2010.12.17. 10:01| Szerző: ivan1982

December 21-én (kedden) 10 órától az FMK egy igazi karácsonyi mesével,

a Diótörővel várja a 3-10 éves Gyerekeket és Szüleiket!

 

Az előadásra telefonon (216-1300, 476-3423), vagy e-mailben: info@ferencvarosimuvkp.hu tudnak jegyet rendelni!

A belépőjegy ára: 500 Ft.

 

A diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi. A diótörő ötlete Ivan Vszevolozsszkijtól, az Cári Színházak egykori főigazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséjéből Petipával olyan mesebalettet akart rendeztetni, amely minden eddigit felülmúl és szebbnél szebb jelmezeket kívánt felsorakoztatni, hiszen kitűnően értett a jelmeztervezéshez)

 

 

A Hoffmann-mesének a népszerű francia írótól, ifj. Alexandre Dumas-tól származó változatát nyújtotta át Petipának. Már Dumas is, de még inkább Petipa, egészen megváltoztatta az eredeti mesét. Két képre osztotta a balettet. Az első képben megtartotta a karácsonyesti jelenetet, de a másodikban eltűnt a mese fonala, helyét az önmaga alkotta pazar látványosság - Cukorország - foglalta el. Csajkovszkij kevés lelkesedéssel állt neki a mű megzenésítéséhez, ugyanis úgy érezte, a pazar díszletek és jelmezek, amiket a főigazgató elképzelt veszélyeztetik a zene érzelmi tartalmának átélését. A mesetéma érdekessége volt az, ami miatt mégis elfogadta a felkérést.

 

„A történet Karácsony estéjén játszódik amikor is a testvérpár - Marika és Frici - izgatottan várják az ajándékokat. Legfőképp keresztapjuk meglepetésére kíváncsiak, hiszen ő minden évben valami különlegességgel kedveskedik nekik. Most sincs ez másképp... A Diótörő érkezik..”

 

 

A Nektár Társulat 2003. októberében alakult. Az azóta eltelt időben hét mesét állítottak színpadra és közelednek az ezredik előadásukhoz.

A klasszikus színházi értékeket tarják szem előtt - és bár a mai kor nem kedvez ezeknek - ragaszkodnak az elveikhez és a minőséghez. Hagyományszeretetük és minőségi kultúra melletti kiállásuk színvonalas és szerethető stílussal, előadásmóddal párosul.

Előadásaik szerte az országban több ezer gyermeket mozgattak meg. Ezenkívül, nem utolsósorban, közös élményt és együttlétet kínálnak szülőknek és gyerekeknek, hiszen kortalan és minden generáció számára ismert meseklasszikusokról van szó.

Nevessen, énekeljen és izguljon együtt csemetéjével!

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr252521342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása