2010.12.03. 11:00| Szerző: ivan1982

Szombat este héttől evangéliumi dícsőítő koncerttel egybekötött jazz est lesz a Bárka Színházban. Jézus jazzgitárral. A koncertet a Magyar Katolikus Egyház szervezi a vörösiszap katasztrófa áldozatainak javára:

 

-Szombati jótékonysági koncertjüket miért szervezték meg?-Kérdezem Gável Andrást, az Eucharist Zenekar vezetőjét.

-A vörösiszap katasztrófáról szóló tragikus hírek mindnyájunkat cselekvésre ösztönöznek. Az Eucharist zenekar jótékonysági koncertsorozattal kíván és tud segíteni a rászorultakon. A Vukán György által vezetett jazz trióval közösen szervezett koncertünk bevétele a Katolikus Karitászon (http://www.caritas.org.hu/) keresztül jut el az érintett településekre. 

-Hogyan kerültek kapcsolatba a Bárka Színházzal és miért pont ilyen összeállításban (jazz-kereszténység-grafika) lépnek fel?

-A koncertnek helyszínt keresve, a Bárka színház segítőkészsége és együttműködési szándéka kiemelkedő volt, így nagy örömmel választottuk ezt a helyszínt. A keresztény populáris rockzene, a jazz és a hit által ihletett grafika három művészeti határterületet képvisel, melyek egy közös üzenetben, Jézus Krisztus szeretetének hirdetésében találkoznak. 

-Mit kell tudni zenekarukról, felléptek máskor is "világi" együttesekkel? Mi a véleményük a mai nem egyházi könnyűzenéről, van e átjárás?

-Az Eucharist Zenekar (http://www.eucharist.hu) közismert zenei csoport a vallási, keresztény körökben. Dalaik, lemezeik széles körben elterjedtek. A zene, amit játszanak, a bennük rejlő üzenetek és hitvallások a mai kor emberének nyelvén fogalmazzák meg a keresztény és katolikus hit örök igazságait. 

-Mi lesz a jótékonysági est programja?

Az estét a Creative Art jazz trio kezdi, az instrumentális zenéhez pedig Simon András grafikusművész gondolatai és rajzai adnak impulzusokat, majd ez átmegy az Eucharist Zenekar könnyedebb dicsőítő koncertjébe.  


-Az Eucharist Zenekar modern stílusban előadott keresztény szellemiségű slágereket ír és ad elő. Összefér a kettő, a modern zene és a kereszténység tradicionális üzenetei? 

Igen. A szentírás zsoltáraiban található megjegyzésekből tudjuk, hogy akkor is a kor zenei eszközeit, lantot, húros hangszert használtak ezen dicsőítő imádságok énekléséhez. Így mi is korunk zenei eszközeihez nyúlunk, és annak segítségével dicsőítjük meg az Urat. 

 

-Hogyan került a képbe a Duna Televízió?

-Úgy éreztük, fontos az a társadalmi összefogás, melynek mozgatója a jézusi szeretet. Ebben volt partner a Duna Tv, mint fő médiatámogató. 

 

-Első jótékonysági koncertjüket Veszprémben tartották, milyen volt a fogadtatása, kikből állt a közönség? 

-A széleskörű országos és egyházi felhívások ellenére rendkívül kevesen jöttek el a veszprémi koncertre. Ennek okai sokfélék lehetnek, felmerülhet egy helyi, vagy akár országos érdektelenség, illetve az adakozási lehetőségek túlkínálata is. Máry Gyula érsek atya viszont végig megtisztelt minket jelenlétével. 

 

Szilágyi Iván Péter

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr342490200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása