2011.02.04. 12:33| Szerző: ivan1982

Ír táncház indult az FMK-ban

 

Zenekari kísérettel ír táncház indult a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK), ahol szombatonként jófajta dallamos ír zenére lehet ropni a kelták ősi táncait. Zimborán Gábor sokoldalú ember, főállásban –mivel a tanításból nehéz lenne megélni- régészként dolgozik Szentendre és Pest megye ősi emlékeit, leleteit kutatja. Nemsokára itt a tavasz, már alig várja az ásatásokat. 11 éve kezdett el táncolni, ma már tanítja a szteptáncot.

 

Munka után irány az Elnök utcában lévő Blackbird tánciskola, ahol a többszörös aranyérmes versenytáncos tanárként dolgozik. Emellett több ír zenekar alapítója és tagja, valamint a Comhaltas Ceoltoíri Éireann ír népzenei szövetség magyarországi csoportjának alelnöke. A nemzetközi hírű sztepptáncossal rendhagyó pályaválasztásáról és arról beszélgettünk, hogy milyen is egy ír táncház?

 

„Középiskolás koromban szerettem bele az ír és a skót népzenébe, amelyek történelmi okokból hasonlóak. Azon kevesek közé tartozom, akik nem Michael Flatley „Riverdance” showműsorai után kezdtek el érdeklődni az ír sztepp iránt.

 

Az ír tánc 2000 környékén lett nagy divat Magyarországon és Európában. Azóta külön szubkultúra szerveződött köré és rengeteg –főként fiatal- rajongója van. 

 

 

A Blackbird Tánciskola 2005-ben alakult, különlegességünk, hogy mi szigorúan az ír oktatási rendszer szerint tanítunk. Táncosainkat és nevezéseinket az Ír Táncszövetség is elfogadja, rendszeresen résztveszünk nemzetközi táncversenyeken. 

 

-Melyek az ír versenytánc sajátosságai?

-Ez nem egy egyszerű tánc, amelyet néhány hónap alatt el lehet sajátítani. Írországban évekig tarthat a kezdőszintű koreográfiák elsajátítása, rengeteg gyakorlással. Minden óra előtt bemelegítünk és nyújtunk, mivel a versenytánc komoly fizikai megterheléssel. Komolyan igénybe veszi az ízületeket. Az ír szteptánc szólótánc, a mi tanfolyamainkhoz tehát nem kell párt találni.

 

-Az ír szteptánc a férfiak vagy a nők között a népszerű?

-100 évvel ezelőtt valóban férfias időtöltésnek számított, napjainkra azonban a nemek aránya megváltozott. Más táncstílusokhoz hasonlóan ezen a területen is a nők dominálnak, a táncosok körülbelül 90 százaléka hölgy. Ebben egyes vélemények szerint a -férfiak között nem túl népszerű- skótszoknyának is szerepe lehetett. Egy ideig ugyanis az ír sztepptáncosok is „kiltet” hordtak.

 

Az angol elnyomás miatt sokáig az ír táncok is feledésbe merültek, a XIX. században „felülről” megpróbálták divatba hozni őket, de ez csak részben sikerült. Érdekes tény, hogy Európában a felnőttebbek körében népszerűbbek, mint Írországban, ahol főként a hagyománytisztelő családokban taníttatják gyermekeiket. Nagyon korán kezdik, mikor Michael Flatley 11 évesen jelentkezett egy tánckörbe, már túlkorosnak számított.

 

-Rendszeresen fellépnek az FMK-ban, miből áll műsoruk?

-A Ferencvárosi Művelődési Központtal a Kék Bab zenekaron keresztül kerültünk kapcsolatba, koncertjeiken ír sztepptáncosok is fellépnek. Táncházukon nem a keményebb és fárasztóbb sztepptáncokat, hanem egyszerűbb ír néptáncokat tanítunk. Kötetlenül.

 

Mivel kinőttük tánciskolánkat, rendszeres félévi vizsgaelőadásainkat is az FMK nagytermében szeretnénk tartani. Tavasszal, április 2-án Ír Napot szeretnénk tartani, tánctanítással, nyelvtanítással, koncertekkel és gyermekprogramokkal. Eredeti ír étel- és italkülönlegességekkel és közös „körbeülős” énekléssel, zenéléssel. Mindenki elhozhatja a gitárját, kedvenc dallamait. Érdemes nyomon követni az FMK programajánlóját!

 

-Mikor vannak táncházaik és igényelnek e előképzettséget?

-Mindenkit szeretettel várunk, nincsenek életkori megkötések és különösebb tánctudás sem szükséges hozzájuk. Rendezvényeink elején kedvcsinálóként a Kék Bab zenekar muzsikál, majd ír szteptáncosok tartanak rövid bemutatót. Könnyen elsajátítható körtáncokat és sortáncokat tanítunk, amelyek 5-10 perc alatt elsajátíthatóak.

 

Nem tudunk kifogyni a táncokból, nagyon hangulatosak estjeink. Közösségi élményt szeretnénk nyújtani.

 

Az ír nép kulturális és szabadságkeresésben megnyilvánuló öröksége elévülhetetlen. Sokat tanulhatunk tőlük, táncról és hazafiasságról, nemzeti összetartásról egyaránt.

 

További információ a Táncházak időpontjáról:

 

http://blackbirddance.hu/kapcsolat

(A fotók a Blackbird honlapjáról valók.) 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr312638379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása