2010.06.11. 21:20| Szerző: pestipeti

Örömmel értesítem kedves olvasóimat: a Messiás érkezése vasárnap este 7 órára várható. Késés vagy sztrájk nincs. Pontos helyet is tudunk mondani: Bakáts téri Szent Ferenc Plébániatemplom, ahol Kaposi Gergely, a Duna Szimfónikus Zenekar és a Budapesti Kórus adja elő Händel korszakalkotó és napjainkban különösen aktuális művét.

Túl kicsi az ország és túl sok az önjelölt messiás. Lássuk, halljuk végre az igazit!

2010. úgy látszik a komolyzenei gesztusok éve lesz: nemrégen a Vasúttörténeti Emlékparkban zsidó szervezésben Giuseppe Verdi Requiemjével emlékeztek meg a terezini "mintaláger" mártírjairól. Egy ízig-vérig keresztény misével a nácik által legyilkolt zsidókra. 100 éve mindez még elképzelhetetlen lett volna, akár a tragédiát, akár az ökumenikus koncertet nézzük.
 
Vasárnap este a Bakáts téri katolikus templomban Händel ószövetségi, azaz "Zsidó Bibliából" származó idézetekre és próféciákra alapuló Messiását adják elő. Ószövetségi gyökerű művet az Újszövetség szentélyében. Egyesülés, szellemi aktus.
 
A mélyen vallásos keresztény zeneszerző életének legfontosabb művével nyit a Ferencvárosi Fesztivál (FE-FE). A fesztivál szervezőinek alapelvei közé tartozik -bárcsak máshol is jellemző lenne ez a hozzállás!-, hogy templomi koncertért nem kérnek pénzt. Mert van, ami nem eladó, amivel nem „bizniszelünk”.
 
A vasárnap este 7 órakor kezdődő előadás ingyenes lesz. "Templomban nem kérünk belépőt"-Nyilatkozta lapunknak Zubornyák Zoltán fesztiváligazgató. A rendezvényt Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester és Szabon Gábor atya nyitotta meg.
 
Händel a Messiást 47 évesen, férfiéletének fordulóján írta meg. Más férfiak, reményvesztett hímek ilyenkor kapkodnak, pánikolnak, vadul csajoznak, menekülnek a múló idő elől. Händel hiszti és tagadás helyett alkotott: szült, életet adott az egyik legismertebb keresztény kórusműnek. A Messiás nem Jézus életének precíz leírása, sokkal inkább egy hangjegyekbe foglalt hitvallás. Egyedi, szubjektív. 
 
Zsidónak, kereszténynek, hívőnek és ateistának, gazdagnak és főként reménykedőnek. Egy Istent kereső és megtaláló, vele hétköznapjai során együtt élő művész megrázó ön-analízise. Fájóan aktuális.
 
Sőt, ha valamikor, hát gazdasági és erkölcsi válságban szenvedő világunkban az.
 
Üzenete egyértelmű: van mire, kire várni! "Tudom, hogy Megváltóm él"-a következő idézet áll a zeneszerző Westminster-apátságbéli sírján. Händel sosem rendült meg hitében, nem akarta beelőzni vagy túlszárnyalni Istent, megrendítő vallomásának szövege 100 százalékosan bibliai alapú.
 
Gyakorlatilag Isten, hivatalosan Charles Jensens szintén vagyonos földbirtokos, költő "írta"... Pontosabban állította össze, a Bibliát "megvágva" a Messiás szövegkönyvét. Így is 3 órás lett. Händel életében 34 alkalommal adták elő. Hagyományosan Londonban, a helyi árva és lelencház javára. Leghíresebb része, a Halleluja alatt még György király is felállt. Csendesen, fejet hajtva.
 
Gesztusa 1742-ben IS óriási dolognak számított.
 
A legendás és büszke angol király felállva tisztelgett a Feltámadt Krisztus előtt. Vajon ma hány államfő, vezető politikus követné példáját? Vagy inkább tovább esemeseznének, pletykálnának a mellettük ülővel, esetleg meleg szeretettel megszorítanák feleségük kezét? És persze másik oldalukon ülő titkárnőjük combjait...
 
A Messiásnak külön fontossága és üzenetértéke van abban az Európai Unióban, amelynek alkotmányából egyszerűen kihagyták Európa keresztény-zsidó gyökereit.
 
És külön szól hozzánk, magyarokhoz is. Az gazdasági, politika és kulturális ál-messiások országában nem árt leszögezni: "Egy az Isten!"
 
Vasárnap este héttől újra köztünk lesz az igazi Messiás. Találkozunk a Bakáts téren!

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr752075061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása