2011.01.25. 15:18| Szerző: ivan1982

Immár két éve annak, hogy a Nők Lapjában rendszeresen publikáló Abody Rita író elindította a Penna Írósulit. Első lépéseikről és munkájukról blogunk is hírt adott. Nemrég újra meglátogattuk őket és nagy meglepetésünkre kiforrott, magabiztos írókkal találkoztunk. Tinédzserbőrbe bújva. Sokuk már saját regénnyel büszkélkedhet, amelyekből egyet a közeljövőben fognak ki kiadni. Abody Rita nemcsak művészileg, hanem könyveik menedzselésében is segíti tanítványait.

Tanítványai mind-mind külön egyéniségek, saját stílussal és érdeklődési körrel: realista, mindennapi életünkről és társadalmi problémáinkról szóló regényeket, fantasy-ket és krimiket egyaránt írnak. Ötleteik, karaktereik és dramaturgiájuk sokszor túlszárnyalják Harry Potter-t és egyéb nyugati divatregények stílusát és eredetiségét.  

Az FMK szalonjában látszólag átlagos, egymással vihorászva beszélgető tinédzserek fogadnak. Ismerős arcok, bármelyik magyar iskolában találkozni lehet velük. Kicsit zavarban vannak, szokniuk kell még a nyilvánosságot és az újságírókat. Elsősorban maguknak és nem hírnév-éhségből írnak. A csajos felszín alatt komoly lelkiéletet élnek és írásaikban külön világokat építenek fel. Humorral, őszinteséggel, nyers igazságokkal, de káromkodás és céltalan durvaság nélkül.

Példájuk is bizonyítja, hogy nem létezik "mai fiatalok" nevű kaszt, "társadalmi faj". Hiba, sőt bűn leírni és lesajnálni a magyar fiatalságot, nem ők akartak ilyenek lenni. A fiatalság jövője és túlkapásai, önsorsrontása vagy éppen sikerei nagyrészt szüleiken és az őket körülvevő társadalmon múlnak.

Abody Rita kreatív írást oktató iskoláját többek között azért alapította, mert "a tanórai fogalmazás-oktatáson kívül sehol sem tanítanak módszeresen gyerekeknek kreatív írást úgy, mint művészi tevékenységet, holott – akárcsak az egyéb művészi hajlamok, a zene, tánc vagy a rajz – ez a tehetség is korán megmutatkozhat." Szombatonként a Tranzit Art Caffe-ban gyűlnek össze, felolvasóestjeiket pedig a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) szalonjában tartják. 

Újságíróiskolákkal tele van az ország, de az írói vénával rendelkező általános és középiskolásokról mintha elfeledkeztek volna oktatásszervezőink. Pedig ők, a kibontakozófélben lévő  és hangjukat, stílusukat kereső fiatal művészek igénylik legjobban a szakmai vezetést és hospitálást. 

A Pennában tiszteletben tartják a hagyományokat, a klasszikus irodalom meghatározó műveivel kezdenek. Vidám irodalom órákkal és elemzésekkel. Iskoláról van szó, de a légkör kötetlen és felszabadult. A Pennában nincs számonkérés, vizsga, Rita inkább a szeretetteljes ösztönzésben hisz. Alapvető humanista értékek alapján, de mégis szabad szellemben.

Tanár és diák tegezi egymást és együtt nevetnek... És alkotnak: az órákon és otthon egyaránt számíthatnak a másikra. Rita adja meg a kezdőlökést, feldob egy témát, amelyre a diákok szabadon asszociálhattak. A legnépszerűbbek az olyan látszólag hétköznapi, egy kreatív művészember agyát azonban beindító dolgok, mint a színek, az évszakok, a tükör vagy egy rajzszög. 

Az elkészült írásokat először Ritának küldik el, aki véleményezi őket és tanácsokat ad. Ezután lépnek a "nagyobb" nyilvánosság elé, FMK-ban tartott felolvasó délutánjaik keretében: "Érdekes, hogy a gyerekek rövid idő alatt, heti kétórás foglalkozásainkon is tudnak nagyon frappáns, komplett szövegeket írni. Ezeket aztán együtt átnézzük és javaslatot teszek arra, hogy melyik írásukat fejlesszék és gondolják tovább otthon."

Abody Rita  játékos és demokratikus oktatási módszere, az örömteli írást és alkotómunkát célozza meg. Külön foglalkozik a prózai irodalom és az újságírás iránt érdeklődőkkel. Az elmúlt két évben számos tehetséget fedezett fel, sokan iskolájának hatására kezdtek el írni.

Tamarának áprilisban fog megjelenni az első könyve, amelyben ötvözi a szépírást, a fikciót és a történelmi tényeket. Még az Alekszandra Kiadó is felfigyelt tehetségre. A történet a I. világháborúban játszódik.

A mosolygós és szerény Tamara könyvének stílusán, adatain, alaposságán érződik, hogy már-már tudományos kutatómunkát végzett a tinédzser írónő. Sosem látott még háborút, mégis korhűen ír a légvédelmi szirénák és a mindennapi rettegés éveiről. Munkája remekmű.

"Nem a háborún, hanem a boszorkány jellemének fejlődésén van a hangsúly"-szögezi le meglepő magabiztossággal interjúnk kezdetén.

-Hogy jön egymáshoz a két dolog: boszorkányok és háború?

-Boszorkányom a háború hatására szereti meg az embereket. A borzalmak közelebb hozzák a "földiekhez".

-15 éves lányok nem szoktak könyvet írni. Mikor kezdett el érdekelni az irodalom?

-Sokan írnak könyveket, inkább az a szokatlan, hogy én be is fejeztem regényemet. 9 éves korom óta írok könyveket.

A Penna Íróiskola a tehetséggondozás mellett közösségteremtő és felzárkóztató kezdeményezés is. Itt nem az számít, hogy ki honnan jött és mennyi pénze van. Abody Rita olyan tehetségeket is segít, akik nehéz körülmények között, szegénységben vagy éppen gyermekotthonokban nevelkedtek fel. Biankának most készül az első dokumentumregénye, amely reálisan, teljesen új szemszögből mutatja be a nevelőotthonok világát. 

Persze -mint mindenhez- ehhez a munkához is két ember kell. "Azért írok, hogy kitörjek, hogy ne csússzak le, mint a többiek"-fogalmaz keresetlen őszinteséggel Bianka, akit a nehéz élet ösztönöz és szebb jövőt álmod magának. Kemény, de elszánt és tehetséges művész, aki kiírja magából nehéz életét. 

A Penna diákjai átlagos tinédzserek, iskolába járnak, megcsinálják a házi feladatukat, szabadidejüket pedig írással töltik. Nem diszkókba mennek inni és drogozni, hanem tartalmasan és jövőjükre is gondolva kapcsolódnak ki. Jó példát mutatnak kortársaiknak, akiknek jelentős részét sajnos beszippantja a felületes, céltalan és sokszor deviáns életmód. Híresek és szépek pedig nemcsak botrányhősként, szánalmas "celebként" lehetnek...

Fiatal újságíró-jelöltjük nemrég azt a feladatot kapta, hogy írja meg véleményét a West Balkánban történt tragédiáról. A fiatal lány meglepően jól és reálisan, profi újságírókat megszégyenítő pártatlansággal foglalta össze a történteket. Cikke hitelességét és erejét az adta, hogy a fiatal írónő maga is a diszkó-generáció tagja. Látja és átlátja, hogy kortársai mind áldozatok-a pénzt és a profit oltárán. 

Megérti, hogy miért járnak diszkóba, valahol ki kell adniuk magukból a hétközben felhalmozódott feszültséget, az iskola és a vizsgák miatti szorongásokat. Írásából egyértelműen kitűnik: veszélyes és kockázatos bulik nemcsak a West Balkánban vannak. Tele van velük a pesti éjszaka. Osztálytársai heti rendszerességgel "csinálnak hülyeségeket", isznak és drogoznak, teszik kockára életüket. A nagy kérdés, hol vannak ilyenkor a szülők? A fiatal zsurnaliszta is az ő felelősségüket hangsúlyozza. 

Abody Rita a Köz-Zöldnek elmondta, hogy kezdetben bizonytalan volt: "Vajon lesz elég kitartás és lelkesedés a gyerekekben?" Voltak, akik kiestek, mert nem bírták az iramot, vagy hatalmaskodni akartak a csoporton. Akik azonban kitartottak, mára sokat fejlődtek, megtalálták saját hangjukat és elindultak a siker felé. Kiadókkal tárgyalnak és rádióinterjúkat adnak, holott nincsenek még 18 évesek. Sokan komoly áldozatok hoznak az írásért, egyikük például Komáromból utazik Budapestre minden héten. 

A tanítványok többsége nemcsak hobbinak tekinti az írást, a későbbiekben kenyérkereső hivatásként szeretnék űzni. Rita hiszi, hogy van esélyük íróként érvényesülni. Kérdés, hogy a forráshiányos és magára hagyott magyar művészeti életben meg lehet e élni az irodalomból, van e esély a kitörésre? Bárcsak.

Egyik tanítványa jogi egyetemre készül és bíróként-ügyészként kívánja rendbe tenni szétzilált hazáját. Politikai tervei is vannak. Emellett fantáziadús regényeket ír az agilis, kicsit talán túl felnőttes lány.

Lassan kirepül az első fészekalj, akiket Abody Rita már szakmai közönség, azaz írótársai elé is ki mer engedni. Az eddigi eredményekre és a nagy érdeklődésre való tekintettel szeretné kiterjeszteni, budapesti iskolákban is oktatni a kreatív írást.

Őt nem a pénz érdekli, hanem az, hogy a magyar tehetségek ne vesszenek el. Nála nem kell százezreket fizetni az (újság)íróképzésért. Anyagi helyzetüktől és hátterüktől függetlenül minden tanítványára ugyanolyan féltő szeretettel figyel. Érdekesség, hogy Abody Rita édesapja nyomdokain járva szintén gyerekkorában kezdett el írni.

Lehet, hogy a jövő nagy íróinak egyrésze Ferencvárosból fog kirepülni? Elképzelhető, hogy a magyar irodalmat tizenéves tehetségek fogják megújítani?

Egy biztos, ennek a naplónak még nagyon sok fejezete lesz és a magyar kultúrának szüksége van vérfrissítésre.

Szilágyi Iván Péter

Lireta/Köz-Zöld

A Penna Írósuliba Abody Ritánál lehet jelentkezni: abody.rita@gmail.com

Címkék: fmk  |   | 12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr912612468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TGabi 2011.01.26. 09:34:19

Nagyon dicséretes, hogy tartalmasan töltik az időt-nekik viszont kőkeményen meg kell majd küzdeni a VAlóVilágon meg a mefedronon élő, partiarckodó kortársak ellenerejével, ami nem könnyű.

Sok sikert!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.26. 09:34:53

Az iskola ötlete tetszik; a fiatalság nagy része ugyanis talán fogékonyabb lesz a kortársaik által írott művekre...
(Nem beszélve a folyamatosan romló kifejezésképtelenségről...)
Szóval gratulálok az iskola alapítójának, és a tanulóinak is :)

Hogy WB tragéda; nem egy felelős van. A legtöbb dolognak nem egy felelőse van.

tumpara 2011.01.26. 09:54:02

Azért a gondolatjeleket nem kéne kötőjelként használni - szögezi le egy idetévedt nyelvtannáci. Ne spóroljuk már le a szóközöket - kérem szépen.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.26. 10:27:39

Az írást nem lehet tanítani. West Balkanos helyekre való járást viszont igen.

Terézágyú 2011.01.26. 10:27:47

"Fiatal újságíró-jelöltjük nemrég azt a feladatot kapta, hogy írja meg véleményét a West Balkánban történt tragédiáról. A fiatal lány ... profi újságírókat megszégyenítő pártatlansággal foglalta össze a történteket."

Pártatlanság?? Hol?

"Látja és átlátja, hogy kortársai mind áldozatok-a pénzt és a profit oltárán. "

Tehát a fiatalok pusztán áldozatok. Aha.

Megérti, hogy miért járnak diszkóba, valahol ki kell adniuk magukból a hétközben felhalmozódott feszültséget, az iskola és a vizsgák miatti szorongásokat."

A fiatalokat tehát megérti, a feszültségek, meg a szorongások az iskola miatt vannak.

"Osztálytársai heti rendszerességgel "csinálnak hülyeségeket", isznak és drogoznak, teszik kockára életüket. A nagy kérdés, hol vannak ilyenkor a szülők? A fiatal zsurnaliszta is az ő felelősségüket hangsúlyozza."

Aha. Tehát mindenki felelős, a "profitvilág", az iskola, a szülők - de a diákok nem...

Tényleg nagyon pártatlan ez a diákújságíró. "Mindenki hibás, csak mi nem. Mi áldozatok vagyunk." Aha.

ilpmuRk 2011.01.26. 10:42:25

Kérdés, hogy az említett tini írók mikor fognak életükben kipróbálni valamit, vagy hülyeségeket csinálni, ha nem 15-20 évesen...

vincere 2011.01.26. 10:49:16

van honlapja a Pennának? mert engem pl. érdekel a két készülő regény, a cikkben csak a lányok keresztneve szerepel, így nehéz lesz megtalálni a könyvüket, mikor megjelennek...

vincere 2011.01.26. 11:02:04

ja, és a West Balkánról szóló cikket is szívesen elovlasnám. miért nincsenek linkek a cikkben?!

el periodista 2011.01.26. 11:35:09

Nem érzem kereknek ezt a dolgot. Gyönyörű, de inkább hatásvadász volt a címválasztás, hogy a hírkeresők azonnal feldobják a blogot. A célját elérte, itt vagyunk, olvassuk.
A fiatalokról: tegye a szívére a kezét, aki tizenévesen nem csinált hülyeségeket. Szerintem az emberek 85-90%-a átesett ezen. Az ügyben túl sok tényező van: szervezők, tulajdonsok, megbízott cégek, a kerületi jegyző és az önkormányzat. S igen, a szórakozni vágyó fiatalok is. Nyilván nem azonos súllyal esnek latba, de egyikőjük felelőssége sem hagyható figyelmen kívül.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.01.26. 16:50:55

Remek ötletnek tartom, hogy ha valaki manapság írói vénával van megáldva (ezt nézhetjük jó vagy rossz szemszögből is), akkor nem azt az utat kell bejárnia, amit köbö 20-25 évvel ezelőtt "megmondtak": előbb tanulj sokat, legyen legalább két diplomád, legyél újságíró, járd ki az "iskolát", a szamárlétrát, és először írj valami buta, mindenkinek tetsző (szar) történeteket, aztán (mikor már "valaki" lettél)(hogyne) jöhetnek a valódi sztorik, amiket gyerekkorod óta dédelgetsz! Örülök, hogy manapság már belátják (habár csak egyesek), hogy ha valakinek tehetsége van, akkor azt nem elnyomni, hanem segíteni kell. Az elnyomást itt abban értem, amit fentebb is írtam - régebben "iskolák" nélkül, újságírói igazolvány nélkül egyszerűen nem lehettél író. Kit érdekelt, hogy fél lábon állva, egyik kezed hátratéve, csukott szemmel különb regényeket véstél le, mint némelyik ostoba? Attól te még nem voltál író - mert ezt mondták.

Szeretem az ilyen dolgokat, mert ha valakit idejében "felkarolunk", ha valakiből nem sztárt, szánalmas hülyegyereket csinálunk, hanem arra érdemes írót, egy olyan művészt, aki nem a pénznek, hanem a sikernek és az olvasóinak él, akkor jó úton halad Magyarország egy tetszetősebb "irodalmi értékjövő" felé.
Örülök és bizakodok. Kellenek a friss ötletekkel érkező írók.

agymosott.blog.hu

ivan1982 2011.01.26. 17:00:26

@Tom Bobb: Sok mindenben egyetértünk, bár azért valami képesítés nem ártana az újságíró szakmához. Mo-n mindenki azt hiszi, hogy tud írni.
A profi újságírók helyét betöltik a jól helyezkedő amatőrök.

Ezért is áll ott az újságírás, ahol.

Valahol dumaszínház lett az egészből, jól fizetett politikai pulikáknak.
süti beállítások módosítása