2011.05.22. 08:58| Szerző: ivan1982

"Szurkolni tudni kell"

-ferencváros-újpesti összefogás, hogy újra lehessen meccsre járni.

A hatvanas évek mérkőzéseink hangulata és kulturáltsága a mai szurkolók számára is példa lehet. Az átlag hetvenezer néző akkor még szurkolással foglalkozott a zsúfolt Népstadionban. A mai meccsek inkább B-kategóriás túlélőshowkra emlékeztetnek, ahol kluboknak és szurkolóknak egyaránt a lét a tét... Nemrég eddig példátlan, zöld-lila összefogásért szólalt fel a két érintett városvezető: Bácskai János Ferencváros és Wintermantel Zsolt Újpest polgármestere közös sajtónyilatkozatban sürgette a futballbékét: "Mutassuk meg, hogy a foci a békés, normális emberek ünnepe!" Bárcsak.

A két polgármester kicserélte Fradi, illetve UTE mezeiket, hogy ezzel is szimbolizálják: a sport nem az ellenségeskedésről kellene hogy szóljon. Kérdés, hogy a leginkább érintettek, a szurkolók és a keménymag hangadói mit szólnak ehhez? Van reális esély a kulturált szurkolásra, vagy marad a meccsek utáni kergetőzés a rendőrséggel, és lila-zöld foltokkal?
Dr. Bácskai Jánost, Ferencváros polgármesterét Bakáts téri irodájában kérdeztük felhívásuk visszhangjáról és az ideális szurkolóról:
"Az előző  Újpest-Fradi meccs mind stílusában, mind végeredményében a Fradi történetének egyik legcsúnyább epizódja volt. Hatalmas botrány tört ki, durva atrocitásokkal és sérülésekkel. A keménymag azt csinál magával amit akar. Az ő felelősségük és dolguk, hogy mivel töltik el az idejüket. Amikor azonban nekimennek a rendőröknek és a biztonsági őröknek, akkor nagy baj van. 
A futballösszefogást Wintermantel Zsolt Újpest polgármestere kezdeményezte, mi pedig örömmel álltunk mellé. Mindkét csapat részéről sikerült legendás focistákat megnyerni az ügyhöz, az UTE részéről Dunai Antalt, Kovács Zoltánt vagy éppen Göröcs Jánost, míg tőlünk Albert Flóriánt, Rákosi Gyulát, Szűcs Lajost, Fenyvesi Mátét és Lipcsei Pétert. Nagyon jól jött, hogy méltán elismert Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményünk tavaly kiállítást rendezett a két bajnokcsapat rangadóiról. Néhány tablót kivittünk a sajtótájékoztatóra. Nagy öregeink meghatottan nézegették a róluk készült fotókat, nagy meccseik eredményeit. Annak idején ők még csak 90 percre függesztették föl a barátságot, de azalatt sem estek egymás torkának és meccs után le tudtak ülni egy sörre. Szomorú, hogy ma már alig látni hölgyeket és családosokat a meccseken. Teljesen érthető a távolságtartásuk, senki sem szeretné, ha megvernék vagy éppen hangosan káromkodnának a gyermekei mellett. A Fradi most családi szektorok kialakítását tervezi, azonban ahhoz, hogy ezeket látogassák is, teljesen új légkörnek és mentalitásnak kellene elterjednie.
-Újpest polgármesterével végül kimentek az örökrangadóra? Nem tartott attól, hogy kint megint balhé lesz?
-Wintermantel Zsolttal mindketten a saját szurkolóinkkal együtt mentünk ki. Én  a családi szektorban ültem, hála Istennek nagyon sok gyerek volt, és ha egy góllal is, de végre nyert a Fradi! Semmi komolyabb atrocitás nem történt, a rendőrök és a biztonsági örök jól megállták a helyüket. Nem féltem, mert nagyon sok rendőr és biztonsági volt. Foglalkoztatásuk és felvonultatásuk azonban rengeteg pénzt emészt fel, amelyet fordíthatnánk az utánpótlás nevelésre is.

-Kezdeményezésük előtt egyeztettek a két csapat keménymagjával?

-Nem egyszerű  a helyzet, mert csak a Fradinál 3 szurkolói klub van. Először el akartuk hívni őket a sajtótájékoztatóra, de szinte rögtön elkezdődtek a beszólások, ezért inkább nem erőltettük a dolgot...

-Milyen beszólások?

-Amelyek a meccsekről ismerősek: "Csak menjünk ki a stadionba és majd ott lejátsszuk!", és hasonló stílusúak. A kulturált szurkolás nevelés kérdése, ez az érintett néhány száz bajkeverőt úgy látszik nem nagyon érintette meg. Természetes hogy a csapatok versengenek, de ez nem torkolhat erőszakba.

-A szurkolók arra hivatkoznak,  hogyha a Fradi jobban játszana, ők sem lennénk ennyire dühösek.

-Azért vagyunk emberek, hogy moderáljuk magunkat. Az a 150-200 ember általában nem a meccset nézi, csak a balhéért mennek ki. Azt mindig el lehetne mondani, hogy lehetne jobb autóm, szebb feleségem és a Fradi játszhatna jobban. Csapatunk sikerszériáinak többsége mindig is saját nevelésű játékosainkhoz kötődött, ma belőlük sajnos nagyon kevés van. Ezért is szeretnénk, hogy minél több ferencvárosi fiatal focizzon.

-A zárt ajtós meccsekről, amikor nincsenek nézők, mi a véleménye?

-Már voltam ilyen meccsen, maga a siralomvölgy... A foci élőben az igazi, hang és szurkolás nélkül még tévén nézve is élvezhetetlen. Csendben játszani rém nyomasztó lehet. 150-200 rendbontó elem miatt nem szabad megbüntetni az egész rajongótábort. A kollektív bűnösség elvében ezen a téren sem hiszek. Számos válogatott meccsen voltam és hihetetlenül jó a hangulatuk.

-Melyik keményebb küzdőtér: a parlamenti patkó vagy a Fradi-lelátó?

-Valószínűleg a Fradi-aréna. Az Országgyűlésben egy-két új képviselő vehemens kirohanásait leszámítva nem olyan vészes a helyzet. A legutóbbi Újpest-Fradi meccsen viszont körülbelül egy kilós szalaggömböket dobáltak a partjelzők felé, amelyek életveszélyesek lehetnek, ha nem nyílik ki időben.

Ami nekem a legjobban fáj, az a csúnya és primitív beszéd. Ha megkérdezi a gyerekünk, hogy "Apa, mit mondott a bácsi?", nem lehet sokáig mellébeszélni.

-Ön szerint milyen az ideális szurkoló?

-Erőszak nélküli és kulturált. Saját gyermekeimet is arra nevelem, hogy próbáljanak választékosan beszélni. Miért kell trágárkodni? Ha valakinek csak az a négybetűs szó jön ki a száján, vajon mi lehet belül? Ez az érv általában be szokott válni.

-Milyen a Ferencvárosi Önkormányzat és a Fradi kapcsolata, segítik a csapatot?

-Teljesen jó  kapcsolatban vagyunk, az elnökség tagjai között sok a hozzánk közelálló  ember, szövetséges. A Fradi nagy öregjei, legendás futballistái is nagyon sokat segítenek, mi pedig az utánpótlás nevelésben támogatjuk a csapatot.

Kiírtunk egy 20 milliós keretösszegű pályázatot kifejezetten Fradi szakosztályai részére. A ciklus végére költségvetésünk legalább 1 százalékát szeretnénk sporttámogatásokra fordítani. Az FTC-nek 17 szakosztálya van, amelyek várják a ferencvárosi gyerekeket. Sokkal jobb lesz a tanulmányi eredményük és kevésbé agresszívak, ha sportolnak. Értelmes célokat és jó nevelést kapnak. Sportolásukat támogatni, a legjobb "befektetés".

Szilágyi Iván 

 

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr72922866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása