2010.09.18. 13:17| Szerző: pestipeti

„Better than Sex” címmel a West End után tegnap Magyarországon is bemutatták Suda Balázs Róbert új darabját. A Pinceszínház zenés, táncos, akrobatikus, már-már musicalba átcsapó produkciója izgató és elgondolkoztató látlelet a politika állatkertjéről. Londonban élő hazánkfiának nem volt könnyű dolga, új és eredeti politikai pamfletet alkotni és sikerre vinni Shakespeare hazájában-nagy kihívás.

A „Better than Sex” nem egy klasszikus krimi és nem is agyoncsócsált, morális üzenetekkel teletűzdelt hegyibeszéd. Suda Balázs Róbert fiatal és tehetséges angol és magyar színészpalánták segítségével azt mutatja be, hogy seggfej és minőségen aluli politikus-ripacsok nemcsak Kishazánkban vannak. Felvonultatja a közélet körül kéjenesen sündörgő szinte összes embertípust, megélhetési formát: kurvák, hímringyók, mindentudó titkárok, pénzéhes bűnözők, okos és megvehető tanácsadók. De mi ebben a pláne-kérdezhetnénk? 

Maga a történet átlagos, vegyül benne történelmi és modern politikai cselvetés. Főszereplője hangsúlyozottan nem mai politikus, az extravagáns, skót származású Jakab király, aki Marily Monroe-hasonmásversenyre készül, parókát hord és világuralomra törekszik. Természetes bájjal és szőkeséggel. Mivel nemeseinek egy része vesztére és trónjára tör, merényletet szervez maga ellen. Természetesen előkerülnek a gaz és minden rosszért felelőssé tehető virtuális terroristák is, akik ellen a hős király megvédi népét. Boldog Tony Blairnek kötelezővé tenném a darab megtekintését!

A király emberei (Lady Domina vezetésével) kipróbált kurvákon és kelepcéken keresztül törbecsalják az önhitt Lord Mammon-t, aki túl korán mondja el királyi szűzbeszédét. Az ellenzék vezére nagyratör, de a trón helyett csak kielégítetlen felesége és némi sitt jut neki. Kis ember, nagy bottal.

A viszonylag rövid, de provokatív és sokszor káromkodásba, verbális bokszba fajuló párbeszédeket zenés-táncos részek szakítják meg. Kurvák táncolnak miniszterekkel és azonos neműek szeretgetik egymás. Még szerencse, hogy ilyen turpisságok valódi politikusokkal véletlenül sem történnek meg!

Suda Balázs Róbert, aki a darab rendezője is egyben, bátran bánik a szavakkal, a Szigetország és a magyar rendszer kritikájával. Mindezt -hogy fogyaszthatóbb és kapósabb legyen- jó adag finom erotikával fűszerezi meg. Szándékosan sarkít: a politikusok nála sem olyanok, mint a normális emberek. Szinte mindegyik "ferdehajlamú", akarnok, karrierista és álszent. Lenézik, de azért jól kihasználják dermesztően hiteleset alakító talpnyalóikat (Lady Domina-Adam Gane, Butler-Duncan Wilkins, Servina-Barbara Zemper), és a pénzéhes zsidó cselszövőt: Shylockot (Colin Applebyt), aki végül egy német prosti oldalán találja meg az örök boldogságot. Micsoda meglepetés, Velencébe utaznak-a népek közötti barátság jegyében. Mindenki megkapja  a magáét: ellenzék és kormány, nacionalisták és „idegenszívűek”, buzik és kéjnők.

A cím kicsit hatásvadász és csalóka, nem "felnőtt darabról" van szó és a szex a maga valójában nem jelenik meg a darabban. Még egy kivillanó csirkemellet vagy peckesen felfelé törő répát sem láthatunk. A szereplők ruhája nem feszülős és csábító, de mégis: az egész mű tocsog az erotikában és a közönséget népességnövelő időtöltésre serkenti. Itt aztán tényleg minden el van kurva. A profi gárda finom, de egyértelmű utalásokkal-ágyékbizsergető szavakkal és mozdulatokkal manipulál. A látható szex helyett csak tapintható élvezeteket kapunk: nyalakodó politikusokat, pajzán párbeszédeket, disznólkodó szójátékokkal telepakolva és spárgába lemenő, nyöszörgő tanácsadó nőket. 

Ultrakonzervatívoknak és prűdeknek a „Better than Sex” erősen NEM ajánlott. Olyan mint Mikola rémálma: nőnek öltözött férfiakkal, férfiakat elcsábító kurafikkal, gyors smárokat váltó széplányokkal és leszbikus hajlamú feleségekkel. Polgárpukkasztó panelekből szórakoztató és szerethető piros lámpás babaházat kovácsolt Suda.

A darab végén, Angliából még azt is eldöntik, hogy ki legyen Budapest következő főpolgármestere, de ez legyen meglepetés. 

A posztra jelentkezni a színház titkárságán lehet!

GáGá    

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr512305301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása