2010.11.12. 07:08| Szerző: ivan1982

 

 (A félő)Lény visszatér

November 27-én újra retteghetünk, méghozzá családilag. Visszatér és köztünk fog járni, szipogva settenkedni a Félőlény… Meg a Lidérc, és Porhány, sőt maga az Irodaszörny is-talán ő a legborzalmasabb, mert szájszaga, mappái és tűzőgépe van.

 

Nevük elhallgatását kérő forrásoktól arról is értesültünk, hogy hová szállnak alá az idegenek: egyenest a Haller utcába, kivételesen azonban nem az APEH-székházában fog megszületni a félelem. Bár tény: a népszerű és ominózus közintézmény miatt a Haller Strasse afféle magyar Lockness, lokális Feketelyuk.

 

Az Félőlény most FMK-ba jön, adóbevallás helyett gyerekműsort csinálni. A Szívárvány Színiiskola adja elő Várkonyi Mátyás és Békés József darabját, gaz könyvtárrombolókról és egy lényről, amely csak az irodalomban, könyvek és szúrágta lapok között talál nyugalmat. Olvassunk-a sorok között is!

 

A félőlény története…

 

A világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert rémséges rémek tartják rettegésben a Kiserdő-lakókat. Köztük is kiváltképp egyet - a Félőlényt -, aki félelmében odújába, könyvei közé zárkózik, azt gondolván, hogy megúszhatja a réminváziót. De persze nem úszhatja meg, mert e rémek éppen benne látják legfőbb ellenségüket.

 

 

No nem a félelme, hanem a könyvei miatt, amelyekben mindig minden rémet legyőznek a jók. És amíg ezek a mesék léteznek, s csak egyetlen lény is van, aki hisz igazukban, addig a rémek nem érezhetik magukat biztonságban. Társai tanácsára a Félőlény útnak indul, hogy legyőzze a félelmét, megmentve ezzel magát, barátait és a könyvtárát. De vajon tényleg a mindig a jó győz? (Sajnos nem. A szerk. A mellékelt fotón egy rituális bemutatás látható, nemzetközi jelekkel.)

 

-Miért pont ezt a darabot választották, van valamilyen aktuális üzenete?-kérdeztem Bachraty Gábort, a Szívárvány Színiiskola művészeti vezetőjét.

-A darabválasztás viszonylag egyszerű és prózai oka az, hogy gyermekkoromban láttam ezt az előadást a Bábszínházban és már akkor is nagyon megtetszett, így, amikor a társulat számára mesejátékot kerestem, nem volt nehéz a döntés, hogy melyik zenés játékot vegyem elő.

-Hogy fogadták a gyerekek, megbeszélik velük, hogy mit játszanak?

-Általában nem egyeztetek a szereplőkkel, hogy mit is fogunk játszani, csak bejelentem. A mű fogadtatása eléggé vegyes volt, aminek a legfőbb oka az, hogy nem ismerték a regényt sem, amiből íródott. A próbafolyamat alatt viszont mindenki megkedvelte a művet és az általa játszott szerepet.

-Melyik korosztály adja majd elő és mennyi előkészületet vett igénybe?

-A darab egy kb egy éves előkészítésen és 4 hónapos próbafolyamaton van túl. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy heti egy alkalommal tudunk próbálni, így egészen pontosan 14 próbanap alatt állítottuk színpadra a produkciót, melynek szereplői első sorban a „középső csoportosok”, azaz a 14-17 éves korosztály, de akadnak ifjabbak, illetve nagyobbacskák is.

 

A Szívárvány Színiiskola 6-20 éves gyerekek-kisfelnőttek jelentkezését várja, a felvételire egy versssel, egy prózával és egy énekkel (népdallal) készüljetek. A színház, a zene és a mozgás világa mellett irodalmi és zenei alapismereteket is oktatnak. Egyéni és csoportos fellépési lehetőséggel. 

 

 

 

Koreográfusasszisztens:
Ondrik János
Technikai munkatársak:
Gilányi Ádám
Díszlettervező:
Ungár György
Világosító:
Román Dávid
Hangtechnika:
Némethy István
Koreográfus és jelmeztervező:
Ascher Ágnes
Zenei vezető:
Holló Gyula
Rendező:
Bachraty Gábor

Bemutató:
2010. november 27-én 15.00 órakor

További infó az elődásról:

http://szivarvanysziniiskola.hu/magunkrol/

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr162443688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása