2011.06.22. 20:06| Szerző: ivan1982

A hétvégén heves média és lakossági érdeklődés (valamint fényképezőgépeiket kattogtató japán turisták) kíséretében leemelték az Iparművészeti Múzeum életveszélyessé vált kilátótornyát, amelyet jelenleg a Múzeum udvarán őriznek. A sajtó képviselői ma tekinthették meg a napok alatt helyi látványossággá, városi legendává vált "lanternát", amelyet a közeli Angyal István-parkban fognak elhelyezni.

A többtonnás, impozánsan az ég felé meredő építmény külseje jó állapotban van. Kivéve a csúcsát, amely láthatóan leeshetett valamikor.    

Formanek Gyula a Ferencvárosi Önkormányzat alpolgármestere elmondta, hogy terveik szerint az Angyal István parkban helyezik el a tornyot. Előtte azonban restaurálják és ötletpályázatot írnak ki:

"Olyan környezetet szeretnénk kialakítani köré, amely illik a lanterna külalakjához. Neves zsűrit fogunk felkérni a látványtervek elbírálására. Ferencváros a köztéri kilátótoronnyal új portálhoz, turisztikai kapuhoz jutna."  

Eredeti állapotában szeretnék megőrizni a műemléket. Az Angyal István park frekventált helyen, a Ferenc körúti metróállomásnál, a Corvin-sétánnyal szemben található.

Remélik, hogy az Iparművészeti Múzeum 11,5 méter magas tornya a londoni Picadilly Circus szobrának mintájára budapesti találkozási pont és turisztikai látványosság lesz. Már nevet is adtak a sajátos köztéri meeting pointnak: "Lanterna"

Az 1956-ban is megsérült toronyrészlet egy '56-os szabadságharcosról elnevezett emlékparkba kerül majd. Kiderült, hogy az 1956-os sérüléséket Kádár-apánk idejében egyszerűen "kibetonoztatták", mintegy 6 méter hosszú 16 centiméteres vasbetont zsaluztak bele a műemlékbe. Holott Zsolnay-termékkel elvileg tilos ilyet tenni.

Amikor le kellett bontani, távirányítós készülékkel vágták körbe a tornyot-miközben daru és zsalu tartotta a többtonnás szerkezetet. Vasárnap akkora szél volt, hogy este nyolckor felfüggesztették a munkálatokat. A lanterna maradékát nem tudták leemelni, később kisebb darabokban szeretnék majd lebontani. 

Nem kis pech, hogy most hétvégén is szeles idő és lehűlés várható, ezért csak hétköznap tudnák megoldani az "építészeti hadműveletet". Minél inkább egyben szeretnék lehozni az elemeket, a későbbi restaurálás megkönnyítése miatt. Az építési törmeléket és a kerámiadarabokat bezsákozták, beszámozták és szigorúan őrzik.

Az Iparművészeti Múzeum nem marad "fedetlenül", a lanterna helyére egy az eredetivel megegyező másolatot készítenek. A jó állapotban lévő épületkerámiákat részben visszahelyezik, a törött cserépdarabokra ékszertervezői pályázatot írtak ki, illetve nyilvános árverésen értékesítették őket.

A számozott és Zsolnay-bélyegzővel ellátott cserepeket először a Múzeumok Éjszakáján lehet megvásárolni, körülbelül 8 ezer forint/darabáron. Érdemes időben érkezni, mivel Takács Imre az Iparművészeti Múzeum főigazgatója szerint a kerámiaritkaságok fél óra alatt el fognak kelni. A főigazgató elmondta, hogy az épület katasztrofális állapotban van és éppen ezért üdvözlik, hogy a múzeumot végre elkezdték rekonstruálni: "Az ország egyik legjelentősebb építészeti műemlékét és a benne kiállított kulturális örökséget végre ország-világ elé tárhatjuk." A hatalmas kilátótorony a világ legnagyobb kerámiaépítménye, amelynek leomlása tömegkatasztrófához vezetett volna.

A tetőről származó töredékes Zsolnay-kerámiák felhasználására iparművészeti pályázatot írtak ki, amelyre körülbelül 100 ékszerterv érkezett.

A "ferencvárosi példát", azaz a leamortizálódott műemlékek kreatív felhasználását remélhetően más -középületeiket és szobraikat sokszor lepukkanni és elenyészni hagyó- kerületek és városok is átveszik majd. 

Címkék: lokálpatriotizmus  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr93006904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása