2010.06.29. 15:34| Szerző: pestipeti

Szenvedéllyel teli táncot oktatnak

 

-Hogyan kerültek kapcsolatba a Bachata zenével?-kérdezem Krisztát és Szabolcsot, az FMK új tánctanfolyamának vezetőit: 

 

"6-7 évvel ezelőtt a bachatával a salsa hozott össze. Akkoriban szegényebb volt az internetes tartalom, kevés jó latin webrádió működött. Salsát keresve rátaláltam a Batanga-webrádióra. Ott a salsa csatornán kívül más zenei stílusok is választhatók voltak. Én belehallgattam mindegyikbe, így a cubanismo-, reggaeton-, merengue-csatonákba is. Ezek mellett volt még egy csatorna, a bachata. A bachata ritmusa úgy megtetszett, hogy azonnal a kedvencem lett."

 

-Mit oktatnak a Bachata-tanfolyamon, miből áll egy foglalkozás?

-A bachata zene nem annyira komplikált, mint pl a salsa többsége. Az ütemére könnyebb ráérezni. Az órák első első perceiben közösen táncolunk egy dalra, ami rávezetés a dal ritmusának felismerésére. Azután különböző lépéseket, forgásokat tanulunk, amivel az alaplépést változatossá tudjuk tenni.

A bachata az egyik legromantikusabb latin tánc. A mozdulatok tele vannak gyengédséggel, és erotikával. A hangsúly nem a kombinációkon van, hanem hogy mit tud kifejezni a férfi a tánc révén, és mennyire vevő rá a hölgy.

-Kiknek, mely korosztályoknak ajánlható e stílus és mennyi erőt, energiát igényel?

-A bachata tánc nem igényel speciális képességeket, nem kell közben ugrálni, spárgázni. Lépegetésből áll az alapja, erre épülnek a párban végzet mozdulatok. Ugyan a táncóra fárasztó, hiszen átmozgatja az izmokat, még sem igényel erőt.

 

A mozgásokra nem a dinamizmus jellemző, hanem a szenvedély. A bachata igazán a párok tánca. Kor szerint inkább a felnőttek tánca, azoké, akik már tudják, hogy mi a szerelem, a szenvedély, és esetleg érzik is ezt a párjuk iránt. Mivel a tánc viszonylag egyszerű így alap szintű elsajátításához elég 5-7 óra.

-Milyen pluszt ad a képzés, miért pont Önöknél érdemes táncot tanulni?

-Ez a tánc egy rövid tanfolyam keretén belül tanulható. Néhány hetes elfoglaltságot jelent azoknak, akik a hétköznapi életüket egy romantikus latin tánccal kissé változatosabbá tennék.

 

A mi tanfolyamaink nem csak salsa alapokkal rendelkezőknek indulnak. Bárki részt vehet rajta, aki kedvet érez hozzá.  A táncórák tananyagát úgy építettük fel, hogy azok egymásra épüljenek, ez pedig nagyon megkönnyíti a tanulást azoknak is, akik semmiféle táncos előképzettséggel nem rendelkeznek.

-Csak párok jöjjenek vagy szinglik is bekapcsolódhatnak?

-Ez a tánc alapvetően páros tánc. A mozdulatok néha meglehetősen intimek, amit egy kevésbé szimpatikus idegennel nem szívesen teszünk meg. Ezért legjobb a bachata tanfolyamra alkalmas párral menni.

Szoktak egyébként szólóban is jelentkezni a tanfolyamra. Ha szerencsénk van, akkor azonos számban érkeznek szóló hölgyek és urak. A www.bachataTanfolyam.weebly.com oldalon létrehoztunk nem rég egy fórumot, hogy aki a tanfolyam előtt szeretne a lehetséges párjával kapcsolatba kerülni, az megtehesse. Így az élelmesebb szinglik még a tanfolyam előtt rátalálhatnak táncpartnerükre.

-Hogyan kerültek kapcsolatba az FMK-val?

-Az FMK egy ismert helyszín a kerületi lakosok számára, így bennem is elsőként merült fel, mint lehetséges helyszín. Az FMK baletterme igazán alkalmas helyszín egy hangulatos táncórához.

 

Szilágyi Iván Péter 

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr692118777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása