2011.02.10. 09:48| Szerző: ivan1982

Ásványbörze az FMK-ban

 

„15 évesen (23 éve) kezdtem gyűjteni az ásványokat, a Siófoki Ásványmúzeumban tett látogatásom keltette fel az érdeklődésemet a téma iránt”-Nyilatkozta lapunknak Mondik Csaba, az FMK február 20-ai ásványbörzéjének egyik rendszeres kiállítója.

 

-Mivel készül a Ferencvárosi Művelődési Központ ásványbörzéjére?

-Ásványokból/féldrágakövekből készült csiszolatokkal, marokkövekkel, ékszerekkel, natúr ásványokkal, ősmaradványokkal a világ különböző részeiről. A kereslet folyamatosan változik, az újdonságok és ritkaságok hamar felkeltik a vásárlók érdeklődését, emellett az utóbbi időben a gyógyhatással rendelkező ásványok iránt nőtt meg a kereslet.

-Kik és miért vásárolnak ásványokat?

-A gyűjtők szeretik gyarapítani mindig egy-egy újdonsággal/ritkasággal gyűjteményeiket, a természetgyógyászok és hasonló "gyógyítók", valamint a hölgyek érdeklődése folyamatos az ékszerek iránt. Az urak inkább a fossziliák/ősmaradványok felé tekingetnek. Vásárlóim zömében a keresőképes középosztály tagjai, főként 25-50 éves kor között.

-Milyen különlegességet fog kiállítani?

-125 millió éves vízachát, amelyben szabad szemmel is látható a benne található  kristályvíz (mozgatásra).

-Mi volt az eddigi legdrágább ásvány, amellyel kapcsolatba került? 

-2, 5 méter nagyságú brazíliai ametiszt geóda, ára 4500 euró volt. 140 millió éves afrikai T-Rex fog, 600 euró. 2,5 kg-os termésarany Arizonából, 28000 eurós árban. (Ezeket külföldi kiállításokon láttam).

-Magyarországon milyen ásványok találhatók meg és vannak e még lelőhelyek, tartalékok?

-Hazánk ásványokban viszonylag szegény ország, sajnos bányáink bezártak, így kevés újdonság kerül elő. Természetesen minden évben 1-2 megszállott gyűjtő talál nemzetközi szinten is különleges ásványt, bár gyakran a mm-es tartományban.

Ősmaradványok terén sokkal gazdagabb országunk, ezekből az eocén korú ( 65-40 millió év) ősmaradványokat emelném ki.

 

Kiss Norbert az FMK Ásványbörzéjének rendszeres kiállítója: "16 éves korom óta foglalkozom ásványokkal, megtetszettek egy akkori kiállításon. A Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK) hazai és sajátgyűjtésű, valamint külföldi ásványokat és saját csiszolású ausztrál nemesopálokat mutatok be.


Szerintem az Erdélyből származó ásványok iránt nagyobb  a kereslet. Vásárolni főként a gyerekes szülők szoktak, a komoly gyűjtők érdeklődnek a komolyabb darabok iránt. Nekem sok erdélyi ásványom van, ezenkívül ausztrál nemesopálokkal is foglalkozom.

 

Eddigi legdrágább ásványom 4 darab briliáns volt."

 

Szilágyi Iván

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr902651067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása