2010.04.13. 12:27| Szerző: pestipeti

József Attila-rekord a Gát utcában 


Rendhagyó, kulturális „rekordkísérletet” tartottak a Költészet Napján Ferencvárosban. Április 11-én, József Attila születésének évfordulóján Galkó Balázs színművész Márta István zenei kíséretében egy nap alatt olvasta fel a munkásköltő összes művét. Óránként –mint a gyárban- 10 perces szünetet tartott. Délután a József Attila Társaság koszorúzott. 

                  

A vers-maraton éjfél után fejeződött be. Nemcsak ferencvárosiak és értelmiségiek jöttek el. Számos környékbeli, tőrőlmetszett pesti polgár, házban és a környéken lakó, roma és nem roma ember ült be egy félórára. A verseket időrendben olvasták fel, Márta István melankolikus, szomorkás dallamai mellett. Sokan csak benéztek, aztán mentek tovább a dolgukra-szabadon lehetett mozogni, jönni-menni. Nem volt kötött nézőtér-csak egy letakart, fűtött sátor. Igen jól jött a zimankós időben. Több száz ember látogatott el, pedig a megemlékezés az országgyűlési választások első napjára esett.


József Attila szülőházába és az emlékhelyre, a kedvesen és hangulatosan lepattant Gát u 3-ba főként csak iskolás csoportok járnak. Bár a kerület nagy része megújult, a Gát utca és házai még mindig „tartják magukat”. Hamísítatlan belpesti miliő, málló fal, poroló, gang, takarító szomszédok, egyszintes ház. A rendezvényt az Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) karolta fel, a művház munkatársai a felolvasáshoz igen szép és hangulatos díszletet raktak össze. A sátor alatt székek, melegítő állványok, a ház előtt lakókocsinak kinéző büfé József Attila-menüvel, többek között kuglival. 
 

Zubornyák Zoltán az FMK igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Gegesy Ferenc polgármester következett, aki sok más városvezetővel szemben nem egy „pesti Ciceró”. Szeret röviden, tömören beszélni. Szép szavak, öblös hangú szónoklat helyett József Attila egyik verséből idézett. 
 

Zubornyák Zoltán igazgató elmondta, hogy Ferencvárosban minden évben megemlékeznek a Költészet Napjáról. Az idei ünnep jelentőségét és látogatottságát rendhagyó módon egész napos felolvasással szerették volna megemelni: „Galkó Balázs már eddig is sok rendezvényünkön szavalt. József Attila összes versét korábban már előadták a Fiatal Művészek Stúdiójában és az Új Színházban. Balázs felvetette, hogy Ferencvárosban idén ünnepeljük ezzel a Költészet Napját. Galkó Balázs és Márta István egyébként száz éve barátok és szívesen lépnek fel együtt.”

Martini Katalin főszervezőt arról kérdeztük, mennyire ismerik a költőt a ferencvárosiak? „Az iskolások jobban ismerik, hallották a nevét. Nem tapasztaljuk, hogy a felnőtt lakosság körében népszerű lenne. Megdöbbentő, hogy az ünnepségtől két házra, az egyik szomszédos épület elé egy komplett lomtalanításnyi kacatot raktak ki!”  


 

Gegesy Ferenc nemcsak a magyar, hanem a világirodalom egyik legnagyobb költőjének tartja József Attilát, Ferencváros szülöttjét. „Közel 600 vers hangzik el ma. Azzal szeretném segíteni művész úr munkáját, hogy én is elmondok egyet közülük: „Reménytelenül”. Az Ódát is tudom, de csak saját magamnak merem elmondani.

-Miért pont ezt a verset választotta?-kérdeztük a polgármestert.

-Mert ez a legrövidebb (nevet). Több versét is megtanultam, de féltem, hogy egy hosszabb műbe az izgalom miatt beleakadnék. Nagyon sok könyvem van, a sok munka miatt csak nyáron van időm olvasni.    
 

A rendezvénysorozat részeként József Attila-sétát rendeztek kerületi diákoknak és lakosoknak, a költő több mint 11 ferencvárosi házban lakott a kerületben. "Város peremén” című versében érzékletesen írja le az akkora viszonyokat: „A Haller utca akkor még egy teljesen lepukkant, külvárosi hely volt. Az FMK helyén például egy temető működött. A szoba konyhás lakásokban standard viszonyok uralkodtak, mindenkinek volt egy ágya, plusz hodekli és a kályha. József Attila édesanyja halálig élt Ferencvárosban.” A Gát utca 3. alatti emlékhelyen a költő saját kézzel írt versei mellett digitális archívum is elérhető. A versmondás közben, alatt a ház több lakója is befutott. Elcsíptem egyiküket, aki kislányával éppen az ebédre valót hozta. Eladóként dolgozik, megebédelnek és utána talán lemennek meghallgatni egy-két verset.   


(Következő  cikkünk interjú Betlen János televíziós műsorvezetővel, akit arról kérdeztünk: vajon a magyar politikusok ismerik a magyar irodalmat?)  

Szilágyi Iván Péter 
 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr881917271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása