2010.08.20. 10:10| Szerző: pestipeti

Festői környezetben, a több mint 100 éve működő kecskeméti művésztelepen tartotta idei mesterképzését a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK). A művésztelepet még Iványi-Grünwald Béla alapította és a hozzá csatlakozó újító szellemű "nagybányaiak" központja lett. Az I. világháború alatt tömegszállásként működött, majd Révész Imre vette át vezetését. A korszak számos elismert festője és írója lakott szobáiban, dolgozott műtermeiben. 1982-ben felújították és ma már magánkézben van, vendégházként is működik.

A Ferencvárosi Művelődési Központ több mint tíz éve szervez képzőművészeti mesterképzéseket kerületi és határontúli művésztanároknak. Mindig más és más helyszínen, kedvezményes áron kínálnak alkotási és pihenési lehetőséget. A művésztábort a koreai származású örökifjú Sou mester vezeti, aki szakmáját tekintve építész, de magára mint festőre tekint. A mindig mosolygó, őszhajú, de életvidám és aktív mester szobájában/műhelyében fogadta riporterünket. Hatalmas csönd, festékszag és ágyneműk. A szüuli egyetem professzora szereti, ha műterme egyben hálószoba is: "Ha elfáradok a munkában, le tudok egy kicsit dőlni"-mondja a keleti emberek cinkos és sokat sejtető mosolyával. A mester számos új festészeti technikát dolgozott ki, például a "freccsentést".

 

Virágpermetező flakonba teszi a vízfestéket és ezzel a technikával rögtönöz rendhagyó színvilágú, kollázs alapú képeket. A táborban semmi sem kötelező, de mindennek és mindenkinek örülnek. Jó a koszt és van festék, ecset dögivel. A teraszon iskolai művésztanárok festegetnek, most övék a főszerep. Nem ordítanak művészien a gyerekek, viszont szépek és frissek az ecsetek. Megismerkedhettek Kecskemét nevezetességeivel és még nyílt napot is tartottak.

A fővárosi kerületek közül kizárólag Ferencváros szervez ilyen tábort-példát mutatva más kerületek számára is. 

Mindezt demokratikus és szabad légkörben, a mester nem terrorizálja, inkább felvillanyozza és bátorítja tanítványait, akikkel angolul és németül cseveg. 

A művésztelep szomszédságában városi vadaspart működik, de szerencsére egyetlenegy állat sem szökött át, sőt tekintettel voltak az ideális alkotás megkívánta eszményi követményekre (állati nagy csend honolt): néhány kommunikatív puma kivételével csendben és szimpatikusan kushadtak a ketrecek lakói.

Zubornyák Zoltán az FMK igazgatója is meglátogatta a táborozókat, akik akvarell és kollázs technikával készítettek festményeket. Képeiket később ki szeretnék állítani. 

(Képünkön Zubornyák Zoltán és Martini Katalin főszervező látható.)

Szilágyi Iván Péter

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr282234811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása