2011.01.26. 10:42| Szerző: ivan1982

Folytatódik a tömbrehabilitáció

Középső-Ferencvárosban, a Tűzoltó utca 66. szám alatt nemrég korhű stílusban felújított társasházat adott át Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere. Az 1857-ben épült kalandos sorsú ház megújítása 452 napig tartott, a munkálatok költségeit 70 százalékban a Fővárosi Rehabilitációs Keretből fedezték.

A három emeletes épület mellett eredetileg földszintes kocsiszín és istállók voltak, a belső udvart körbe zárva. Komfortos lakást nem alakítottak ki az épületben, csak szintenként 1-1 félkomfortos ingatlant. Miután az istállókból és az eredetileg boltnak tervezett földszinti utcai helyiségek egyrészéből lakások lettek, a lakásszám a felújítás előtt 30 db volt. Többségük egyszobás ingatlan, az építkezés célja éppen ezért nagyobb és komfortosabb lakások létrehozása volt.

A Tűzoltó utca 66. homlokzata építészetileg értékes, a függőfolyosó díszes kovácsoltvas korlátja pedig az egyik legszebb a kerületben. A felújítás során  összesen 25 db lakást alakítottak ki (1 db 1 szobás, 21 db 2, 1 db 3 és 2 db 4 szobás lakás), amelyek összesített alapterülete 1284 m2 -ről  1750 m2 -re nőtt. Az átlagos lakás alapterület 42,8 m2 volt, most 69,99 m2. A nagyobb otthonok alkalmasak családalapításra, ifjú házasoknak és idősebb házaspároknak egyaránt. A modern üvegezett aknájú lift és a felújított, biztonságos, megerősített lépcsőház az idősebb emberek életét is megkönnyíti.

Eredeti stílusát és építészeti jellegzetességeit tiszteletben tartva sikerült korszerűsíteni az ingatlant, új gépészeti és elektromos vezetékekkel, modern nyílászárókkal és padlóburkolatokkal, fűtéskorszerűsítéssel (a fűtés és a melegvízellátás kombi-cirkó készülékekkel történik), a kapualj díszeinek és a lépcsőház gyönyörű korlátjának teljes megújításával, illetve cseréjével.

A valamikori töredezett betonozású, macskákkal teli udvar helyén kert lett. Benne hársfa, virágzó  cserjék, fű, pihenő padok, kertvilágítás. A közös területeket, függőfolyosókat stílusban illeszkedő világítótestekkel szerelték fel.

A ház régi-új lakói sokkal kényelmesebb és emberhez méltó körülmények közé költözhettek vissza. Századfordulós otthonaik hangulatát és értékeit az alapos és mindenre kiterjedő felújítás ellenére is sikerült megőrizni.

A folytatódó ferencvárosi tömbrehabilitáció során a múlt értékeire és a technikai fejlődésre láthatóan egyaránt tekintettel vannak. A felújított és korszerűsített házak nemcsak lakóik életszínvonalát, hanem a környező épületek, lakások értékét is növelik.

Szilágyi Iván Péter

Címkék: életkép  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr742614486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása