2010.12.18. 12:28| Szerző: ivan1982

"Madár és Fiai" mézespuszedli és nápolyi, illatos kolbász és házipálinka fogad a hamvaiból újjáéledt Hangya Bolthálózat első üzletének megnyitóján.

A középső-ferencvárosi Kerekerdő park mellett indította útjára magyar árukat népszerűsítő boltját a Kincsem-Hangya Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., amely a gróf Károlyi Sándor alapított Hangya Boltok szellemiségét viszi tovább. Náluk nincs csicsás Cola-Coca-reklám és külföldi génkezelt gyümölcs, van viszont kedves, minden vásárlót névszerint köszöntő eladó és minőségi magyar áru.

A boltba belépve családias hangulat és friss illatos alma, körte és zöldségek fogadnak. A polcokon magyar gazdáktól származó hús- és tejtermékek, hazai pergetésű méz és magyar pezsgő. Az eladók itt még mosolyognak és készségesen válaszolnak minden kérdésre. Sőt, kóstolni is lehet. 

A Hangya Szövetkezetek a két világháború között nagy népszerűségnek örvendtek, generációk nőttek fel háztáji termékeiken. Nagyban hozzájárultak a vidéki szegénység enyhítéséhez és piachoz jutatták a magyar gazdákat. Szinte minden településen lehetett találni "Hangyákat", amelyek kereskedelmi átvevőhelyként és hitelszövetkezetként is működtek. Kétezer tagszövetkezetük volt 700 ezer taggal, saját konzervgyárral. Sokan azóta is emlegetik, visszasírják őket.

Nemrég egy nemes magyar hagyomány éledt újjá Ferencvárosban, ahol pénteken ünnepélyes keretek között megnyitották az első Hangyát.

Ferencváros mindig is elöljárt a magyar áruk népszerűsítésében: Bácskai János és Budai Gyula képviselők a kerületben nyitották meg annak idején az első szociális boltot. Az üzletben kispénzű embereknek hazai termelők áruit kínálták. Nagy sikerrel. Saját piacot, zöldség-gyümölcsvásárt hívtak életre idényjellegű magyar terményekből.

Kovács János a Kincsem-Hangya Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntőjében elmondta, hogy szövetkezetük nem a profitot hajszolja, hanem a magyar vásárlók és gazdák érdekeit nézi. Mármost több mint 600 darabos szárazáru kínálattal rendelkeznek és folyamatosan újabb termékeket vezetnek be. 

A háború előtti "Hangya" hagyományait ötvözik a nyugat-európai modern szövetkezetek hagyományaival. "Szeretnénk esélyt adni a hazai kisboltoknak, amelyeket egyébként ellehetetlenítenének a nagy kereskedelmi láncok. Össze szeretnénk fogni őket, közös logisztikát, profi marketinget és raktárkapacitást kínálva számukra. Értékesítési láncunkat profi, évtizedes kereskedelmi tapasztalattal rendelkező szakemberek vezetik."

Közvetlen kapcsolatot szeretnének kialakítani termelők és vásárlók között-költségkímélésből és árcsökkentésből közvetítők, nagykereskedők nélkül terjesztik a tagjaik által előállított termékeket. "Mi az ember-ember közti tisztességes kereskedelemben hiszünk"-szögezte le Kovács János az igazgatóság elnöke.

Szigorú minőségvédelmi szempontokat alkalmaznak és a piaci árnál jóval olcsóbban kínálják termékeiket: "Csak rendszerünk fenntartási költségei rakódnak rá az árakra, a profit és a nyereség hajszolását etikai szabályzatunkban kifejezetten tiltjuk. Célunk a magyar társadalom megrendült egységének helyreállítása, a patrióta gazdaságpolitika és a magyar gazdák helyzetbe hozása."

Dr. Bácskai János polgármester az első Hangya Bolt megnyitóján üdvözölte a kezdeményezést és megígérte, hogy valamilyen formában újra elindítják a Haller piacot. "A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar egyik gyenge pontja a logisztika (az eladásra szánt termékek terjesztése). A Hangya Boltok ezt a hiányt fogják pótolni és nemes céljaikat csak támogatni tudjuk. Sok sikert és nagy forgalmat kívánok régi-új hálózatuknak!"

Regőczy Krisztina világbajnok műkorcsolyázó a Hangya Boltok háziasszonya és arca. A világhírű sportoló elmondta, hogy szívesebben vesz kevésbé mutatós, de finom és egészséges magyar Jonatán almát, mint bizonytalan eredetű, csillogó-villogó külföldi termékeket.

A Hangya Boltok magyar beszállítók magyar termékeit forgalmazzák. A friss és ropogós zöldségektől az ízletes és szőlőből készült háziborig szinte minden megtalálható náluk, ami máshol. Sőt jóval több annál. 

A különbség, hogy itt tényleg olcsón és a magyar gazdaságot segítve vásárolhatunk. Pénzünk tehát itthon marad.

A Hangya a régi bejárós-beszélgetős kisboltok hagyományait szeretné újjáéleszteni, boltjaikban még ráköszönnek az emberre és a régi vevőknek hitelt adnak.

Kovács János az igazgatóság elnöke lapunknak elmondta, hogy közel 3 évig készítették elő értékesítési rendszerüket. Saját számítógépes programjuk és profi csapatuk van:

"Tagjaink jelentős része azért lépett be, mert szeretné a tágabb piacon is értékesíteni termékeit. Országosszintű hálózatot építünk ki, amelynek segítségével hazánk minden részébe el fogjuk juttatni a magyar termékeket. Szigorú minőségvédelmi szempontokat alkalmazunk és tagjainknak -kizárás tilalma mellett- tiltjuk, hogy becsapják egymást és trükközzenek."

A Hangya Bolthálózat létrehozói a nemzet-tudatos vásárlásban hisznek és nemcsak kérnek, hanem hozzá is szeretnének adni a közöshöz.

Cím: 1094 Budapest Balázs Béla utca 7/b (a Balázs Béla és a Márton utca sarka)

A Hangya Boltok tevékenységéről (az elkövetkező hónapokban több tucat üzlet csatlakozása várható) külön blogban fogunk beszámolni, amelynek elérhetőségéről a későbbiekben tájékoztatjuk olvasóinkat. 

Címkék: hagyományok  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr302523749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása