2011.05.26. 14:02| Szerző: ivan1982

Kisebbségi kavalkád Ferencvárosban 

Kisebbségi kavalkádot és nemzetiségi ételkóstolót rendeztek a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK), amely számos nemzetiségi táncháznak és kulturális eseménynek ad otthont. A jelek szerint a Ferencvárosi Önkormányzat a jövőben is támogatni kívánja a helyi nemzetiségeket, kultúrájuk és hagyományaik megőrzését.  

Az FMK nagytermében bolgár, horvát, ukrán, ruszin, szerb, görög, német és roma művészek adtak elő látványos zenés-táncos műsort. A szlovák óvodásoktól kezdve a szemrevaló bolgár menyecskékig, a romantikus slágereket előadó talpig frakkban feszítő cigány kisfiúktól (rajkók) a német nemzetiségű komolyzenészekig igen színes csapatot és műsort láthattunk. A Kisebbségi kavalkádot Dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy Magyarország befogadó nemzet és ennek a jövőben is így kell lennie:   

„A Kisebbségi Kavalkád immár ötödszörre kerül megrendezésre. Régi bölcsesség, hogy a sokaság ereje a kisebbségekén múlik. Igazi többség csak a hagyományaikat ápoló kisebbségek alapján jöhet létre. István király intelmeiből tudjuk, hogy a magyar mindig befogadó nemzet volt. Tudtuk és tudjuk, hogy más népek kultúrája-szokásai csak gazdagítanak bennünket. Kicsiben ennek szellemében dolgozunk Ferencvárosban is, ahol 10 kisebbségi önkormányzat működik.  

Mivel a feleségem ukrán származású, körülbelül húsz éve járok nemzetiségi találkozókra és mindig nagy élményben volt részem.” 

A jó  hangulatú találkozót az 1994-ben alakult Tabán Szerb Folklórcentrum Egyesület néptánc előadása nyitotta meg, fiatal művészeik már a fél világot bejárták és gyönyörű népviseletbe öltöztek. Portugáliától-Macedóniáig közel 1000 helyen léptek fel.  

A szlovák kisebbségi önkormányzatot az Ozvena (Visszhang) Szlovák Asszonykórus képviselte, akinek karnagynője törött karral is végigvezényelte az előadást. Magyarországon eddig főként szlováklakta településeken léptek fel, gyakori vendégei az evangélikus és református templomoknak.

A bolgár néptáncosok fergeteges, pörgős és vidám népi táncválogatást mutattak be. A Jandra Néptáncegyüttest 1996-ban alapították bolgár fiatalok. Repertoárjukban Bulgária valamennyi régiójának táncai megtalálhatók és aktív résztvevői a hazai bolgár közéletnek. A Bolgár Állami Néptáncegyüttes volt koreográfusai készítették fel őket. 

A Szitkó  Family Band családi zenekar, tagjai 32 éve házasok és Bihar megyéből származnak. 20 éve adnak elő román népdalokat-emészthető stílusban és nosztalgikus bájjal. Magyarra fordított és román nyelvű dalokat is előadtak. A horvát önkormányzat a Tamburica tánccsoporttal, Kuzma Orsolya népdalénekes vezetésével lépett fel. A görög Ellinizmosz táncegyüttes több mint 20 éve működik és még az Egyesült Államokba is hívják őket. A német önkormányzat mesemondója és kürtcsoportja mellett fellépett a ruszin Kárpátia néptáncegyüttes is. Kuhár Bence a TV2 humorbajnokságának második helyezettje, aki rádiózik és stand-up-comedy műsoraival rendszeresen járja az országot. A Pannónia Kürtkvartett művészei az ország legismertebb szimfonikus zenekarainak tagjai és vadászdalokkal, operaművekkel készültek.  

A cigány kisebbség képviseletében rajkók, azaz kiskorú roma énekesek léptek fel-modern szerelmes slágereket énekelve. A négy-ötéves kissrácok mutáló, vékonyka hangon előadott dalai viharos sikert arattak, és nemcsak nagy számban megjelent rokonságuk körében.  

A műsoros délutánt falatozás zárta, mely során megkóstolhattuk, milyen az igazi gombás sztrapacska és a cigánykenyér.  

G. G.

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr512934118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása