2011.03.14. 13:38| Szerző: ivan1982

A Páli Szent Vince Plébánia főtemploma szembeötlően a Haller téren helyezkedik el, közvetlen szomszédságában a plébániával. A régebbi, a plébániának is eredetét jelentő Gát utcai Kaniziusz Szent Péter lazarista templom Ferencváros egyik leghírhedtebb utcájában áll, amely tele van nehéz helyzetben lévő megmentendő lelkekkel. 

 

Bundala Mihály, a Központi Papnevelő lelkiigazgatójának buzgólkodására telepedtek le Páli Szent Vince rendjének tagjai, a lazaristák a Ferencvárosban. Hofhauser Antal terve alapján a Gát u. 4 sz. alatt háromemeletes zárdát és templomot (190 m2) építenek, amelyet 1903. szeptember 3-án Kohl Medárd püspök benediktálta.

 

Először az esztergomi főegyházmegye hitoktatói otthonaként működik, majd 1941-ben a Katolikus Iparos és Munkásifjak Országos Egyesülete kapja meg központnak és székháznak. Az egyesület 1920-ban alakult a munkás ifjak támogatására és nevelésére. Első csoportja a középjózsefvárosi Krisztus Király plébánián kezdte meg működését. A csoportok száma 200-ra növekedett. Tíz tanoncotthonnal és különféle szociális intézményekkel rendelkezett.

 

Jelenleg csak hetente egyszer nyit ki a templom és tartanak szentmisét. A kicsi, de összetartó közösség csupán néhány idős emberből áll. A Haller téri Páli Szent Vince Plébániához tartoznak, amelynek lelki vezetője látja el az itteni teendőket is.

Müller atya ennek a néhány embernek is ugyanolyan hittel és hévvel prédikál, mint a Haller-templom többszáz fős közösségének. Méltó Páli Szent Vince elveihez: "Én sohasem gondoltam, hogy nagy dolgokat viszek végbe, hanem egyszerűen tettem, amit tennem kellett."

A Gát utcai templom picike és szerethető imahely, amelynek falain meglátszik az idő múlása. Belső terének sajátos kialakítása miatt enyhébb időben is nagy hideg van benne. Látni lehet a kilélegzett levegőt. Hűséges és kitartó hívei megérdemelnék, hogy méltó körülmények között imádkozhassanak!

 

Már egy hőlégbesugárzó is sokat segítene. A kemény és szegény környéken lévő templom felélesztése, komfortosabbá tétele régóta várat magára és jó hatással lenne a környékbeliekre is.

 

Blogunk gyűjtést kezdeményez a kis közösség javára!

 

Szilágyi Iván  

 

Cím: Budapest IX. kerület Gát u. 4.

Szentmise: szombat 17 óra

 

További információ:

 

http://www.szentvince.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=27

 

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr182738275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása