2010.05.21. 16:18| Szerző: pestipeti

„Szobrok és zászlók a Ráday utca kövein” 
 

Az elmúlt években Budapest Kultuccájává, második Váci utcájává vált Ráday utcában 2010 május 21-23. között tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Plein - Art Kortárs Művészetek Fesztiválját. A rendezvény középpontjában ezúttal az indiai és magyar kortárs képzőművészet, zene, és irodalom áll. A fesztivál három napja alatt a képzőművészeti kiállítások, irodalmi és zenei performanszok a hagyományos terekből ezúttal szó szerint az utcára vonulnak.  
 

A Goethe Intézetben Zubornyák Zoltán fesztiváligazgató, Gegesy Ferenc polgármester és Szilágyi Márta Plein Art főszervező tartott sajtótájékoztatót az indiai nagykövetség képviselőjének jelenlétében. 
 

Gegesy Ferenc a fesztivál történetéről elmondta, hogy kezdetben csak festőket hívtak meg, mostmár a művészeti ágak széles köre megjelenhet. Különös tekintettel a fiatal művészekre. A rendezvényt a Merlin Galéria rendezi, a Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával. „Mivel idén februárban voltam Indiában, amely nagy hatást tett rám, kíváncsian várom a mesés ország művészeinek bemutatkozását!” 
 

Zubornyák Zoltán elmondta, hogy 2010-ben is megtartják Kultucca nevű fesztiválsorozatukat a Ráday utcában: www.kultucca.hu 
 

„Nagyszerű művészek alapozták meg a Kultucca hírnevét. Polgármester úr kultúra melletti elkötelezettségének hála a válság ellenére idén is megszervezzük országos hírű rendezvényünket. Ferencváros kulturális arculatát döntően meghatározta a Kultucca, amelynek fontos eleme a Plein Art”-mondta Zubornyák Zoltán. 
 

Szilágyi Márta főszervező: „Fesztiválunkkal szeretnénk megjelési lehetőséget biztosítani a kortárs képzőművészeknek. Rengeteg sajtóeseménnyel és hírrel ostromolják a médiát, ezért nehéz eljutattni üzenetünket és felkelteni az újságírók érdeklődését. Minden évben meghívunk egy országot és annak (képző)művészeit. Tavaly Oroszországot láttuk vendégül, előtte többek között Kínát és Japánt. Fesztiválunknak mindig van irodalmi és zenei része. Mivel távoli országokról van szó, nem könnyű a szervezés. Nagyon sok múlik a személyes kapcsolatokon. 
 

Szorosan együttműködünk az indiai nagykövetséggel, három éve szervezzük Indiát bemutató  rendezvényünket. Egy olyan országról van szó, ahol az erős helyi hagyományok és a modern művészet egymás mellett élnek. India több mint egymilliárd lakosú ország, 28 tagköztársaságában több mint 120 nemzetiséggel. Egy federáció, amely magában akkora mint Európa. Nagyon jók a magyar-indiai kulturális kapcsolatok. Lázár Imre vezetésével magyar kulturális intézet működtetünk Indiában. Óriási és hiánypótló munkát végeznek!  
 

Már megérkeztek Bengálból származó indiai festőművész vendégünk munkái, intenzíven színezett olajfestmények. Frenetikus élmény volt kibontani őket. A festmények mellett videóinstallációk, szobrok és ötvösmunkák is megtekinthetőek lesznek. Tóth Szabolcs előadásában péntek este tradicionális indiai koncertet tartunk.  
 

Rendezvényünk irodalmi részét Kukorelly Endre vezeti-többek között egy Gandhiról szóló könyvet mutat be. A kortárs képzűművészet vonzóbb, ha több más művészeti ág is megjelenik mellette. Minden alkalommal zenei performansszal kötjük össze a megnyitókat. Próbáljuk megszólítani azokat, akik nem szoktak tárlatra járni. Ezért szervezünk koncerteket és szabadtéri szoborkiállítást. Kozma László  lesz házigazdája VideoIndia című vetítés-sorozatunknak, amelyben indiai művészek filmjeit mutatjuk be. 
 

Kivisszük a hagyományos, megszokott terekből a képzőművészetet. Kávézókban és irodák előtereiben állítunk ki. Tíz évvel ezelőt ez óriási felháborodást keltett, mert nem volt előképe. Felhívnám figyelmüket indiában tanult vendégművészünk, Somi Panni táncszínházára, amelynek szombat délután lesz bemutatója.” 
 

Tóth Szabolcs szitárművész: „Indiának legalább 2200 éves múltra visszatekintő  zenei formanyelve és hangzásvilága van, amely nehézségében és kifejezési módjában is nagyon hasonlít a magyar nyelvre. Tíz évvel ezelőtt azért mentünk Indiába, hogy „anyanyelvi” szinte sajátítsuk el zenéjüket. Februárban jöttünk haza nagy sikert aratott indiai koncert turnénkról.” 
 

A közeljövőben Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester kezdeményezésére szabadtéri szoborkiállítást tervez a kerület. 
 

Szilágyi Iván Péter

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr412021040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása