2011.05.03. 22:17| Szerző: ivan1982

Cigány szentmise boldogokkal

II. János Pál pápa boldoggá avatásának vasárnapján roma evangelizációs szentmisét tartottak a Gát utcai katolikus templomban. A borús idő és a délután 3 órai időpont sem szegte a résztvevők kedvét, Székely János püspökatya szervesében számos idősebb és fiatalabb roma és nem roma imádkozott együtt. A harcsabajszú, sokat látott öregemberektől a cigánygyerekekig minden korosztály jelen volt, korcsoportonként jól elkülönülve egymástól. 

A gitáros misén lovári nyelvű karizmatikus dalokat énekeltek és egy "Cigányok királynéja, Szűz Mária könyörögj érettünk!" feliratú posztót tettek ki.

Székely János püspök boldog Ceferio Gimelez Malla és boldog II. János Pál pápa élete között vont párhuzamot: mindkettőjüknek nehéz élete volt, hamar elvesztették édesanyjukat és mélyszegénységben nőttek fel. II. János Pál pápa fiatalkorában kőtörőként dolgozott, míg Boldog Ceferinonak kosarat kellett fonnia és koldulni küldték. A cigányok védőszentje igazi cigány és igazi keresztény volt, aki először népe hagyományai szerint házasodott meg, majd templomi esküvőt is tartottak. Szent Ferenc követője és mintaszerű férj volt, akihez nem cigányok is jártak tanácsot kérni. A spanyol polgárháború alatt  a kommunisták ölték meg, hitéért és kereszténység melletti kiállásáért.

Felszólalt Pintér Szabolcs minisztériumi koordinátor, Balog Zoltán államtitkár és református lelkész munkatársa, a Szent Ceferino Roma Lovagrend nagymestere. Az agilis és fiatal roma vezető Nógrád megyéből jött: "Gyerekkoromban gyakran hajkurásztam a ház körüli állatokat és megcsavartam a kiskutyánk fülét. Édesanyám mindig azzal állított le, hogy "Vigyázz, mert megbüntet az Isten!" Amikor elkezdtem hittanra járni, megismertem a szerető és oltalmazó Istent is, aki teljesen megváltoztatta az életemet.

Sok hibát követtem el, de Istennek hála új ember lettem. Ha Istenre bízzátok életeteket, minden vágyatokat teljesíteni fogja!"-győzködte hallgatóságát gyakorlati szempontból is Pintér Szabolcs.

Elmondta, hogy súlyos ellentéteket érzékel "magyarok" és cigányok között, holott szerinte két nagyon hasonló népről van szó: "Mindnyájan szeretünk hangosan beszélni és a vallásos családokban sok gyerek van. Egymásra vagyunk utalva. A határon túli magyar iskolákban például nem lenne elég diák a magyar ajkú romák nélkül." Megjegyezte, hogy 90' után Magyarországon fordították le először Lovári nyelvre a Bibliát és hazánkban alapították az első cigány nemzetiségi iskolát, majd romológiai tanszéket.

Az első cigány lovagrendet május elején Mátraverebélyen alapítják meg, mellette alapítvány és nonprofit kft is működik majd.

A Boldog Ceferino litánia:

http://www.ceferino.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=47:boldog-ceferino-litania&catid=36:imak&Itemid=51

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr512875755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása