2010.06.23. 15:16| Szerző: pestipeti

Józsefvárosba menni élmény. Volt. Ma is be-befordulok a Nap utcába, de hiányzik a régi para. Az a kellemesen bizsergető veszélyérzet, a settenkedő, de jóleső félelem. Amikor megtalál egy helyi vagány, vagy sértett polgárember. A kedélyes picsába-küldések. Itt még lehetett utcán bunyózni, ordítva kergetőzni, majd együtt lerészegedni, és szidni a rendszert. Mindig az aktuálisat. Mára eltűntek a „rossz arcok” és róluk a világégés közeli állapot. Mindig elégedetlenek voltak, de ez az örök morgás, permanens dohogás éltette őket.

Vannak viszont jó házak. Nagyok és újak, Corvin Sétány épül. Hű de jó nekünk...

A megmaradt helyiekkel egyetemben ellenségesen szemlélem a seperc alatt felhúzott hipermodern palotákat. Nagyképűen pöffeszkednek és ágaskodnak, üveg és márvány falloszok a város közepén. Nem látok fel tetejükig és nemcsak azért, mert a szemészem nyugdíjba ment. Legfelső szintjük, a tetőterasz már az eget súrolja, nem nagyzási vágyból, mint a középkor katedrálisai, hanem azért, mert ott lehet a legmagasabb négyzetméter árat kérni. Talán már Isten is ilyenben lakik, lakóparkban. Munkaidő után a házi szancsiban izzadva Szt. Péterrel. Szegény embernek mindenesetre e luxus ketrecekben nincs helye. Nem is éreznék jól, otthon magukat bennük. Meg hol porolnának? Ahogy a zsuga-sámli sem illene a képbe. 

A Nap utcából és az egész kerületből észrevétlenül kiszökött Józsefváros szelleme. A Nyócker régi szép lepukkant házait -ahol ősszel disznót vágtak és ad hoc tábortüzek mellett nótáztak a helyiek- új "amerikai házak” foglalták el. A sokat látott utcán öltönyös, nyakkendős ficsúr jön szembe-se jobbra, se balra nem néz. Elvből. Nehogy valami csúnyát, régit, romosat lásson. Számára a világ az irodából, rossz kávéjából és jó titkárnőjéből, a garázsból és a falteniszből áll. Meg a korai szívinfarktusból, amire már most életbiztosítást kötött. Korábban ilyen szerzet a lábát sem merte betenni Józsefvárosba, jobb is volt a levegő. 

Na mindegy. Megyek tovább, keresem a régi hangulatot, de sehol egy lepusztult, sokat látott arc. A helyi polgárságnak csak egyetlen illusztris képviselőjével találkozom, mérlegképtelen –beszakadna alatta- túlsúlyos bácsi álldogál a cukrászda előtt. Bűntudatosan pislantgat befelé, kaján mosollyal játszik el a gondolattal, hogy jól bezabál. Végül is az asszony nem látja, inni pedig még korán van. Annyira ő sem edzett, hogy fél 10-kor csapja be az első felest. A fater persze nem az új, neonos és csicsás "ételbárba" megy, hanem a régi, szürke kis cukiba. Ott még megismerik, ráköszönnek, dupla tejszínt kap a feketére. Erzsike már rokon, több mint egy pultos. Néha, munkaidő után megisznak egy demizson bort, amit még vidékről kapott emberünk.

Ledózerolt házak és halálraítélt otthonok mellett visz utam. A fejlődés nekik egyenlő egy röviden, de sunyin pukkanó fejlövéssel. Csak egy kicsiny házikó tartja magát, kellőképpen romos, tehát szerethető. Emberi életnek első látásra nincs nyoma. Aztán kiszúrom, hogy erkélye tele van szebbnél-szebb virágokkal. Élet a romokon. Konok emberek, tősgyökeres józsefvárosiak laknak a házban. Tudják, hogy bármikor rájuk dőlhet, de nem izgatja őket. Meg egyébként is: ezzel ijesztgették őket húsz éve is, a kégli helyett azonban csak a rendszer rogyott össze. Józsefváros maradt, az örök. Még egy atomcsapást is túlélne. 

Csakazértsem mennek el, mindig is itt laktak, itt is fognak megdögleni. 

A régi kisboltok és szakik többsége már eltűnt. Kihaltak, mint egy belvárosi Dodo. Finoman kipaterolták őket, túl cikik voltak az épülő világvároshoz. Csak az öreg cipész és bútorkészítő tartja magát. A kárpitos lelkesen matat szerethetően maszatos kirakata mögött. Letojja az új világot.

Alig múltak ki a választások, politikus-plakátot mégsem látni. Csak egy esőcsatornára száradt szabózoltán mosolyog rám. Rémisztő látvány. Béla, mármint a Csécsei, sehol. Eltűnt, mintha nem is lett volna. Pedig volt, és kellett. Igazi józsefvárosi arc volt, hatalmas bajszos ember, akit betöltött a plebejus életöröm. Sokat császkált a kerületben, behívták egy-egy pohár borra. Még moziba is idejárt, a Corvinba.

Az új polgármester képe zavarba ejt. Fiatal, elegáns, fideszes forma. Szimpatikus, de még akklimatizálódnia kell. Máté, ez nem a City, ide nem kisrogánok kellenek, hanem ember a talpán! Túlságosan hibátlan, kell még egy kis toka, has, borosta oda. 

Ezeken az utcákon régen gyönyörű, békebeli polgári házak álltak. A helyükbe épített új kolosszusok a nyomukba sem érnek, hiába a recepció és az átrium. Élet kell egy házba és nem luxus. Körfolyosó, gang és nem uszoda. Ki a fene akar úszni Józsefvárosban? Jó hogy csillagvizsgálót vagy bunje jumpingot nem építenek. Meg szolit, a kocsmák tövébe.

Ferencváros is megújult, de ott legalább megőrizték a házak eredeti arculatát.

Mi lesz veled Józsefváros? 

A Molnár Ferenc Szakiskola előtt szoborba öntötték a Pál Utcai fiúkat, felettük kicsiny tábla, idézettel. A regény azon része, amikor Pásztorék einstandot csináltak. Nemecsek tudta, hogy közelednek: "Gyönnek, gyönnek!"-kiabálták rémüldözve társai. Ernő azonban maradt, rendületlenül játszott tovább.

Nem szart be, nem menekült vagy költözött el.

Sok Ernő kéne, ma is.  

 |   | 27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr562104046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT22 2010.06.24. 10:17:33

Kár a Józsefváros régi házaiért, utcáiért. Azok már 100 évet lehúztak, a mostani corvin-szigony-panel meg 30 év múlva olyan ronda lesz, mint most a práter-panelházak. Józsefváros lenne a legszebb belvárosi kerület, csak fel kéne újítani... Az meg senkinek sem üzlet.

2010.06.24. 10:17:38

magad se hiszed ezt a sok baromságot, amit összehordtál itt

Murderface 2010.06.24. 10:18:10

Gyere a XX.-XXI. kerületbe, oda költöztették Józsefváros "szellemét". Legalábbis jó részét (maga a költöztetés, vagyis az önkormányzati lakások elcsereberélése is megérne egy posztot, valaki biztos jól járt vele), látszik is a közbiztonságon. Ha neked az hiányzik, hogy akármelyik utcasarkon megpicsázzanak, kiraboljanak, vagy csak simán lebüdösmagyarozzanak, gratulálni tudok...
Abban viszont egyet értünk, hogy nem az új hányadék társasházakat kellett volna felhúzni, hanem a régieket felújítani.

c72 2010.06.24. 10:18:41

Szép vallomás amúgy, de ez a Misi Nemecsek Ernő lenne?
(amikor Bokának meséli, hogy einstand volt...)

Mentolosmájkrém 2010.06.24. 10:18:57

A proliknak csak annyit, hogy éhen ne dögöljön._mondotta volt az egyik Tisza annak idejen, mikor a Josefstadt bontogatta a szarnyait. Rajtad es Mándy Ivánon kivul szerintem senki sem sirja vissza a dohot, a markecolo ciganyokat es a hely szellemet. Amugy, ha ez kell menj ki valamelyik lakotelepre, ott megtalalod, amit keresel, a szegenyszagot es a nyomorusagot. Utalom a yuppie-kat, de nehogy mar visszasirjuk a Nyóckert!

gamma21 2010.06.24. 10:24:42

Hali Peti! Félre ne érts, romantikus, nyár esti szép írás, javára válna a kerületi PR-osoknak is, elősegíti az ideköltözést. Ugyanakkor no offenz, de mondd, te melyik kerületben laksz? Mert biztos nem a Józsefvárosban, és pláne nem a körúttól távolabb eső részben...

Akkor ugyanis nem írnál ilyet. Írói vénád van, pont olyan képet festesz a kerületről, mint 1.) az, aki valaha lehet, hogy itt lakott valamelyik utcában, de már rég nem, és most nosztalgiázik, vagy 2.) aki sosem élt itt, de egyszer végigment a Corvin mögött valamiért, és ilyet álmodott.

Én itt lakom születésem óta, és hidd el, nekem nem hiányzik a para. Persze, változik a környék, itt a Corvin-Szigony, meg a Magdolna-negyed program, épül a Sétány is, van felújított panelház, hotelek a Népszínház utcában, és tecsóekszpressz. Nekem kifejezetten tetszik a Futó utca környéke, az amiről írtál.

Ugyanakkor javaslok egy nosztalgiautat. Miután elhagytad a Blahán a Los Aluljaros-t, egy körsétát egy átlag, borongósabb napon, irány a Teleki téri piac. A bejáratnál köszönj az őrszemeknek, hátha kapsz zárjegy nélküli cigit, a városvezetés is azt szívja. Innen továbbhaladva bömböltesd nyugodtan az ájfonodról a zenét a huszonnyolcas vilin a Hungária körútig. Ha nem akarsz addig elmenni, akkor megtekintésre érdemes a Magdolna utca, hátha megkérdezik, "Mennyi az idő?" Ha nem, tekintsd meg a viszonylag rendszeres street fight bemutatót a Koszorú sarkon, melyet az asszonykórus kísér kánonban. Ezek után lehet, előjönnének rég hiányolt érzéseid. És akkor ez még a körúthoz közeli része a kerületnek.

Leszögezném, hogy ezzel a kis szösszenettel nem akartam senkit megbántani. Lehet, hogy csak én látom ily negatívan a dolgot, de gyerekkoromban történt itt egy s más, a kijelölt útvonalat az én tapasztalati görbém is alakította.

A bajom nekem nem az, hogy az átutazó, a régi, egykor szép és sokat látott homlokzatokon elmélkedő "kinnszülött" azt látja, hogy átalakul itt minden, épülnek a kockák, bezárnak a régi presszók, kínai büfék és parlagfüves foghíjtelkek nőnek a semmiből. Ez részben igaz is. Hanem az, hogy én nem látom, hogy itt az élhetőségért tenne valamit az, aki tehetne...

Stiel 2010.06.24. 10:25:18

Egy kis nosztalgia? :)

Hát nem tudom, a bunyó még egy dolog, de a kés már tuti sok, és hát akadt az is gyakran. Összességében a változások közül sok van, aminek én sem örülök, pl. az öltönyös ficsúr nagyon találó, meg a maszekokat is sajnálom. (Tényleg ennyire eltűntek...?)

Amúgy meg szerintem ha igazán hiányoznak a rosszarcúak, akkor Kálvária tértől kicsit beljebb mész, és még megtalálod őket. :P

A józan paraszt 2010.06.24. 10:25:28

Ha annyira hiányzik, költözz le Borsodba, ott még el tudod csípni az általad imádott miliőt.

Thor81 2010.06.24. 10:26:13

:))) hát nem tudom, te hol mászkálsz, de én szinte minden nap látom ugyanazokat az arcokat 29 éve, és ugyanolyan lepukkant minden, kivéve a corvin projekt scifi irodáit.... csak a fiatalság akar mindenáron MTV/vivás néger lenni:) de ha "hiányzik a régi para" és tősgyökeres vagy, tudod hova kell menned:) nem a corvin sétánynál, se a felújított nap utca, futó u.nál fognak megkéselni:P

a budmurtiak 2010.06.24. 10:31:52

Nagyon igaz minden sorod. Respect.

szamojéd szomszéd 2010.06.24. 10:32:03

Nekem ez átjött, értem érzem!
Ez kiba'ott nagy életkép -
"Erzsike már rokon, több mint egy pultos. Néha, munkaidő után megisznak egy demizson bort ..."

Hungaro Sapiens 2010.06.24. 10:32:16

Nem hibátlan projekt a Corvin-sétány, sőt...

De azért fikázni, mert ledózerolták a gettót nevetséges. Te laktál volna olyan körülmények között? Ha lenne egy 10 éves kislányod, sötétedés után kiengedted volna oda? Nem? Akkor ne kívánjál másoknak se olyan életkörülményeket.

Emberek éltek/élnek ott, nem statiszták gettó életérzéshez.

Am580 2010.06.24. 10:32:23

in memoriam...
egyébként jó az írás. grat.

B3NZiN 2010.06.24. 10:32:31

Költözz az avasra.

F173 2010.06.24. 10:32:39

Én nem bánom, hogy jön a változás! Ezek az új házak már nem a régi kádári panelek! Hordoznak némi panel feelinget, de azért ez egy más minőség!

Mindenképpen jó ha megmarad valami régi a Budapest arcából, de a 8 ker gettót nem sajnálom! A belvárosban ne legyen gettó!

bloghozszokott (törölt) 2010.06.24. 10:33:01

"Az új polgármester képe zavarba ejt. Fiatal, elegáns, fideszes forma. Szimpatikus, de még akklimatizálódnia kell. Máté...Túlságosan hibátlan..."

Helyes. A képe hibátlan, de mi van belül? Az Önkormányzati Választás után megmutatja. Én előre rettegek, s ne legyen igazam!

"Ma is be-befordulok a Nap utcába, de hiányzik a régi para."

Sajnos, nem elég a néhány szépen felújított ház, az autóáradat megöli a fílinget, para meg tényleg csak sötétebb téli délutánokon van arra.
Mondjuk az nem is baj.

Gáborom 2010.06.24. 10:33:26

A Józsefvárosnak valóban volt egy hangulata, amit nagy nehezen kiérzett az ember abból a rettenetből, amiben nem lehet élni egyébként, ami után nem lehet sóvárogni, legfeljebb csak földtől,racionalitástól eléggé elrugaszkodva,félreértve a polgári miliőt, összetévesztve a múlt lepukkant haldoklását az egykor volt világvárosi nyüzsgéssel.
Valóban hangulatosabb lenne a régi kis cuki felújítva, a koszlott ,romos bérházak korhűen rendbe téve vagy akár egy skanzenszerű élet itt, de kihalnak az öregek, akik a sarki cukiba jártak, uszodát és sportpályát szeretnének a gang mai srácai,aki interneten (is) látják, hogy is lehet élni valójában, és kevesen vannak, akik megélnének pár álmodozó, ködös naivitással ábrándozó emberke kedvéért egy unalmas "élőmúzeumban".
Inkább az új ,lakóparknak hívott nem lakóparkok, inkább a néha már nevetségesen erőltetett trendi dizájn és életszemlélet, mint egy halott, szomorú városrész.
És sokkal inkább egy modern,civilizált városrész mint a hírhedt, részben ma is élő,kutyaszaros, húgyszagú gettó, halódó,vegetáló "emberekkel" és szerencsétlenekkel.
Inkább az élet, inkább a jövő, ha már a múlt épeszű, emberszabású átmentése nem működik.

dr. emmett brown 2010.06.24. 10:33:49

Vitatkoznék, de csak kicsit. Én csak hallomásból ismerem azt a józsefvárosi, nyócker-fílinget, amivel nem igazán találkoztam én se, egy éve költöztem a környékre. Abszolút nem csípem azt, hogy ledózerolnak egy komplett városrészt, és valami egyáltalán oda nem illőt húznak a helyébe. Érthető, hogy hiányolod azt a bizonyos hangulatot, varázst, de ha belegondolsz, még itt is változnak az idők. Az az állapot, amit hiányolsz, az is felváltott egy korábbit, a Józsefváros bizonyára nem volt mindig "nyócker", valószínűleg egy normális, szerényebb városrész volt, amit korábban másvalaki sírt vissza, látva azt a lepusztulást, amit meg te szerettél meg, és ami most eltűnik az Üllői út meg a Baross utca közül. Nem hiszem egyébként, hogy ezt az állapotot őrizgetni kellett volna, de azzal egyet értek, hogy a Corvin sétány nem folytatja egy jobb irányba ennek a sokféle hangulatból összegyúródott, karakteres városrésznek történetét, hanem a hely iránti minden alázatot mellőzve elpusztította azt, és most itt pöffeszkedik.

pPanni 2010.06.24. 10:35:04

Ezek a régi lepukkant házak azok, ahol a gang végén van a wc? ahol a kapualjba hugyoznak emberek? A posztíró itt lakik? Én nem, és nem kívánom másnak sem, hogy ott kelljen laknia (tisztelet a kivételnek, aki szívesen megosztja a szőnyege porát az egész házzal). Azzal egyetértek, hogy egy élhető város nem az üveg/acélcsodáknál kezdődik, sőt. De a romházak pátyolgatása sem megoldás hosszú távon. A régi burokba kéne új formát önteni, a homlokzat, épületmagasság megtartása mellett kicserélni a belsejét, hogy mások is odaköltözzenek, ne csak a "rossz arcok".

A változásról: biztos nagy lenne a felhördülés, ha a Tabánt most beépítenék. És mekkora volt a felhördülés, amikor lebontották...

(egy kommentelő, aki az index főoldalról érkezett)

vlaca55 2010.06.24. 10:35:18

A cikk találó, de azzal nem értek egyet, hogy nem kellene egy uszoda ebbe a hatalmas Józsefvárosba. Én 8 éve lakom itt és még sohasem tudtam elmenni úszni a környéken, mert a közeli ferencvárosi uszoda tele van gusztustalan fazonokkal. Egy színvonalas és sötét színű emberektől mentes uszoda kell, kérdés, hogy ez milyen lesz a Corvin Átriumban.

Infomaker 2010.06.24. 10:35:47

Végtelenül elnézést kérek, de inkább in memoriaM helyesen.

Amúgy tetszett az írás.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.06.24. 10:36:09

De jó kis cikk ez, pestipeti:) Bár én Óbudán születtem, de amíg Pesten éltem, és sokat közlekedtem Józsefvárosban, bejárkáltam a számomra ismeretlen mellékutcák bérházainak - akkor még - nyitott kapuján, hogy beszívjam azt a jellegzetes "szagot". Paprikás krumpli, tejfölös uborkasaláta, hűvös udvar és a doh szagát. Meg haverkodtam a tapasztalt, megtermett helyi macskákkal. Nem bíztak könnyen az idegenben. Hiányzik ez a hangulat.

Terézágyú 2010.06.24. 10:36:24

Nem tudom, hogy igazad van-e... de a vélemenyedet igazán jól adtad elő :)

Egy megjegyzés: azok nem "Pál Utcai fiúk" hanem Pál utcai fiúk...

funfun 2010.06.24. 10:36:50

Te a nyóckerben laksz egyáltalán? Vagy csak szociofotózni jársz oda A XII. kerületből? Én ugyanis rengeteg éve lakom ott, ráadásul a kerületen belül több helyen is laktam, tehát azért valamennyire van rálátásom a napi életre. Disznóvágást még nem láttam ott, csak a Roncsfilmben. Viszont a vidám nótázást gyakran hallom éjjelente, mikor részeg hajléktalanok, a kínai piac közelsége miatt a környéken szállást találó románok (elnézést, erdélyi magyarok) kurjongatva énekelnek, szintén kapatosan, jellegzetes magyar kiejtéssel, vagy nagymenő kisebbségi arcok bömböltetik Zámbó Jimmy-t a merdzsójukban. Szóval nem romatikázni kell, hogy hová tűntek a régi lecuppant, komfort nélküli bérházak, brühühü, hanem fejlődni és fejleszteni. Azért érdemes kilátogatni a Teleki piacra is, hogy lásd a való világot: ha az ÁNTSZ arra járna, de nem jár (vajon miért nem?), elájulnának a mocsoktól. Még krumplit sem vennék ott, nemhogy húst. A kisboltok meg nem csak ott mennek tönkre, hanem máshol is. De miért is maradnának meg, ha egyszerűen rossz helyen vannak?
Szóval romantikázás helyett inkább próbálj odaköltözni, aztán akkor hiányold az ilyen hangulatot!

Mad Mind 2010.06.24. 10:37:04

Szóval neked az hiányzik, hogyha néha arra jársz akkor féljél?
Az ott lakóknak szerintem meg nem hiányzik a félelem.
Egyébként mit vársz, minden változik. Nekem is hiányzik, hogy éjszaka nem járt egy autó se a környéken, meg csönd volt. Most meg hallgathatom a diszkót, de ez a változás. Ha nem tetszik még mindig mehetsz Johannesburg egy lepusztult negyedébe félni.

pause 2010.06.25. 07:59:54

gyere ki a 17.be,ez most az uj 8...
süti beállítások módosítása