2011.03.17. 22:08| Szerző: ivan1982

Kémgépek Ferencvárosban

 
Március 20-án 9 órától ismét megnyílik a Ferencvárosi Művelődési Központ Fotóbörzéje, amely évek óta a hazai fotós szakma egyik legnépszerűbb fóruma és vására. Horváth Gábor fotográfusnak és fotóműszerésznek annak idején az FMK-ban volt műhelye:  
 

„Körülbelül másfél évtizede volt Magyarországon az első ilyen börze a „Fotó" szaklap újságírói szervezésében. Azóta negyedévente tartunk egy-egy rendezvényt mind a négy évszakban. Az FMK befogadta a börzét, amely nagy sikernek bizonyult 1000 fő feletti látogatottsággal, és az országos kereskedelmi tévék is tudósítottak róla. 
Aki csak kicsit is a fotózás őrültje, és eljön hozzánk, az icipici alkatrészektől kezdve a szaklapokig, szakkönyvekig mindent megtalál a szakmáról. A fotózás kezdeteit idéző „old timer" favázas monstrum-fényképezőgépektől a modern digitális készülékekig . Rendszeresen feltünnek öreg Leica, Goerz, Zeiss,Ernemann,Rolleyflex gépek és más legendás márkák is."  
-Különleges, titkoszolgálati eszközöket, James Bond-gépeket is kiállítanak?

-Gyűrűbe, nyakláncba és órába épített ún „titkosgépeket" is bemutattunk már, amelyek analóg technikával, filmredolgoztak, és szinte észrevehetetlenek voltak. Idei különlegességünk egy a hidegháború idején használt mini kémgép lesz: a Tochka 58. Romániában és a ruszkiknál felségjelzés nélkül gyártották úgynevezett „kémkameraként". Egészen a közelmúltig használták a titkosszolgálatok, napjainkban már nem minősül titkos technikának. Kabátok gomblyukaiba is be lehetett építeni és hangtalanul továbbította a filmet.

Ki hinné például,hogy a miniatűr gépeiről elhíresült Japán Minox márka egyenesen a második világháború elejére vezethető vissza, és bizony német-orosz konstrukció volt! Egy Rigában élő  német fotográfus mester, Walter Zapp álmodta meg a miniatűr gépet 1930-ban, és 1936-tól már sorozatban gyártották.A világ leghíresebb kémgépévé vált.

A 20-as, 30-as évekből ismert ún „harmonikás gépek" is várhatók. A századelőn a lámpa még nem volt összekötve a géppel, a fickó a fényképezőgépet az állványra tette, exponált egy hosszút és közben ellobbantotta a vakut. Ennek ellenére egészen elfogadható fotókat készítettek, fényképezőgépeik még a mai technikákkal is" felveszik a versenyt". A fotóbörze egy nagyon látványos vásár és szakmai találkozó, ahol az optikáktól kezdve a videokamerákig mindent kiállítunk.

-Sokan fotóznának, de arra panaszkodnak, hogy túl drága mulatság.

-A digitális technika azt hozta magával, hogy az analóg technikájú gépeknek letört az ára. Hiába van fejlett digitális technika, a fotográfus tanulóknak el kell sajátítaniuk az analóg technikát és beállításokat is.

Amint belekukucskálunk egy "lélektelen" objektívbe, azonnal szubjektívvé válik

A digitális és automata technika jó és kényelmes, de nem mindenható. Van, amit csak saját magunk állíthatunk be. A gép lélektelen, a fényt csak mi tudjuk becsapni!

-Alkudni lehet?

-Persze, ez egy tipikus börze. Bármilyen magánszemély adhat és vehet, csak asztalt kell bérelnie. Amatőr fotósokat is várunk, akiknek szívesen adunk tanácsokat. Délelőtt érdemes jönni, 9-kor nyitunk.

Szilágyi Iván

  

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr242748817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása