2011.02.26. 18:19| Szerző: ivan1982

A magyarajkú ukrán kulturális élet egyik nagysága, Olesandr Sasha Gembik festmény és grafikakiállítását nyitották meg a Ferencvárosi Művelődési Központban. Az alkamazott és világlátott grafikus 1949-ben született Ukrajnában és a Fjodrov Nyomdászati Főiskolán végzett.

Cikkünkhöz csatolt képei is mutatják, hogy milyen sokoldalú művészi egyéniséggel van dolgunk. "Sasha" műveinek témavilága a kissé keresztapás feelingű lófejtől kezdve kedves ortodox temploma hagymakupolájáig igen tág spektrumot ölel fel. Tárlatán elvétve még tűzbehozó, buja pezsgésű női aktokkal is találkozhatunk.

Különösen népszerűek realista állatábrazolásai, amelyek a fajok közötti PC-kiegyensúlyozottság jegyében egyaránt bemutatnak Rottweiler kutyát és csíkos cicamamát. Termékeny élete során plakátokat, szórólapokat, fotókat és könyvillusztrációkat egyaránt készített-sajátmaga és a közönség nagy örömére. Kiállított már Ukrajnában, Németországban és az amerikai Bostonban.

Népszerűek pár perc alatt felvitt, de mégis találó karikatúrái.  

Az FMK vezetősége nevében Martini Katalin (képünkön a művésszel) köszöntötte a főként az ukrán művész népes rokonságából álló vendégsereget, akik a létező és dermesztő hideg ellenére is permanens nyüzsgéssel töltötték meg a Haller utcai művelődési központ első emeletét: "Nagyon örülök, hogy mi adhatunk helyt e kiállításnak!"-mondta Martini Katalin. 

Laluk György grafikus és festőművész a szakma részéről köszöntötte az ukrán vendég alkotásait: "Szívesen vállaltam a felkérést, mivel rájöttem, hogy Sashával régi ismerősök vagyunk. Találkoztunk már a Balaton-parton és a cserszegtomaji alkotótáborban. Hihetetlen gazdag és sokszínű tevékenységet folytató művész. Számos különböző technikával dolgozik és ez is közös bennünk! Kiváló rajzkészség jellemzi, finom kis tollrajzain a görög mitológia alakjait eleveníti fel. Kísérletezgető, minden új módszer iránt nyitott művész. 

Első képe, amit megláttam, a Hévizi-tavat ábrázolta. Mindkettőnknek két hazánk van, Ferencváros és Hévíz-Keszthely. Nagyszerű portrérajzoló és karikaturista.

Bibliai sorozatának letisztult formáiban megjelenik az ukrán táj."

Olesandr "Sasha" Gembik kiállítását a szervezők -nem véletlenül- az Ukrán Kultúra Napjára időzítették, ezáltal is tisztelegve legendás, vad s regényes szomszédaink kulturális hagyományai előtt.

Sasha a mindig mosolygó, k-európai kópé archetípusa, aki csak néhány szót tud magyarul, azokat azonban kiváló érzékkel használja. Hasonlóan képeihez, az ukrán művész is igen szerethető figura, aki ha nem lenne, ki kéne találni.

Ha jót akarnak, ne hagyják ki képeit!

A kiállítás megtekinthető 2011. márcis 20-ig az FMK Folyosó Gallériájában 8-20 óráig. 

  

 

 

Címkék: színház életkép  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr222693090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása