2010.05.09. 09:41| Szerző: pestipeti

"Új utat kínálunk a hajléktalan embereknek”

 
Éliás Éva az Új Út Szociális Egyesület képviselője egészségügyi és szociális végzettséggel is rendelkezik. Húsz éve foglalkozik hajléktalan emberekkel különböző ellátási területeken. Egyesületüket 2001-ben jegyezte be a Fővárosi Bíróság. Új utakat keresnek a hajléktalan ellátásban.
 
-Mennyiben kínálnak új utat, alternatívát az eddigi szociális ellátó rendszerhez képest?
-Személyre szabottan foglalkozunk a hozzánk fordulókkal, az egyént szeretnénk megszólítani. Nem nagy masszaként tekintünk a hajléktalanokra, a hozzánk betérőktől megkérdezzük, hogy miben tudunk segíteni, mire lenne szüksége?
-Napi szinten hány emberrel foglalkoznak?
-Gubacsi út 21. szám alatti nappali melegedőnk 100 főre engedélyezett. Sokan megfordulnak nálunk, a rendszeresen betérők általában étkeznek, tisztálkodnak, ruhát cserélnek (a ruhaneműket adományokból pótoljuk) a levetett ruhát kimossuk, tároljuk, valamint folyamatosan kezeljük szociális problémáikat is.  A tisztaság, ápoltság nagyon fontos, csak így kaphatnak munkát, mert számos gondozottunk alkalmi munkából tartja el magát. Amikor megmosakodva és borotváltan kijönnek tőlünk, nem látszanak hajléktalannak, úgy néznek ki, mint egy átlagember, aki épp dolgozni indul. A melegedőt látogató emberek többsége közterületen éjszakázó hajléktalan és ez az életmód természetesen megviseli őket. A tavalyi évben több mint 44 ezer megjelenést regisztráltunk nappali melegedőnkben.
A rendszeresen gondozottak száma több száz embert tesz ki, velük személyre szabottan foglalkozunk és segítjük őket.
-Elsősorban milyen problémákkal keresik meg az Új Utat?
-A legjellemzőbb problémák a személyes iratok hiánya, lakhatási megoldatlanságok és a jövedelem nélküliség. Mindezekben igyekszünk segítséget nyújtani, az iratokat pótoljuk, a lakhatási lehetőségekről tájékoztatjuk gondozottjainkat (hajléktalan szállók, albérlet stb), a jövedelem szerzés terén élünk a jelen szociálpolitika kínálta eszközökkel, valamint a munkaerő piaci lehetőségeket is megpróbáljuk igénybe venni. Az élet más problémái is előkerülnek, van, aki például családi kapcsolatait szeretné felkutatni.
-Kik foglalkoznak velük?
-Végzett szociális munkások és szociális segítők. Vannak még önkénteseink és kisegítőink, ők a konyhai munkálatokban segítenek egyrészt (hiszen a zsíros kenyér mellett, amelyet tőlünk kapnak, sokan hoznak egyéb élelmet, amit meg kell melegíteni, egy levest megfőzni, egy tojást megsütni stb.) másrészt segítenek a hajléktalanoknak egyéb dolgokban pl. a hajnyírásban.
-A szenvedélybetegség és egyéb pszichiátriai betegség gyakran oka a hajléktalanná válásnak, valamint közrejátszik ennek fennmaradásában.
-Hogyan tudnak segíteni rajtuk?
-Heti rendszerességgel lehetőség van lelkigondozói beszélgetésekre, amelyet egy lelkész vezet, továbbá, amennyiben szükségesnek látszik és a hajléktalan ember is nyitott rá, a megfelelő szakemberhez segítjük eljuttatni őket (pl. pszichiátriai vagy addiktológiai gondozó).
-Alkoholproblémáikat tudják orvosolni?  
-Aki szeretne megszabadulni szenvedélybetegségétől és vállalja, azt alkoholelvonóra küldjük, ez után lehetősége van absztinens szállóra kerülni. Nagyon hatékonyak és népszerűek az anonim alkoholistákat tömörítő csoportok. Azonban a hajléktalan alkoholbetegek az átlagnál is nehezebb helyzetben vannak, mivel olyan közegben (például egy kiserdőben) élnek, ahol sokan isznak és visszahúzzák őket. Ettől függetlenül le kell szögezni: nem minden hajléktalan alkoholista, de azért iszogatnak, ami érthető. Másként nehezen tudnák bírni ezt az életformát…
- Kényszergyógykezelés még létezik?
-Kényszergyógykezelés csak rendkívüli esetben létezik, ha ön és közveszélyes valaki és szükség van rendőri intézkedésre is, és a rendőröket a mentőszolgálat hívja ki. Nálunk ilyen eset nem fordult elő, azonban az elmúlt évben rákényszerültünk arra 4-5 esetben, hogy a rendbontó, agresszív személyt felkértük, hogy néhány hónapig ne látogassa intézményünket.
 -Hogyan lehet segíteni önöket?
-Gubacsi út 21. szám alatti nappali melegedőnkbe élelmiszert, ruhákat fogadunk várunk. Köszönettel vesszük a felajánlásokat, naponta 9-15 óráig vagyunk nyitva. Nagy segítséget jelentenek a pénzadományok, illetve a személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlása. Aki többet szeretne megtudni munkánkról az a www.ujut.hu honlapon megtalálja.
 
Szilágyi Iván Péter
 
 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr421985350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása