2011.07.01. 09:06| Szerző: ivan1982

A nyári szünet sajnos nemcsak Bambi-lás és láblógatás. Egyre több szülőnek okoz gondot, hogy mit csináljanak gyerekeikkel a szünidő alatt? A szabi határos, a táborok többsége pedig messze van és drága. A ferencvárosi Molnár Ferenc Általános Iskola alternatív táboroztatási módot vezetett be idén.

"Nyaralj az iskolában!"-szól a válságkompatibilis szlogen. A program keretében a  Molnár Ferenc Általános Iskola udvarát, tornatermét és uszodáját felhasználva alakítottak ki nyári tábort. Jegyezzük meg: igen színvonalas és biztonságos szabadidős eszközökkel. 

A Ferencvárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően 8 kerületi iskola diákjai szinte ingyen (csak az ebédet kell fizetni, de azt sem mindenkinek) nyaralhatnak-saját iskolájukban. Utánajártunk, vajon a tanuláson kívül mit lehet csinálni  suliban?

A Molnár Ferenc Általános Iskolában Török Alfréd igazgató és a táborvezetés fogad, akik éppen Bácskai János polgármesternek és Formanek Gyula alpolgármesternek mutatják be a terepet. Körülöttünk apró, vízipuskás gyerekek kergetik egymást, mezítláb és látható harci kedvvel. Kíváncsian figyelik a kivonult öltönyös bácsikat. Egy másik ifi különítmény az úszómedencében éli ki magát, játékkal egybekötött úszásoktatáson.

"Korábban Kamaraerdőben volt a tábor, de minek olyan messze menni, ha minden megvan a suliban is...?"-teszi fel a költői kérdést Török Alfréd igazgató, akivel focipályát és feltúrbozott parkot nézünk.

Szentiné Malatinszky Zsuzsa táborvezető tanárnő büszkén mutatja meg az Ferencvárosi Önkormányzat által felújított udvarukat, amelyet az épület mögött gumírozott sportpálya egészít ki. "9 hétre előre terveztük meg a programokat, a végső döntést azonban a gyerekek véleményét kikérve hozzuk meg. Minden hétfőn összegyűlünk és megbeszéljük, hová menjenek?" Múlt héten például a Gellért-hegyen csúszdáztak, Kopaszi-gátat és "fővárosi állatokat" néztek. Szinte minden nap van kézműves és rajzszakkör, sportversenyek és ökumenikus hittan. A hitoktatás nagyon népszerű a szülők között, évközben a gyerekek 30-40 százaléka tanulja meséken keresztül a Bibliát. Tudnak még focizni és kosarazni, azonkívül mindent, amit egy jól felszerelt tornateremben lehet. A versenyeket nem életre-halálra, hanem játéknak fogják fel, és senkit sem érdekel: ki honnan jött. 

A szervezők ezt a hetet zöld-fehérre festették, Ferencváros nevezetességeivel ismerkednek meg. A kellemesen elviselhető melegben meglátogatták a Nemzeti Színházat, a Haller téri Szent Vince templomot, jónéhány köztéri szobrot, amelyeket délután agyagból meg is formázhattak.

Jövő héten birkozók jönnek, akik bemutatókat fognak tartani. A Karaván Alapítvány foglalkozásán, péntekenként egy profi színész vezetésével népszerű színművek jeleneteit adják elő. A gyerekek reggel hétkor gyülekeznek, megbeszélik a napi programot (felkínálnak nekik különböző lehetőségeket), majd következnek a délelőtti foglalkozások. Az ebéd után csendes pihenőt tartanak, délutánonként nagyon sokat kirándulnak. "A szülők kicsit meglepődtek, hogy az iskolában lesz a tábor, de ennek ellenére nagyon sokan jelentkeztek. Nem kell mindennap utazniuk a melegben-az így nyert időt pedig sporttal tölthetik."

Bár különböző iskolákból jöttek, a gyerekek alapvetően jól elvannak egymással. Reggeltől-estig elfoglalják őket, miközben táboroztatásuk az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően a szülőknek nem jelent anyagi terhet.

Gémesi Gábor

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr793029265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása