2011.06.06. 15:00| Szerző: ivan1982

A mellékelt fotón látható termékek, "bio bőségszaru" nem illusztrációk, vagy képzeletünk szüleményei. Nem is valamelyik multi, külföldi kézben lévő áruházlánc termékbemutatóján lettek kiállítva. A gyümölcs nem a Tescóban nő. 

Újra megnyílt a Haller-piac friss, ropogós és egészséges magyar zöldségekkel-gyümölcsökkel. Pirospozsgás arcú, mosolygós, bőbeszédű kofákkal és kedélyes őstermelőkkel.

Amikor annak idején Ferencváros egyik szimbólumát, a Haller Piacot megszüntették-sok piacszerető, kispénzű ember sírta vissza. Évekig jártak vissza és keresték megszokott árusaikat, standjaikat. Nemcsak akciós áraik, hanem a hely sajátos hangulata miatt is. 

Az emblematikus piac megszüntetésének konkrét és valós okait mindmáig nem tudjuk, legfeljebb sejteni. Mikor az illetékesek becsukták-új, szép és modern elárusítóhelyet ígértek helyette. Azonban csak új házak, egy VIP-lakópark nőtt ki a földből-nem kifejezetten kispénzű ferencvárosiaknak. Ilyen a magyar narancs, pontosabban citrom. Őstermelők helyett élelmes beruházókkal.

Dr. Bácskai János már önkormányzati képviselőként és FIDESZ-frakcióvezetőként is tiltakozott a Haller Piac megszüntetése ellen. Mindhiába. Ellenzéki képviselőként a kerület különböző csomópontjain, közterein szociális vásárokat szervezett, ahol termelők és fogyasztók közvetlen kapcsolatba kerülhettek. Budai Gyulával együtt Ferencvárosban nyitották meg az első szociális boltot, amely magyar termékeket kínált elérhető áron.

Dr. Bácskai János ferencvárosi polgármesterré választása után szinte rögtön hozzálátott a piac rendbetételéhez, amely programjának sarkalatos része volt. Együttműködésben a Ferencvárosi Művelődési Házzal (FMK) és a szomszédos kempinggel teljesen megújították, "felturbózták" a hajdan oly népszerű piacot. 

A régi szakadt, lepukkant és rogyadozó bódék helyett új és elegáns pavilonokat szereltek fel. Felújították a parkot és a járdalapokat is. Vásárlás után kulturált környezetben le lehet ülni egy kicsit pihegni, beszélgetni, kitárgyalni a hetet.

A megújult Haller-piacot Dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere adta át vásárlóknak és kereskedőknek. Megjelentek Formanek Gyula alpolgármester, Kállay Gáborné, Illyés Miklós, Martos Dániel és Kandolka László önkormányzati képviselők.

Kőrösi Zoltán, az FMK igazgatójának rövid köszöntője után Bácskai János polgármester elmondta, hogy a Haller piac mindig is a környék szerves része volt. Amikor a politikus Ferencvárosba került, körülbelül 40 őstermelő hozta ide portékáit. "Az 50-es években édesanyámmal Szabadszállásról hoztuk a tömött kacsákat és libákat, amelyek mindig elkeltek. Ez a hely már akkor is agora, közösségi tér volt, ahol megbeszélhettük az élet dolgait. Az itteni uborkát nyugodtan lehet fogyasztani, mert a többi zöldéséggel-gyümölccsel egyetemben környékbeli településeken, magyar földben termesztik.

Két ciklussal ezelőtt több mint 600 aláírást gyűjtöttünk össze, hogy az önkormányzat ne zárja be a piacot. Ennyi évnek kellett eltelnie és a polgári erőknek többségbe kerülniük, hogy visszaadhassuk Önöknek a Haller Piacot.

Az ember az, amit megeszik. A Haller-piacon egészséges és friss termékeket vásárolhatunk, válogathatunk belőlük.

Lehet alkudni is, aminél kevés izgalmasabb dolog van."

Dr. Bácskai János köszönetet mondott a piac újraindításáért képviselőtársainak és az FMK vezetőinek. 

A Haller-piac jelenleg pénteken és szombat délelőtt üzemel. Kőrösi Zoltán az FMK igazgatója hozzátette, hogy szeretnék a hét minden napján működtetni az elárusító helyeket és minél több hazai árusnak lehetőséget adni.

A rendezvény végén kóstolót adtak a piacon kapható friss termékekből, többek között paradicsomból, almából és idei egresből.

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr452961658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása