2010.12.20. 11:19| Szerző: ivan1982

Betlehemi játékokkal és csepürágókal tele van a város, igazán igényes és újszerű előadást azonban csak ritkán látni. "Karácsonyi csillag" címmel ünnepváró bábjátékot rendezett a Ziránó Színház és a 2B Alapítvány a Bakáts téri ferences templomban. Teljesen autentikus helyen-mondhatnánk. Isteni ötlet :O)

A Szent Ferenc templomban állott hideg (mindenki láthatta saját kiáramló leheletét, bár becsületükre válljék: kitettek egy hősugárzót) és kisgyermekes szülők fogadnak.

Szabon Gábor atya és Formanek Gyula ferencvárosi alpolgármester is résztvett az előadáson. A 4X4-es alapterületű játéktér az oltár előtt foglalt helyett. Jézus születik-a templom falán lévő kereszt árnyékában. 

Különös párhuzam: élet és halál örök váltakozása egy színtérbe tömörítve.

Angyalnak öltözött széplányok kesztyűbábokkal és faragott ún. "totem bábokkal" keltették életre a keresztény kultúrkör legősibb történetét: Jézus Krisztus betlehemi születését és annak előzményeit.

A Ziránó előadása továbbgondolta és kibővítette a Bibliában leírt eseményeket. Kreatív, bátor, de nem szentségtörő módon. Népies giccs helyett teljesen új, sokkal szórakoztatóbb és emészthetőbb hangnemben mutatták be Jézuskánk születését. Bábokkal és hús-vér szereplőkkel, repkedő faangyalkákkal és mennyei stílusú fehér ruhába öltözött színészekkel.

A fiatal hölgyek nemcsak a bábokat mozgatták, önfeledten, de mégis művészi igényeséggel táncoltak, énekeltek, furulyáztak-mint két kis angyal.

 

A Bakáts téri templom előterében a 2B Alapítvány művészei által készített kicsiny, hangulatos bethlehemi jászol fogad-középen pislákoló gyertyával, fellettük angyalkákkal.

A "Karácsonyi csillag" előadás után az önkormányzat képviselői meggyújtották a kerület közös adventi koszorújának negyedik gyertyáját. Lassan véget ér az adventi várakozás, de a lényeg, a Születés Ünnepe mégcsak most kezdődik! A családi együttlétek, közös tévézések és falatozások mellett -legalább az éjféli mise erejéig- látogassunk el a templomba is.

Kerületünk bővelkedik szebbnél-szebb templomokban:

http://www.szentferencplebania.hu/

http://www.orokimadas.hu/

http://www.szentkeresztplebania.hu/bemutatkozas.html

Minden kedves olvasónknak szép, áldott és lelket építő ünnepet kívánunk!

Finom bájglivel, gőzölgő halászlével és sok szeretettel!

A szerk.

 

Címkék: kultúra színház  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr732527609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása