2010.06.15. 10:40| Szerző: pestipeti

Fazekas Misi bácsi 1804-ben megalkotta a lázadó tökmag, a proto-kuruc figuráját. Ludas Mátyás nem gyújtogatott, kukákkkal sem dobálózott, kifejezetten szimpatikusan osztotta az igazságot. Fazekas Mihály eredeti magyar regéjéről később kiderült, hogy néhány ezer éve már elkészült akkád verzióban, de ez nem von le értékéből. Matyi mindenkié.

L. Mátyás -elvégre bűnözőnek számított, mégha szimpi is- történetét azóta számtalanszor feldolgozták, megfilmesítették és átírták. Dargay Attila feledhetetlen rajzfilmsorozatot készített belőle. Kissrácként mindig ott csücsültem a tévé előtt, megbabonázva, tizenkettedszerre is végignézve a Magyar Terminátort. Gyűlölt matek, kémia tanárnőmet képzeltem Döbrögi helyébe. Ingyenes és következmények nélküli népítélet tanuja lehettem. Jó esett végignézni: tárgyalás, levezetés, megkönnyebbülés. Ludas Matyi mindannyiunk helyett odacsapott. Mint Piedone. 

 

Nemrég az Index azon csodálkozott, miért olyan népszerű még mindig Bud Spencer? Hülye kérdés. Azért, amiért Ludas Matyi sem tud lejárni. Szeretünk "matyizni", mivel lelkünk mélyén mind kultur-kurucok vagyunk, lázadó, nagyhangú vadkeleti népek. Csak már nem merünk odacsapni. Spencer bácsi helyettünk is üt, de nem öl! Szeretjük az igazságosztókat. 

Főként, ha helyettünk végzik el a piszkos munkát. 

Szombat este fél 9-től a Fradi-stadionban a Ghymes Álombálom című Ludas Matyi feldolgozását láthatjuk. Daloló, ugrándozó Matyival, Döbrögivel, World Music hyperparasztokkal. Nem lesz unalmas. Nem lesz idejétmúlt.

Mindezt a Fradi-pályán, ahol harsogó érces torkokból oly sokszor ömlött, csorgott ki az igazság.

Ha Bobby, Mila Jovovich és Jézus Krisztus után végre Ludas Matyi is feltámadna, lenne dolga bőven. Hamar betelne határidőnaptára, tele lenne előjegyzéssel. Első útja a millitary shopba vezetne, ennyi szeméthez, korrupt gazemberhez már nem lenne elég egy vékonyka vessző.

Döbrögik ma is vannak. Több, mint elég. Matyi lenne a mi Megtorlónk, kigyúrva, viperával (made in Hungary), hímzett kulaccsal. Végigverné az egész parlamentet, aztán irány a BKV, és így tovább. Szilágyiné Szalai Eleónórát addig kergetné, míg az teljesen lefogyna. Kész topmodell lenne belőle, deres szépség. 

Sokan ordítanának, hogy elnyomja röfögésüket, visításukat, igazságosztás közben Ramssteint, PICSA-t és persze Tankcsapdát hallgatna: www.youtube.com/watch

Munkája végeztével, jót nevetne és menne enni egy magyaros cheeseburgert.  

Talán a Fradi-pályát is útbaejtené, meglegeltetni állatkáit és végignézni, hogy látják őt máma?   

Matyi for President! Sólymai nincsenek, de a ludak is megteszik. Fehérek között legalább ők még európaiak.

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr512082987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása