2011.05.30. 12:31| Szerző: ivan1982

Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Ferencvárosi Önkormányzat Családi Egészségügyi és Sportnapját. Az idei rendezvénysorozat központi témája a sport volt és a szeszélyes időjárás ellenére is többszázan jöttek el.

Az immár hagyományossá vált "Ferencvárosi Sport és Egészség Rajzverseny" díjátadójával kezdődtek a programok, amelyek háziasszonya Törőcsik Judit külsős önkormányzati bizottsági tag, pedagógus volt: "Nyolcadik éve szervezzük ezt a napot, fel szeretnénk hívni a figyelmet az egészséges életmódra és örömeire. Aki sportol, hosszabb ideig és jobb kondícióban, hangulatban él." 

A rajverseny díjait Formanek gyula alpolgármester és Illyés Miklós képviselő, bizottsági elnök adták át. 

"Mai rohanú világunkban az egészség különösen fontos. Veszélyezteti a mozgásszegény életforma és az egészségtelen táplálkozás, amelyek sajnos kortünetek.

A legveszélyeztettebbek a gyermekeink, akik közül sokan chips-et, szénsavas üdítőket fogyasztanak, a gyorséttermek és a számítógépek rabjai. Rajzpályázatunk során ezt a problémát dolgozták fel a fiatalok, akik 5 korosztályban 350 rajzot küldtek be.

Külön köszönet a zsűri tagjainak, a felkészítő pedagógusoknak és a szülőknek, akik ösztönözték gyermekeiket!"

A díjátadót ingyenes szűrővizsgálatok és edzések-többek között salsa, jóga és a napjainkban oly divatos divatos zumba követte. Meg szeretnék ismertetni az érdeklődőkkel a különböző sportokat, hogy később "rájuk szokjanak". Az FMK számos sportfoglalkozásnak ad helyet, edzőik aktívan résztvettek a rendezvény lebonyolításában.

A rajzverseny díjazottjai és nyertesei között számos roma, szláv és kínai gyerkőc volt.

Liu Cseng nagyon picike és nagyon mosolygós, de már általános iskolába jár és anyukájával jött el a díjátadóra. Szülei Sanghaiból telepedtek át, ő már Magyarországon született és kiválóan beszéli anyanyelvünket. Kedves, mosolygós, szerethető gyerek, aki sok magyar társánál jólneveltebb és udvariasabb: "A Molnár Ferenc Általános Iskola 3. osztályába járok és tollaslabdát rajzoltam."

-Máskor is szoktál rajzolni, vagycsak most, a versenyre?

-Szeretek rajzolni, őzikét nyulakat, ilyesmiket.

-Mi szeretnél lenni?

-Divattervező, ruhákat is szeretek rajzolni.    

-Hogy érzitek magatokat Magyarországon?

-Jól érezzük magunkat, a szüleim boltot vezetnek.

Illyes Miklóst a körzet önkormányzati képviselőjét (Fidesz-KDNP) gyakran látni a Haller utca környékén, ahogy választókerületét járja: "Nagyon fontos, hogy a képviselőtestület egyhangúan támogatta az Egészség és Sportnapot. Ahogy látom, nagyon sokan eljöttek. Pedig ma van a gyereknap és a Hősök Napja is. Számos választómmal találkoztam már, de jöttek a lakótelepről és Belső-Ferencvárosból is.

-Hogy látja a körzetében élő családok helyzetét, érződik a válság?

-Sajnos érződik. Fontosak az ilyen rendezvények, mert kirántják az embereket a hétkönapokból. Kint a kempingben dübörög a foci, az udvaron szól a zene és az FMK tornatermeit is kihasználják. A sátrakban életvezetési tanácsokat adnak, bent pedig természetgyógyászokkal találkoztam. 

-Itt van mellettünk a piac, most is árusítanak. A környékén történtek bizonyos változások. Mi ezeknek a lényege?

-Ha nem is eredeti formájában és nagyságában, de modern piacot sikerült építenünk.

A piac egyben agora is, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, leülhetnek a kényelmes padokra.

Fontos, hogy nem EU-s termékeket, hanem őstermelők portékáit árulják. Nagyon jó, hogy ismét működik a Haller Piac és ezért köszönet az FMK új vezetésének!

Gémesi Gábor

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr792943032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása