2010.12.03. 11:52| Szerző: ivan1982

"Szomjas vagy és vezetsz, Pepsit igyál, ne szeszt!"-legendás időkből való felirat fogad a a Telepy utcai "Villanyászok" elektromos bolt bejárati ajtaján. Van még rajta Borsodis üveget ábrázoló matrica és egy retkes műanyagtokú csengő, amelynek drótja felvezet a kisbolt felletti panellakásba. Megnyomom, mire az ablakon idős nő hajol ki (látszik, épp házimunkában): "Mindjárt lejövök!"

Még egy szaki várakozik rá: "Csókolom, 8 métert kérnék a másfelesből!" Nincs visszakérdezés, értik mire gondol. Saját szótár kell ide.

De ez csak a kezdet. A környék maga a paradicsom a régi ízes Budapest kedvelőinek. A belpesti kicsit (nagyon) dohos penthausokban még régivágású, pocakos, kicsit borostás bácsikák élnek, akik reggel tízkor viszik le sétálni a tacskót, aki kísértetiesen hasonlít hozzájuk. A rehabilitált Ferencvároson belül "cigánykörnyékként" tartják számon ezeket az utcákat, és való igaz: számos "roma" lakja őket. Jókedvűek, vidámak, a jégen is bicajoznak és az utcák sarkán dumálnak-olyan komoly arccal beszélve az asszonyról, meg a "gyerek" dolgaikról, mintha éppen IMF-tárgyalásokat folytatnának.

A kulcsot itt még az ablakból dobják le egymásnak (sokszor a bevásárláshoz használatos brifkót is), a boltok be vannak rácsozva és napközben is csengetni kell. A cigányok sajátos hangulatot adnak a környéknek, de nem harapnak. Néha isznak, dehát Magyarországon vagyunk.

A Márton utca egyik fele korábbi átlagához képest bántóan új és csicsás, de a másik! Pesti Álomvölgy: hatalmas beépítetlen, fagyott gazokkal teli telkekkel, amelyek alkalmi kutyafuttatóként és pároztató helyként szolgálnak. Az egyik közepén a befagyott belvíz mini jégpályát képez. A régi Márton utca éke azonban a kicsit lepukkant és nagyon "retró" stílusú szikvízüzem. Máshol ilyen csak falun van-pedig milyen jó is a friss, buborékos szóda. Harapni lehet...

A permanens összedőlés szélén lévő ásványvízkészítő üzemhez farkasölő kutya és saját szőlő tartozik-a város közepén! Burjánzó lugas vezet a sokat látott vasajtókhoz. Nyáron az udvarban gyümölcs terem, a szódavíz mellett saját bort is fakasztanak. Ferencvárosi Fehéret, erős gyomrúaknak.

Hétfőtől-péntekig vannak nyitva, külalakjukból nem erre következtetnék, de üzleti kommunikációjuk szerint kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek. Nevük angolul is ki van írva a réztáblára: "Deák Szikvízüzem Ltd-export és import!" 

A szomszédos, szigorúan 8-4-ig nyitva lévő műhelyben-boltban-környékbeli meetingpontban rádiókat is javítanak. Az egyik öreg jószágban "Lajzi Lajcsi I." feliratú kazetta. Igazi kincs, magyar arany.  Kérdezem, hogy eladnák e? Magnóval vagy anélkül. "Nem szabad" -kapom a választ-, "Ez valakié és ha odaadnák, abból baj lenne."

Feltöltődve baktatok haza a Gát utcán, amely maga a csoda. A világörökség része, felújítani, megbolygatni bűn lenne! Az egyik társasház udvarában kolbászt füstölnek, illata belepi az utcát. A másik gangon tüzelő, szép snájdig sorokba rakva. Urbanmacskák szoktak ilyeneken tanyázni, mert alájuk megy az egér...

Ja, és itt lakott anno József Attila, a Gát utcában akkor még csak ilyen házcsodák álltak:

Folyt. köv!

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr422490310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása