2011.05.27. 13:00| Szerző: ivan1982

FEFE:

gólyalábak, tűzzsonglőrök és húzós zenék

„A turisták oda utaznak szívesen és legfőképpen oda vágynak vissza, ahol a helybeliek jól érzik magukat a bőrükben”-mutatják a turisztikai felmérések. Eszerint Ferencvárosban jó élni, mivel kerületünk tele van turistával-nem utolsósorban a Ferencvárosi Fesztivál miatt, amelynek koncepciója és programja idén több elemében is változni fog.

Sokszínű, színvonalas és minden generáció számára érdekes programsorozatot terveznek a júniustól augusztus végéig tartó Kultúrpezsgés-Ferencvárosi Nyár keretében, amelynek egyik fókuszprogramja lesz a pünkösdi hétvégén megrendezésre kerülő Ferencvárosi Fesztivál (FEFE). Mind a Fesztivál, mind pedig a nyáron át tartó −ebben az évben ingyenes− programsorozat számos elemében kapcsolódik 2011. fő kultúrpolitikai üzenetéhez: „Liszt Év”; EU-s elnökségi fókuszok; közösségi programok.

A fesztivál nyitónapján, június 9-én egy nagyszabású gólyalábas és tűzzsonglőr felvonulás köszönti az arra járókat 18.00 és 20.00 óra között a Ráday utca−Bakáts tér−Tompa utca−Ferenc tér útvonalon.

Koncertek a Bakáts téren

Június 10. péntek

15.00−16.00 Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda: Vacka dalok

Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar a Vacka Rádió mesesorozathoz, Gaál Zsuzsa verseire komponált zenei kíséretet a Magyar Rádió felkérésére, amely később Vacka Dalok címmel önálló lemez lett. Kétéves működésük során műsoruk színházi elemekkel, közös játékokkal, kellékekkel gazdagodott. A zenekar énekesnője, Rutkai Bori aktív képzőművészként, és a Budapest Bár egyik énekeseként is ismert. Bori színpadi jelenléte abban különbözik, más előadóktól, hogy igazi gyereklelkülettel fordul a kicsik felé, bravúrosan és harmonikusan egyesíti az énekes, táncos, bohócos és persze óvónői „feladatokat”.

19.00 Ez a divat

Az Ez a divat zenekar a kilencvenes évek végén, az elsők között kezdett el kísérletezni a dzsessz és különböző elektronikus műfajok ötvözésével. A zenekar az évek során a különböző elektronikus zenei rendezvények és budapesti partik egyik állandó kedvencévé nőtte ki magát. Számaik hol lazán, hátradőlősen grúvosak, hol pedig gyorsak és lüktetők, teletömve a legtörtebb ritmusokkal. Egyszerre precíz és érzelmes, dzsesszes és elektronikus.

20.30 Fatima Spar & The Freedom Fries (A- TR)

Az elbűvölő, török származású énekesnő által vezetett, eklektikusan nemzetközi felállású, főként a Balkán országaiból származó Fatima Spar & Freedom Fries nem először jár Magyarországon, korábban már hatalmas sikert aratott az A38 Hajón, a Mediavawe, és Volt Fesztiválon is. És nem érdemtelenül: a zenekar laza dzsesszbe oltott világzenéje, charlestonnal kevert klezmer muzsikája felhőtlen és igazán táncos szórakozást ígér. Az együttes igazából az élő fellépéseken csillogtatja meg erényeit: remekül hangszerelt, vidám és kedves, dzsesszes muzsika, egy bájos dizőzzel, aki pillanatok alatt egyedülálló atmoszférát képes teremteni.

              Június 11. szombat

19.00 David Yengibarjan

Az örmény származású David Yengibarjan mára az egyik legkeresettebb fiatal dzsessz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai dzsessz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzola zenéje. „Nem akartam amerikai zenét játszani, de a saját népzenémet alkalmasnak tartom arra, hogy dzsesszre jellemző igényességgel közelítsek hozzá.”

20.30 Hot Jazz Band

A Hot Jazz Band az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a dzsesszkorszak népszerű amerikai szórakoztató zenéjének és a háború előtti magyar filmslágereinek eredethű megszólaltatója. Zenéjük olyan nagy előadókat idéz, mint Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby, Karády Katalin, Kalmár Pál, Latabár Kálmán, Kabos Gyula, és oly szerzőket, mint George Gershwin, Duke Ellington, Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd…

         Június 12. vasárnap

                             19.00 Párniczky Quartett

A sokak által ismert zsidó népzenét dzsesszel párosító Nigun zenekar gitárosának egyedülálló új dzsessz formációja.

                             20.30 Ralf Gauck, Szabó Sándor, Major Balázs trió

A 2011-ben alakult trió a nemzetközi és hazai zenei élet izgalmas, új színfoltja. A trió mindhárom nemzetközileg is elismert tagja önálló, sajátos zenei világot épített fel szóló karrierje során, és most mindezt egy trióban egyesítik. Hangzásviláguk eltér a megszokott trió formációk hangzásától. Zenéjükben a kelet ősisége, a modern zenék intellektualitása jelenik meg egy tiszta, organikus zenei szövetben, egy mindenki számára megélhető személyességben. Közös muzsikálásuk Kelet és Nyugat különleges szintézise, ahol a három különböző személyes univerzum nem stiláris külsőségekben, hanem belső világukban olvad egységgé. A zenéhez e módon való közelítésük messze megkülönbözteti őket a ma már mindenfelé divatos úgynevezett világzenei produkcióktól.

                             Június 13. hétfő

                             19.00 Erdődy Kamarazenekar fúvóskoncertje

A Szefcsik Zsolt hegedűművész által alapított és vezetett együttes elsősorban egyedülálló repertoárja révén élvezi a közönség megkülönböztetett érdeklődését: főként hazai szerzők műveit szólaltatják meg a XVII. századtól egészen napjaink zenéjéig. A zenekar működését száznál több bemutató mellet eddig tizenhárom lemezfelvétel, valamint több hazai és nemzetközi díj fémjelzi. (forrás: Fidelio)

                            

20.30 Muzsikás Zenekar

A Muzsikás 35 éve működő nemzetközi hírű magyar népzenei együttes, a legrangosabb nemzetközi világzenei díj, a WOMEX-díj 2008-as kitüntetettje. Egyaránt fellépnek folk, népzenei és világzenei eseményeken, de nem idegen tőlük az alternatív zene, a dzsessz, a kelta zene vagy a zsidó zene sem. Zenéjük a hagyományos népzenét és a XX. századi magyar komolyzenét ötvözi.

Programok itt-ott:

Június 9.

18.00−20.00: gólyalábas, és tűzzsonglőr felvonulás a Ráday utca−Bakáts tér−Tompa utca−Ferenc tér útvonalon.

Június 10.

Egész nap: élőszobrok, pantomimesek, mutatványosok – minden sarkon meglepetés a Ráday utcában. 

Június 11.

16.00−19.00: utcazene a Ráday utca több pontján

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr632936461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása