2010.10.03. 20:10| Szerző: pestipeti

Gegesy Ferenc polgármester, hiába ismerték el nemzetközi és hazai szinten is a tömbrehabillitációt, csak veszíthet. Legalábbis rövidtávon (4 év múlva viszont építve a választói nosztalgiára eséllyel térhet vissza). Ha a jelenlegi polgármester meg is nyeri a választást, akkor is egy Fideszes többségű képviselőtestülettel kell majd együttdolgoznia. Kérdés, hogy a személyeskedéssel és névtelen szórólapokkal teli kampány után Gegesy Ferenc együtt tud és akar e majd működni a Fideszes többséggel?

Tovább árnyalja a képet és rontja Gegesy esélyeit, hogy korábbi pártja az SZDSZ elolvadt mögülle, sőt: esélyeit a többségben lévő jobboldali szavazók között kifejezetten rontja, hogy valaha SZDSZ-es volt. A liberális törpepárt neve mára szitokszóvá vált és sok jobbos elvből nem szavaz SZDSZ-es múltú politikusra. 

A jelenlegi polgármester jobboldali ellenfelei számtalanszor fejére olvasták már, hogy hosszú évekig az SZDSZ tagja volt. Ügyes taktikai érzékkel előszeretettel emlékeztették Gegesy volt pártjára a masszívan jobboldalivá vált IX. kerület lakóit.

Gegesy Ferenc idén a 4 éve alapított Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület jelöltjeként indult, kérdés, hogy a civil szervezet és ismert arcai felvehetik e a versenyt az országos politikai légkörrel és Fideszes előretöréssel?

Gegesy baloldali kihívója Pál Tibor bár a tavaszi képviselőjelöltséget elbukta, de előtte zsinórban többször is megválasztották József Attila-lakótelepen. Az MSZP a "Jóskán" mindig erős volt, most is intenzív kampányt folytattak és sok szavazatot elvihetnek az elsősorban balliberális szavazók között népszerű Gegesy Ferenctől. Gegesy esélyeit növeli, hogy a liberális LMP nem tudott polgármesterjelöltet indítani a kerületben.

A Fidesz-KDNP Bácskai Jánost, helyi országgyűlési képviselőjét és Ferencváros alpolgármesterét indította a választáson, aki óriásplakátjain "kormánypárti polgármesterjelöltként" reklámozta magát. 

A kerületieknek olcsóbb gyógyszert és térfigyelő kamerákat ígért. A Ferencváros egyes részein még mindig kritikus közbiztonság kérdésének megpengetésével Bácskai János számos radikális szavazót szólíthat meg. Ne feledjük: az időközi-választások során a Jobbikos Szegedi Csanádnak a közbiztonság rendbetételével sikerült áttörnie a kerületben, majd az osrzágban is. A mérsékelt jobboldalinak számító Bácskai esélyeit tovább növeli, hogy a Jobbik meglepő fejleményként nem tudott polgármestert indítani a kerületben. Viszont a Fidesz helyi képviselő-jelöltjei között korábbi MIÉP-es arcok is vannak, akik Jobbikos szavazatokat hozhatnak a Fidesznek.

Akárhogy is alakulnak a helyi eredmények, az elképzeléseihez és programjához makacsul ragaszkodó Gegesy Ferenc jól nem jöhet ki a versenyből.

Bár a polgármestert támogató Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület (FLE) jelöltjei között számos ismert helyi politikus, volt szocialista és Fideszes városatya található, az országos politikai tendenciák és Fidesz-fölény miatt nem számíthatnak egyéni győzelemre. A ferencvárosi választás legfőbb kérdése esetükben is az lesz, hogy mi számít inkább: a helyi beágyazottság vagy az országos politikai rokonszenv?  

Kérdés, hogy a várható jobboldali győzelem milyen hatással lesz Ferencvárosra és fejlődésére? Biztató jel, hogy akár Gegesy Ferenc, akár Bácskai János nyeri a választást, mérsékelt és kompromisszumot kereső vezetője lesz a kerületnek.   

Szilágyi Iván Péter 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr632342247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása