2010.12.07. 14:31| Szerző: ivan1982

Advent második vasárnapján kisebb tömegre lettem figyelmes a Bakáts téri Szent Ferenc templom előtt. Kutya hideg volt, magától eloltotta a számból kilógó cigarettát és lehangolóan üressé tette a franzstadti utcákat. Ilyen időben maximum akkor látni ennyi embert, ha osztanak valamit.

Jelen esetben azonban nem erről volt szó, jótékonykodó és vegetáriánus gulyáslevest osztó krisnások(k) helyett a keresztényeké és a hagyományoké volt a főszerep. A Ferencvárosi Önkormányzat szervezésében advent minden vasárnapján kis ünnepséget tartanak a Bakáts téren. Sajnos napjainkban márcsak falun, skanzenben látni ilyet. Gyermekkórust, Betlehemet, gyertyákat.

A második adventi gyertya meggyújtása alkalmából először kerületi gyerekek kórusa énekelt, majd a József Attila Általános Iskola diákjai betlehemeztek. Kicsik, lelkesek és aranyosak voltak. Szókimondó és pesties juhászok. Pásztorruhában, old style subasapkában, márcsak az élő állatok, a kórusban bégető barik hiányoztak. Körülöttünk a téren hatalmas feldíszített fenyő és kocsikeréknyi adventi koszorú. Bécsben, a Városház téren látni ilyet. Régi szép adventek hangulata és dalai. Nem kell nekünk világváros, szeretet és valós közösség nélkül az csak telkek, lelketlen építkezések halmaza.

Szabon Gábor atya, a "Bakáts templom" lelki vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy adventkor mutatkozik meg, ki milyen ember. Ilyenkor az átlagnál is jobban kell figyelnünk egymásra!

Bácskai János polgármester személyes hangú köszöntőt mondott, külön szólva a jelenlévő gyerekekhez. Ferencváros polgármestere elmondta, hogy 218 éve kérelmezték a környék lakói, hogy felvehessék Ferenc császár nevét. Lipót, Teréz és Erzsébetváros már volt, legyen Ferencnek is városa! És lett. Bácskai János emlékeztetett: Ferencváros neve régen Szentfalva volt, amely polgárainak vallásos érzületére utalt.

A polgármester felelevenítette az adventi gyertyagyújtás szokásait, legendáit. A keresztény legendárium szerint Advent második vasárnapján kis angyalt küldött jobb sorsra érdemes világunkba az Úr. Apró ezüstkehely volt kezében. De mi fér ebbe bele...? Körülnézett az angyal, töprengett, végül arra jutott, hogy szeretetet fog magával vinni.

A gyerekek őszinte és még tiszta szívéből.  

 

Bácskai János köszöntötte Simicskó Istvánt a KDNP alelnökét, aki az adventi gyertyagyújtás díszvendége volt.

Simicskó István nehéz, rohanó hétköznapjainkról beszélt és arról, hogy cudar világban élünk, de van remény. Van mire várni: "Karácsony táján félre kell tenni minden széthúzást, vitát!" -mondta a kereszténydemokrata politikus, aki felhívta a gyerekek figyelmét, hogy tisztítsák ki csizmáikat, mert jön a Mikulás. Előrejelzése bevállt, a havas és kemény idő ellenére is késés nélkül, időben megjött a Télapó. 

Az ünnepség végén sokan a közeli, Bakáts téren lévő karácsonyi vásár felé vették az irányt. Torokköszörülő, fagyos időben életet és lelket ment egy kis szegfűszeges forralt bor. 

Mások még maradtak és tüzetesebben is szemügyre vették a Bérczes László vezette 2B Alapítvány által készített betlehemi jászolt, amely művészi szempontból is igényes munka. Jézus Krisztus szülőhelyére a hagyományos szereplők (szent család, Jézuska, tenyészállatok) mellett még egy csíkos, "szentföldi macskát" is beragasztottak a macskamán készítők.

Jövő héten szombaton 3 órától hagyományos betlehemi játék lesz a Bakáts téri templomban, vasárnap 5-től pedig közösen meggyújtjuk a 3. adventi gyertyát.  

Adventi népszokások ízes előadásban az algyői halászcsárdából (mióta van karácsony, Luca széke, mint boszorkány azonosító, mióta van fenyőfa):

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr912499582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása