2011.06.07. 14:40| Szerző: ivan1982

"43 éve árusítok a Haller-piacon, ahová először a nagymamámmal jöttünk ki. Azóta sokat változott a piac, és a közönség is"-kezd bele történetébe a Haller-piac egyik legrégebbi árusa, Fercsik Gábor bácsi. Szépszál, ősz üstökű daliás magyar ember. Csintalan mosolyú "szépkorú", aki "piaci napokon" hajnali negyed négykor kel. Hévízgyörkről jár be. 

Esőben, hóban, fagyban, mindig kijön. Szeret időben érkezni és nyugodtan, komótosan kipakolni.  

"A piac előtti este sokszor csak éjfél után kerülök ágyba, mert én olyan vagyok, hogy még este összekészítek mindent"-teszi hozzá hátát kihúzva és mi minden további nélkül hiszünk neki. Régóta nyugdíjas, épphogy kijönnek nullszaldóra, mégis csinálják: "Megbeszéltük az asszonnyal, hogy csak akkor hagyjuk abba, ha veszteséges lesz. Szerencsére nem az. Meg hát mit csinálnék én a piac nélkül...?"-teszi fel magának a költői kérdést az öreg mezőgazda, aki egyenest a háza mellől hozza fel a termést. Újkrumplik, almák és szalonák sorakoznak katonás rendben előtte. Örül, hogy megújult a piac, szerették a régit is, de már nagyon szakadt, szegényes volt: "Most szép új standok vannak, amelyekben jobb árusítani."

-Milyen volt a régi Haller?

-40-50 méterre működött az FMK-tól, ahol most állunk. Nagyobb volt a forgalom, szinte tömegesen jöttek az emberek. Hentes és ruhások is árusítottak. Hozzá kell tenni: nem volt annyira kulturált hely, mint ez a mostani piac. 

Amikor megszüntették a piacot és áthelyeztek bennünket, nagyon lecsökkent a forgalom. Mostanában újra, szívesebben jönnek a vásárlók. 

-Miért kellett annak idején megszüntetni a piacot?

-Azt mondták, hogy modernizálni fogják és fedett csarnokot kapunk. Ehhez képest vagy négy évig kihasználatlanul állt a telek, egy hatalmas lyukkal a közepén. Félbemaradtak a földmunkák.

-Miket árul a piacon?

-Csak saját termelésű zöldségféléket és a tyúkjaink tojásait. Mindig a hetit. 

Hála Istennek megmaradtak a régi vásárlóim. A 91 éves Zsófi nénit például innen ismerem, a lánya is kijár. Nagyon fontos, hogy csak a legjobb és a legfrissebb termékeket szabad kihozni. Különben legközelebb nem jön a vásárló.

A szezonális termékekből fogy a legtöbb, például a borsóból és a burgonyából. Emellett, ha disznóvágás van, hozunk húst és füstölt árukat is.

-Mennyire keresik a magyar termékeket?

-Nagyon sokat számít. Sokan csak azért jönnek ide, mert tudják: mi a sajátunkból adunk. Ha valamire szükségünk van, csak helyiektől, háztól vásárolunk.

A feleségem benne van a község népdalkörében, legutóbb Egerben léptek fel! (Büszke férj-mosoly.) Ma csak azért nem jött ki, mert éppen a ruháját varrja.

-Milyen a kapcsolatuk a többi árussal?

-Hárman vagyunk helyből, a régi "járásból". Itt áll a Marika mellettem, barátok, szinte rokonok vagyunk és mindig segít, ha kell.

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr582964594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása