2011.04.29. 13:56| Szerző: ivan1982

Magyar-roma vitaest indulatokkal 

A Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) Diskurzus Klubjában a Ferencvárosi Önkormányzat roma stratégiájáról tartott előadást Balla Ágnes kisebbségi tanácsadó, aki évek óta segíti a helyi romákat. Többek között megjelent Paál Kálmán volt képviselő és polgármesteri tanácsadó és Torzsa Sándor (MSZP). 

A hétköznap esti időpont ellenére viszonylag sokan jöttek el, romák és nem romák egyaránt. Hamar pezsgő és heves érzelmekben bővelkedő vita alakult ki a ferencvárosi és főként az országos romahelyzetről. Természetesen szóba került a Gyöngyöspatai-botrány is, amely kapcsán néhány felhevült roma hozzászóló komoly aggodalmainak adott hangot: "A II. világháborúban is így kezdődött", "Újra el fognak vinni bennünket", "Megfélemlítik a magyar cigányságot", "Erősödik a náci párt". Ilyen és ehhez hasonló pánikszerű reakcióknak is fültanúi lehettünk, amelyekre válaszul néhányan higgadtságra és arra hívták fel a figyelmet, hogy a média eltúlozza az egész ügyet.

Az egyik felszólaló hosszasan magasztalta a kerületünkben is tevékenykedő Richard Field amerikai építési vállalkozót, aki "kimenekítette" a gyöngyöspatai romákat és helyi szinten, Ferencvárosban három iskola diákjainak étkezését támogatja. "Rendes ember, aki minden párttal jóban van"-utaltak a pénzember sokszínű és heves közéleti tevékenységére, amelynek "köszönhetően" számos nemzetközi kritika érte a "fasizálódó" Magyarországot. 
 

Balla Ágnes kisebbségi tanácsadó elmondta, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat számos civil szervezettel, oktatási intézménnyel és egyházzal működik együtt, hogy közösen tegyenek a mélyszegénység ellen. Civil kerekasztalt szerveztek, melynek keretében összefogják a ferencvárosi társadalmi szervezeteket és többek között közösen gondolkodnak a szociálisan  rászorultak támogatásáról is: "Tudatában vagyunk annak, hogy mennyire fontos ügyről van szó. Anyagi lehetőségeink sajnos szűkösek, de igyekszünk minden forintot hatékonyan felhasználni." Számos tehetséges roma fiatalt segítenek a tanulásban és a sikerhez vezető úton. Paraolimpiai bajnokok és nemzetközi hírű színészek kerültek ki a cigány fiatalok közül. Balla Ágnes jó példaként említette a Tanoda-Közért munkáját, ahol diplomás roma önkéntesek segítenek testvéreiknek. Közösen oldják meg a feladatokat és jutalmazzák a tanulást, például éjszakai ping-pong meccsekkel és kirándulásokkal. Középiskolás és Csaj Klubjuk is van. Számos nemzetközi elismertségű felzárkóztató iskola működik a kerületben, amelyek közül ki kell emelni a Domino Iskolát. 

A roma holokausztról Budapesten először Ferencvárosban emlékeztek meg. A civil szervezetek az iskolák segítségével napközit és délutáni foglalkozásokat tartanak a cigány gyerekeknek. Ellentétben a hírekkel, nem minden cigánygyerek rombol és balhézik, hanem a kerületiek közül sokan őrzik és sajátjuknak érzik focipályáikat. Nyári Oszkár vezetésével A Karaván Művészeti Alapítvány tandíjmentes színészképzőt szervez a rászoruló fiatal tehetségek segítésére. Az alapítvány keretein belül megtanulják, hogyan kell küzdeni a sikerért, és ez  a fajta nevelés meghozza gyümölcsét, az ide járó gyerekek az iskolában is jól teljesítenek. 

Berecz Dénes elmondta, hogy 7 mediátor dolgozik a kerületi romákért, akik egymást hívják  és hozzák a nekik szervezett klubokba, roma fesztiválokra.

G. G.

 |  · 1 trackback  | 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr722864615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horgas Judit - NE TOTOJÁZZ, PAJTÁS! 2011.04.29. 19:06:21

Ismerősök és ismeretlenek kommentjeit olvasom egy gyöngyöspatai hír kapcsán a Facebookon. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az egyre ordenárébb színvonal néhány forduló után elér oda, ahol jóérzésű ember nem olvas tovább, mert minek.Az egyik elvadult ko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müller őrmester 2011.05.01. 09:44:39

Az egy jó kezdeményezés, ha valaki megfenyegeti valaki hozzátartozóit, azt jól lesittelik.
Mellesleg, az jó dolog, ha segítik a rászorulókat és nem csak pénzügyileg.
süti beállítások módosítása