2010.12.05. 13:27| Szerző: ivan1982

"Csillogó a Betlehemünk, Polgármester bejöhetünk?"-köszöntik a nagyérdeműt és a város vezetőit a betlehem-ferencváros tengely pásztorai a Deák Közalapítvány karácsonyi díjátadóján. A kiemelkedően tehetséges és tisztelettudó ferencvárosi romagyerekeket minden évben ajándékban és elismerésben részesíti az önkormányzat. Csak azok pályázhatnak, akik romának vallják magukat.

Az értékes nyeremények átadása előtt roma gyermekszínjátszók (József Attila Általános Iskola) hagyományos betlehemi játékot adnak elő. Kustoricai sziporkák és kisebbségi Szent Család. Hibátlanul, eredeti és igen szórakoztató stílusban játszanak, főként a kisfiúk tesznek ki magukért. Nagydumás, vagány Szent József a Haller utcából, akkora és olyan míves szöveggel, hogy vatikáni rappernek is elmenne. Végül megérkezik Mária is, meg a kis Jézus. Aktuális, gazdasági válságra szabott sorok: "Letörli a könnyeket az isteni szeretet." Reméljük.

Az ünnepi műsor után Kállai Lászlóné Anda Ildikó közalapítványi elnök, gyakorló pedagógus és Formanek Gyula alpolgármester adja át a "tárgyi nyereményeket". Az önkormányzat részéről még Illyés Miklós bizottsági elnök és Törőcsik Judit képviselő jött el.  Szép nagy, sokat ígérő dobozok, laptopok, nyomtatók, hoki- és görkorcsolyák, menő edzőruhák és melegítők találnak gazdára. Látszik, gondosan, szeretettel lettek kiválogatva.

A gyerekek többsége egyébként nem jutna ilyen színvonalú sportszerekhez, örülnek, köszöngetnek. Sokan erre az alkalomra készített alkalmi öltönyben veszik át ajándékukat. Hálásak és szerények. A politikusok is hallgatnak, teszik a dolgukat, nem mondanak beszédet és nem fényezik magukat. Tudják, nem a sajátjukból adtak és ezért nem jár köszönet.

 

Az ösztöndíjazottak tizenegyen vannak, kerületi fenntartású iskolák diákjai. Személyükre az igazgatók tesznek javaslatot.

A szempontok: kiemelkedő tanulmányi vagy sporteredmény, a pedagógusok tisztelete és jó magaviselet. Ma már ez is nagy dolog és jutalom jár érte.

Büszkék lehetünk a ferencvárosi romákra, családszeretük eredménye gyerekeik sikerén és magabiztos fellépésén látszik. Világbajnok sportolókat és elismert muzsikus palántákat neveltek ki. Nekik nics kulcs a nyakukban... Sok magyar, cigány példát vehetne odafigyelő szüleikről, meg persze a törekvő gyerekekről.

A ünnepség végén az elnökasszony a számítógépekhez gyakorlati tanácsokat is ad: "3 év garancia van hozzájuk és nem adhatóak el."

A rendezvény végén kis fogadás, buksisimogatás, "így továbbok!" és persze ajándékbontogatás. Csomagolópapírok sercegése, sietős izgalom. 

Ezeknek a gyerekeknek már biztos szép karácsonya lesz.

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr482494452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása