2010.05.05. 16:41| Szerző: pestipeti

GyerekArc: Gesztiéket kilövik az űrbe

 
Újra virul és sugárzik a GyerekArc, a kiskorú művészeknek meghirdetett verseny témája idén -meglepő módon- a barátság és a tolerancia nemes ügye lesz. Ne vonakodjanak, szégyenlősködjenek, elő a ceruzát, ecsetet, szenet, zsírkrétát! Rajzóra Live! Legalább értelmes dologgal foglalja le magát a gyerek. A legjobb műveket a MÜPA előtt kiplakatírozzák.
 
Sályi Zsófival (ARC Művészeti Szolgáltató Kft.) a pályázatról, eddigi eredményeikről, lelkes diákságról és arról beszélgettünk, tényleg minden gyerek mini-művész e? …és mi köze mindennek ahhoz, hogy Biox visszatért a Xenor bolygóról? Sci-fi jellegű interjú, szörnyecskékkel!
 
-Honnan jött a GyerekArc kiállítás ötlete?
Régóta szerettük volna megszólítani a fiatalabbakat, akik az ARC pályázaton nem indulhatnak. Így nagy örömünkre szolgált, amikor 2008 szeptemberében első alkalommal meghirdethettük pályázatunkat „Legjobb dolog a világon?” címmel és megvalósult az első kiállításunk a Ferenc Napi Búcsú keretében.

-Miért pont Ferencvárost, a Bakáts teret választották a rendezvény helyszínéül?
A Gyerek ARC kiállítás immár harmadik éve a Ferencvárosi Fesztivál keretében kerül megrendezésre, így a kerület adott volt. A tavalyi és az idei évben a Művészetek Palotája előtti sétányon, előtte a Bakáts téren, a templom körüli parkban voltak megtekinthetőek rajzaink.

-Hány éves gyerekektől és milyen témában várnak pályamunkákat?
6-14 évesek számára írtuk ki a pályázatot, melynek témája idén a barátság és a tolerancia.
Biox visszatért a Xenor bolygóról, hogy megossza a gyerekekkel egy barátság történetét.

„ … A nyaraló bázison a különböző bolygókról érkezett gyerekek egész nap együtt játszottak. Csak én gubbasztottam egyedül. Egyszer csak egy ezüstös szemű, mosolygós kislány szólított meg. Csápjaimmal nagy nehezen értésére adtam, hogy nem beszélem a nyelvét.
Ő csak felnevetett, és intett, hogy menjek vele játszani…

Biztos nektek is van hasonló történetetek. Arra kérlek benneteket, rajzoljátok le legjobb barátaitokat. Örökítsétek meg barátságotok egy pillanatát….”

-Hogyan, mi alapján választják ki az éppen aktuális témát?
Minden évben igyekszünk a gyerekeket foglalkoztató témát választani és az ő nyelvükön megfogalmazni. Az első évben arra kérdeztünk rá, hogy számukra mi a legjobb dolog a világon, tavaly azt kellett megörökíteniük, hogy milyennek képzelik a világot 30 év múlva.

-Hogy jutnak el a gyerekekhez, milyen módon és sajtótermékekben szólítják meg őket?
A pályázati kiírást e-mailen, hírlevél formájában juttatjuk el a potenciális pályázókhoz és az iskolákba. A pályázatot és kiállítást a gyerekeket és szüleiket megcélozva sajtóban, interneten is meghirdetjük, valamint a köztéren is beharangozzuk.

-Ki zsűrizi az alkotásokat és milyen díjakat, jutalmakat lehet nyerni?
A beérkező pályaművek közül egy 5 tagú szakmai zsűri választja ki a legkreatívabbakat. A pályaműveket korosztály szerint két kategóriában zsűrizzük: 6-9 és 10-14 éves korosztály. Mindkét korosztályban az első 3 helyezettet értékes nyereménycsomaggal jutalmazzuk, fődíj egy családi wellness hétvége. A zsűri által kiválasztott legfeljebb 60 alkotást felnagyítjuk, kinyomtatjuk és óriás méretben kiállítjuk 2010. június 12-től 30-ig Budapesten a Művészetek Palotája előtti téren (IX ker.) a Ferencvárosi Fesztivál keretében.
A zsűri névsorát május 15-ig tesszük közzé honlapunkon.
 

-Hogy változott a gyerekek lelkesedése az évek folyamán?
A gyerekek lelkesedése töretlen volt az elmúlt két évben. Idén is kíváncsian várjuk a rajzokat.

-Elsősorban naív rajzok jönnek vagy pályáznak művészileg értékelhető alkotásokkal is? Van olyan tehetség, aki innen indult el a képzőművész pályán?
Gyerekkorban még végképp igaz az az állítás, hogy mindenki művész. Több művészeti iskolából is pályáznak, de nemcsak onnan érkeznek színvonalas, művészileg is értékelhető alkotások.

Szilágyi Iván Péter
 

 (A plakáton nem a zsűri tagjai láthatók!)

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr541976817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása