2010.11.28. 09:25| Szerző: ivan1982

Görnyedt hátú, kicsit embergyűlölő nénike vert tanyát nemrég a Corvin Moziban. Ócsó' könyveket árul a jónépnek. Napközben nem mutatkozik, csak estefelé-amikor már gyűlik a közönség. Olyan mint a régi szép idők antikváriusai: mindent meg lehet kapni tőle és még hitelt sem kell felvenni hozzá. Egy cola-pop-corn menü árából letudhatjuk a karácsonyi bevásárlást. 

Zsírúj és igen mutatós könyveket árul, amely a Corvin egyes kigyúrt, tüsifejű nézőit eleve meglepi. "Könyvek egy moziban? Pont itt?"-sokan azért odamennek ehhez a pulthoz is, brahiból, röhögni egyet irodalmi stílusban. 

Kedvenc nyugdíjasunk standjához érdemes ellátogatni, mivel szemtelenül olcsón jó, menő (és néha színvonalas) könyveket árul. Kínálata kicsit hektikus és revizionistáknak csak saját felelősségre ajánlott: a magyar-román szótártól a Kóser szex 2-ig (egy szabadszájú rákendroll rabbi könyve szerelemről ésatöbbiről) minden kapható. 400-600 forintokért.

Egy elhamarkodott és unalomba süllyedt Macheta előtt én is meglátogattam, igazodva a Corvin földrajzi paramétereihez a Nyócker című képregénykönyvre neveztem be. Eredetileg 2800-ért próbálták eladni, a néninél 400-at kóstál. Annyit megér. Ez a "könyv" is jobb, mint a belőle készült szépemlékű film volt-bár ez nem nagy dicséret. 

Nem az amerikai rajzfilmóriások színvonalán, de viszonylag élvezhető grafikákkal támad.

Nagy Viktor és Gauder Áron a Nyócker, azaz Józsefváros sűrűjébe kívánja elkalauzolni olvasóit. Nem sok sikerrel: szocioképregényük annyira szar, hogy az már jó. Minden nemzeti radír régi álma. Az igazi, pontosabban mai Józsefvárost nem ismerhetjük meg belőle, Vágvölgyi B. András, de még Bayer Zsolt sokkal jobban ír a legendás utcákról.

A Nyócker képregény -főként 400-ért- mégis kihagyhatatlan. Mazochista jogvédőknek és humorszerető antifáknak kötelező olvasmány: minden rasszista baromságot, közhelyet és előítéletet felsorakoztat, amelyet közéletünkben eregetnek.  

Van benne cigányozás, zsidózás, kínaizás, arabozás. Minden Nyóckerben feltűnő és leledző etnikum megkapja a magáét, ízesen, magyarosan, jókora anyázásokkal tarkítva. Persze feltűnik a korruprt, ostoba jard és a vén fószereket kapualjakban szipkázó cigánykurvák is. 

Kuruc.infó leírva. Csodálom, hogy még nem kapta fel a nemzeti könyykiadás! A cigányok mind tolvajok és kurvák, a zsidók ravasz, pénzüket kimenekítő new york-i kapcsolatokkal rendelkező kétlábonjáró kasszák. Az arabok meg persze terroristák. De van okos kínai és striciként dolgozó gádzsó (magyar-magyar) is, akinek babaarcú (Csorba Júlika) lánya beleszeret a helyi főcigány (vajdák már sajnos pesten nincsenek) fiába. Lakatos Richárdba a 6/b-ből.

Közös kalandjaik során olajat fedeznek fel Józsefváros alatt, világhatalommá és cigány mennyországgá teszik a "városállamot". Hogy mi lesz a vége, olvassák el. 

Egy estét megér. 

A képregény készítői láthatólag alaposan elmélyedtek a VIII. kerület szubkultúrájában és beszédmódjában, kár, hogy szerintük Józsefváros csak a Bérkocsistól a Nagyfuvarig tart. A felvonultatott karakterek sokszor elnagyoltak, az általuk használt kifejezések és stílus ismerősen pesties, de túlzó. Sokszor zavaróan primitív. 

A cigányokat "romáknak" hívják a könyvecskében, így cikkizve ki a PC szóhasználatot. Korrekt könyv, mert nemcsak cigányozó magyarokat, hanem magyargyűlölő cigókat is megismerhetünk belőle. Sőt, még egy Gyurcsány-verés is belefért.

Nem állítom, hogy a Nyócker rasszista lenne, nyílván nem ilyen szándékból fabrikálták. Egy azonban biztos, lakóit a Gede Testvérek örömmél felaggatnák a Magyarok Karácsonyfájára. 

Ha nem vesszük komolyan, jó szórakozást hozzá. Ha szerintünk is ilyen a kerület, irány a pszichológus. Vagy Józsefváros rehabilitált, csilivili része, amely (sajnos vagy szerencsére) korántsem olyan, mint régen.

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr902478303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása