2010.04.01. 08:37| Szerző: pestipeti

Kedves, nosztalgikus hangulatú, régi idők húsvéti vásárait idéző forgatag fogad a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) előterében. Egy erdélyi település főterét, piacát keltették életre a Haller utca kellős közepén. Szombat délután van és javában tart az "Ízek, színek, illatok" című tavaszköszöntő seregszemle. Az standokon népi különlegességek sora: tejből és vajból készült háziszappan, otthon préselt szilvalé, különböző -tényleg lekvárnak kinéző, made in nagymama feelingű- dzsemek. Hecsedli és erdélyi szallona. Kapható még húsvéti tojás és jóindulatúan bambuló bárányka, valamint plüssnyulak a köbön. Az alig felismerhető, avantgárd kinézetű kortárs nyusziktól kezdve a hagyományos "ölelgetés-kompatibilis" szőrszörnyekig.

 

A színházteremben erős háromnegyed-ház fogad, talán azért, mert csak délután 4 óra van. Meg szombat, délelőtt bevásárlás, délután meg a Balázs-show ismétlése. Az emberek ahhoz vannak hozzászokva, hogy színházba  menni, kimozdulni este kell. Kellene. A 300 fős nézőtér többségét megviselt arcú, kicsit fáradt, de meglepően jókedélyű magyar nyugdíjasok alkotják. Reménykedve néznek a színpadra, mindjárt jön a múlt, amely életük legszebb éveit jelentette. Hamar "bemozgatja" őket a Musicalvarázs Alapítvány "Te rongyos élet" című fergeteges musivalmixe. Retró show rövid zenés-táncos, néhol akrobatikus betétekkel, jófej, néha kicsit lámpalázas, de eredeti és őszinte fiatal színészekkel. Csinos lányok, szépszál legények-békebeli slágereket énekelve. Lehet így is, kulturáltan, de remekül szórakozni. Nem diszkóban rázzák végtagjaikat-alkohollal és kábszerekkel kiütve magukat, hanem frakkban és kisestélyiben, elegánsan és színvonalasan szórakoznak. Ettől még szexik, jóvágásuak és vagányok, emellett nem közönségesek és mindennapiak. Számukra a szereplés öröm és minden nézőjük ugyanolyan fontos. A kerekded, gyarapodó kilóival hősiesen együttélő, dajerolt hajú mamácska és az érzéki szexbomba ugyanannyi figyelmet és rózsát kap. Udvarolnak és pezsegnek. Hitelessen alakítják a fiatal szerelmest, a civódó házaspárt, a táncraperdülő nyugdíjast. Kiváló gárda, minden fellépő lány és fiú külön egyéniség, nagyszerű hanggal:

Czető Roland, Czető Zsanett, Csonka Krisztina, Hermál Henriett, Hermál Mátyás, Pauer Krisztina, Puskás Dániel, Rátonyi Krisztina-végül, de elsősorban: Valiszka László, a társulat vezetője. Ő az egész csoda lelke.

Olyan számok, valódi slágerek hangzanak el, mint a Meseautó, az Omnibusz, a Szép város Kolozsvár. Egy másik Budapest másik arca, olyan időkből, amikor az ifjú párok még karöltve sétáltak a beépítetlen, zöld Duna-parton. Lovaskocsik és pufogó autók szántották a pesti utcákat és rikkancsok árulták az Esti Hírlapot. Rend, tisztaság volt- szabadsággal és toleranciával. Mulatókkal és vörös lámpás házakkal, fojtott erotikával és sikamlós, de szerethető pletykákkal.

A Musicalvarázs Alapítvány Eisemann Mihály, Zerkovitz Béla, Fényes Szabolcs és Kálmán Imre darabjait és világát éleszti újra. Büszke magyar zsidókkal, megszeppent, de nagyon szerelmes párokkal, finom törékeny, jó házból való lányokkal és heves, de udvarias udvarlókkal. A színpadot fiatal arcok, huszon-harmincéves tehetségek uralják, csak néha tűnik fel egy-egy idősebb kolléga. Konkrétan Valiszka László, aki szerényen előreengedi a fiatal tehetségeket, nem magáért csinálja. Csupán különböző, apróbb szerepekben mutatja meg tehetségét, gyönyörű nótákat énekelve és feledhetetlen, paprikás és korhű beszólásokkal dobva fel az egyébként sem punnyadt hangulatot. 

Szép világ volt, -főként máma- jó felidézni. Sokat lehet tanulni tőlük.

A fiataloktól és a musicalekből is.

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr321886053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása