2011.07.13. 19:57| Szerző: ivan1982

Ferencvárosban nem nehéz különös dolgokkal és jelenségekkel találkozni, de azt, amely szerdán a Lenhossék parkban fogadott, nos nehéz fölülmúlni. Ezzel több Super 8-as megtelne. A köztérre és közhasználatra kihelyezett, önkormányzati kondigépeknél (opendoor konditerem a volt Dzsumbujban) egy csapat gyereket és hozzátartozót pillantok meg, akik gyúrnak. Mármint nem a gépeken, a kezükben szorongatott matériát szappanos vízbe mártogatva apró színes labdákat kerekítenek. És még élvezik is! "Csak 40 percig kell gyúrni, ne hagyjátok abba!"-mondja az egyik felnőtt kiképző. Aki nemcsak beszél, cselekszik is: az egyik szőrlabdát a földhöz vágja, amely onnan lustán visszapattan: "Még nincs teljesen kész, de jó úton vagyunk!"

Nemeztulipánokat készítenek, szappanból, szőrből és a dió házából. Ilyen hiperkoktéllal még a józsefvárosi piacon vagy Afganisztánban sem gyakran találkozni. Kezdjük ott, hogy a nemez egy népi hagyományainkhoz tartozó, szakíthatatlan folklór szövet, amelynek készítése ősibb még a szövésnél és a fonásnál is. Egyes állatfajták (komondor, puli, birka, merinói juh, cigáj, ember) szőre hajlamos a nemezelődésre. Meleg lúgos vagy savas vízbe mártogatva, és az így keletkezett érdekes masszát alaposan összegyúrva, speciális textil készíthető. Abból pedig virágminták, kesztyű, sál, suba-komplett ősmagyar sífelszerelés. Használat előtt, gyúrás után ki kell öblíteni és meg kell szárítani a nemez produktumokat, amelyek így új masszív állagot kapnak.

A Ferencvárosi Nyár keretében szerdánként többek között a Drazsé Műveké (semmi közük az "drazsénak" becézett Draskovits Tibor volt belügyminiszterhez) a pálya. A nagyobb ferencvárosi játszótereken kézműves foglalkozásokat tartanak, eddig többek között pergődobot, körtemuzsikát, diócsörgőt, fakanál- és ujjbábokat készítettek, de már volt agyagozás is. A gyerekek és főként közös nyári elfoglaltságra vadászó szüleik között igen népszerűek a Drazsé Művek programjai. Szerdán délelőtt a József Attila-lakótelep "Nagyjátszóterén" plö közel százan voltak, és gyúrtak. Mármint birkaszőrt. Egyébként az emberi haj is hajlamos nemezesedni, filcesedni, elég csak körbenézni a rasztafesztiválokon, vagy kiruccanni Jamaicára. Akinek erre véletlenül nincs pénze, feldolgozhatja a háztájit is: eredeti puli(a magyar Puma)szőr sapit vagy kesztyűt készítve. Nagyon trendi és abszolút ellenálló. Hihetetlen színeket lehet kihozni belőlük és még birkát nyírni sem kell a mókához. Minden összetevőt, alapanyagot a szervezők biztosítanak-a bárányok hallgatólagos támogatásával.

Aki szeret kézműveskedni, gyertyát önteni vagy fakanalat "bábosítani", hej kattintson ide és látogasson el a Drazsé Művek szeptember végéig tartó játszótéri foglalkozásaira: 

http://fe-fe.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=59 

Következő nemez programjuk jövő szerdán délután:

Lenhossék−Tűzoltó utcai játszótér

16.00−18.00: Öko foglalkozások: tojástartóból virágot, PET palackból ügyességi játékot, papírmerítés
A Drazsé Művek segítségével 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr643064070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása