2010.03.27. 08:50| Szerző: pestipeti

A balhé-orientált kereskedelmi médiában sulykoltakkal szemben az Fradi szurkolóinak többsége sportszerető, derék magyar ember. Mentalitásukat és nyitottságukat jól mutatja, hogy kulturális fesztiválsorozatot lehet szervezni a Fradi-pályán, amely mindenképpen jó irányba mutat. Közelebb hozhatja egymáshoz a sportot és a kultúrát, a művelődés és a hazaszeretet kétféle úton járó, de azonos célokért munkálkodó képviselőit. A rendhagyó kezdeményezésről Oszvári István ferencvárosi jegyzővel, Zubornyák Zoltánnal a Ferencvárosi Fesztivál főszervezőjével és Berki Krisztiánnal a Fradi igazgatójával beszélgettünk.

Oszvári István jegyző koordinálja az Ferencvárosi Önkormányzat és az FTC kapcsolatait: "Világéletemben Fradi szurkoló voltam és aztán úgy hozta a sors, hogy ide jöhettem dolgozni. Amikor megkérdezik, hogy hol dolgozom és elmondom, hogy Ferencvárosban vagyok jegyző-száz esetből kilencven-kilencszer visszakérdeznek: "Milyen edző"? Ennyire összekapcsolódik Ferencváros neve a sporttal... (Nevet)

Én is futballoztam, de nem versenyszerűen. A fiam viszont hosszú évekig játszott a Fradi utánpótlás képzésében és mindmáig futballozik. Két évvel ezelőtt ferencvárosi képviselők, önkormányzati dolgozók barátságos meccset vívtak a Fradi játékosaival. Természetesen ők nyertek, de nagyon nem kaptunk ki! Elég nehéz volt tizenöt fős csapatunkat összehozni, mert sok a női dolgozó, a fiúk egy része pedig már nem meri bevállalni a tornacsukát.  

Pár hónappal ezelőtt Zubornyák Zoltán felkeresett, hogy lenne egy ilyen ötlete. Én rögtön lecsaptam a kezdeményezésre és összehoztam őket Berki Krisztiánnal. Így jutottunk el a mai megállapodásig, amely egy óriási durranás. Képzelje csak el, István a király ilyen környezetben! Csodálatos lesz! Sajnálom, hogy a sajtónak csak ilyen kevés képviselője jött el." A Ferencvárosi Önkormányzat nemrég elfogadott sportrendeletével aktívan támogatja a ferencvárosi utánpótlás nevelést, a jégkorong, a kosárlabda és a kajak-kenu szakosztályt. Támogatnák egy FTC Futball Akadémia létrehozását is, ahol ifjú focistáink tanulhatnának és edzhetnének. Oszvári István szeretné elérni, hogy az önkormányzat a fiatal futballistákat is segítse. 

Zubornyák Zoltán: "Hosszú évekig a Bakáts téren rendeztük meg a Ferencvárosi Fesztivált, de a mélygarázs-építkezés miatt új helyet kellett keresni számára. Olyan emblematikus helyszínt, amelyet mindenki ismer. Ha Magyarországon kimondom a Fradi-pálya nevét, mindenkinek tudja, hol és miről van szó."

Berki Krisztián a sport mellett elkötelezett híve a kultúrának is. Színházak, koncertek nézőterein is gyakran találkozni vele: "A sportot össze szeretnénk hozni a kultúrával és ehhez nagy segítséget kaptunk Zoliéktól, valamint kiváló munkatársaitól. Egy hét alatt előkészítettek mindent! Nyári rendezvényünk csak a kezdet lesz. Merészebb, nagyobb terveink is vannak.  

-A szurkolók mit szóltak az ötlethez, hogy kulturális események is lesznek az Arénában?

-Újonnan bevezetett és sikeresnek bizonyult szurkolói kártyánkkal nemcsak sporteseményeket, hanem kulturális kikapcsolódási lehetőséget is kínálunk regisztrált tagjainknak. Sportolóink is jelen lesznek a fesztivál eseményein, egymás mellett fog ülni szurkoló és sportoló. 

-A televíziók tudósításaival szemben a Fradi szurkolói belevaló, de tisztességes és békés emberek. Családosok vannak köztük?

-A szurkolói kártya bevezetésével az a célunk, hogy visszahozzuk a családosokat a stadionba. Most kezdtük el különböző, egyéni hangulatú szektoraink kialakítását, folyamatosan egyeztetünk a szurkolói csoportokkal. Nyugdíjas és családi szektorokat is tervezünk.

Zubornyák Zoltán: "Apám először egy Fradi-mérkőzésre vitt ki, meccsre járni akkor még családi tradíció volt. Köszönhetően a Ferencvárosnak olyan jegyárakkal tudunk dolgozni, hogy megint kijöhet egy négytagú család." 

Berki Krisztián: "Talán most érkeztem el abba a korba, hogy minden kulturális eseményre nyitott vagyok. Van olyan előadás, amelyre csak egyszer megyek el, de a többségük nem ilyen. Színházi ember vagyok, sok színészt személyesen ismerek. A színművészek és a sport szorosan összekapcsolódik egymással. Néha, amikor az előadás szünetében visszamennek az öltözőbe, már várja őket a bekapcsolt tévé és a közvetítés. Focimeccsekre azonban sajnos nem jönnek ki, mert kialakult egy negatív kép. Pedig nem érdemes mindent elhinni, szurkolni élőben a legjobb!"  

"Erkölcs, erő, egyetértés!"-hangzik a Fradi jelszavai. Alapértékek, amelyeket negyven (+20) éven keresztül próbáltak kilúgozni a magyar fejekből. Pedig ha valamikor, hát most és ebben a városban igazán szükség van rájuk.

Jelképes párhuzam: két év után ismét látható és hallható lesz Budapesten az "István a király", a hazaszeretet egyik legszebb darabja-mindez nemzeti csapatunk stadionjában. Talán újra kihúzhatjuk magunkat, és nemcsak a lelátók székein ülve.

Szilágyi Iván Péter

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr231872188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása