2010.05.11. 10:17| Szerző: pestipeti

 

Ismerős arcok az FMK-ban
 
Idén is több százan vettek részt a Ferencvárosi Családi és Egészségnapon az FMK-ban és a művelődési házat körülvevő, hangulatos és árnyas parkban. Gegesy Ferenc polgármester megnyitója után Törőcsik Judit önkormányzati képviselő, az Egészség- és sportnap főszervezője köszöntötte a vendégeket. A sportnaphoz kapcsolódó rajzverseny idei témája az „Egészség és sport” volt, amely közel ötszáz VIII-IX. kerületi óvodás és iskolás fantáziáját mozgatta meg. Munkájuk nyomán csak úgy sercegtek a színes ceruzák és szelíden surrogtak az esetek. Ismerős festékszag és lázasan dolgozó kis művészek öntötték el kerületi iskoláink rajzóráit és öröklakásait.
 
Gegesy Ferenc polgármester és Zubornyák Zoltán FMK igazgató a díjazott festményét is tartalmazó emlékplakettet és jelképes értékű, de annál hasznosabb (sporthoz kötődő játékokat és magvas, szép könyveket tartalmazó) ajándékcsomagokat adott át a kis képzőművészeknek. Örök tanulság gazdaságpolitikusainknak, hogy vannak csomagok, amelyeknek mindenki örült. A legjobb munkák kiválasztását Laluk György és Vincze Angéla festőművészekből álló zsűri végezte. Közöl százan kaptak díjat, tekintettel a beérkezett pályaművek mennyiségére és a gyerekek érzékenységére, rendhagyó módon több első, második és harmadik díjat is kiosztásra került. A kis plaketteket a kerületi tiszti főorvos asszony is aláírta. A legfiatalabb nyertes egy 3 éves tündéri kislány volt, hálásan pillogó boci szemekkel és komplett tejfogkészlettel mosolygott a polgármester bácsira. Bizonyítva kerületünk minden szivárványt überelő sokszínűségét és toleranciáját, számos roma, kínai, arab és néger nebulót, vegyes családból származó gyereket is kitüntettek. Ferencvárosban, amely lassan a második Cityvé válik sok külföldi diák és család él, vidám és mosolygós arcokkal gyarapítva a kedélyesen hömpölygő Mester utcai sokaságot.
 
Törőcsik Judit 4 évig görög kisebbségi önkormányzati képviselőként dolgozott a kerületért, 8 éve a Ferencvárosi Önkormányzati képviselőjévé választották. „Hetedik alkalommal rendezzük meg egészségi és sportnapunkat és a hozzá kapcsolódó rajzversenyt. Mindig az egészségmegőrzéshez és a sporthoz kapcsolódó témákat keresünk. Tavaly a mosolygás volt a vezérmotívum, idén pedig –értelemszerűen- az olimpia. Két éve pályázatunkba bevonjuk a 8. kerületi iskolákat és óvodákat is. A gyerekek felkészítésében nagy szerepe van a felkészítő tanároknak, akik munkáját külön díjaztuk és ezúton is köszönöm! A gyerekek rajzai egy hétig az FMK-ban, majd június elejétől a Ferenc téren lesznek kiállítva.
 
Gegesy Ferenc polgármester az egészséges életmód híve, sok kollégájával szemben őt nem strapálta és pusztította le a politika. Interjúnk alatt is energikusan és lelkesen magyaráz: „Törőcsik Judit eredményét és munkáját dicséri ez a nap. Az embereket még fiatal korukban kell rászoktatni a sportos életmódra, az egészség védelmére. Abban a korban, amelyben én vagyok, hajlamos vagyok azt gondolni (jogosan), hogy még 20 év múlva is egészséges leszek.
- Hogyan segítik a kerületi sportot?
-Rendszeresen támogatjuk iskoláink sporttevékenységét, a Fradi utánpótlás nevelését és a sporttal foglalkozó ferencvárosi civil szervezeteket. A József Attila-lakótelepen évek óta futóversenyt rendezünk és diákolimpiai is van a kerületben. Az iskolák tornatermeinek fenntartása elsősorban az intézmények feladata, de modern sporteszközök beszerzésében évente több millió forinttal támogatjuk őket. Az FTC-t azzal is segítjük és népszerűsítjük, hogy idén ott rendezzük meg a Ferencvárosi Fesztivált (FEFE).
-Milyen konkrét eredményeket sikerült elérniük?
-Tanuszodákat és jégpályát hoztunk létre, új parkokat alapítottunk, a meglévőket pedig folyamatosan modernizáljuk, sport és -futópályákkal kiegészítve. József Attila-lakótelepen lévő igen népszerű jégpályánkat egy használaton kívüli tanuszoda helyén hoztuk létre. Amikor megépítettük, még unikumnak számított. Több ismert jégcsapat nálunk tartotta edzéseit és én is idehoztam gyermekemet jéghokizni.
 
Laluk Györy festőművészt a zsűri munkájáról kérdeztük: „22 éve élek Ferencvárosban és vezetek tehetséggondozó gyerekcsoportokat helyi iskolákban. Jelenleg a Szent Györgyi Albert Iskolában tanítok, de egy olyan tanfolyamot is szervezek, amelyre az egész kerületből várunk művészet iránt érdeklődő gyerekeket! Nehéz volt osztályozni és kiválogatni a beérkezett rajzokat, mert minden gyerek lelkesen és teljes szívéből készítette el munkáját. Főbb szempontjaink az igényes lapok, eszközök és érdekes technikák alkalmazása volt. Mindig azt mondom tanítványaimnak, hogy nem a díj, az elismerés a fontos. Tudom, hogy ez kicsit elkeserítőnek és kiábrándítónak hangzik, de a tehetség csak 10%-ban számít, 90%-ot nyom a latban a szorgalom. Óriási munkát végez értünk Törőcsik Judit!
 
Kerületünk egészség- és sportnapjára idén is számos környékbeli család jött el. Máskor csak sörtől edzett hasú apukák és fáradhatatlan, örökké aktív gyermekeik együtt nézték az FMK előtti színpadon zajló műsort. A sport jó dolog, és ha nézzük, még nem is fáraszt!
 
Törőcsik Juditék idén is szédületes és sokszínű műsort, program és szolgáltatás-dömpinget hoztak össze. Az ingyenes lakossági szűrővizsgálatoktól a Bioptron-fényterápiáig, az egészséges falatok és krémek kóstolgatástól a teremfociig, pontgyűjtő versenyekig, volt minden, ami a sporthoz és egészséges életmódhoz kapcsolódik.
 
Még wellneskezelést, vízi aerobikot, nordic walkingot és masszást is igénybe lehetett venni, amelyek bizony jólesnek a munkás vagy nyugdíjas hétköznapok közepette. Az egészségükre figyelők vérnyomás és vércukorszint-mérésen, számítógépes- szív és érrerendszeri kockázatelemzésen vehettek részt-sajátos színt adva hétvégéjüknek. Itt nem kellett heteket várni egy vizsgálatra.
 
Igényes és mozgalmas program volt, Ferencváros bezöldült, életre kelt és kiszellőztette egy kicsit belvárosi tüdejét. Sokan kijöttek az FMK körüli barátságos, füvesített parkba, ahol Törőcsik Juditéknak sikerült összekötniük a családi programot, a színpadi show-t a sporttal és az egészségneveléssel.
 
Szilágyi Iván Péter   
 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr91991840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása