2010.02.27. 10:03| Szerző: pestipeti

Az FMK segít a kulturális források lehívásában

Érdekes és elgondolkoztató jelenség, hogy a permanens pénzhiány és a gazdasági válság ellenére kulturális intézményeink tavaly először nem hívták le az összes meghirdetett pályázati pénzt. Számos forráslehetőség kiaknázatlanul maradt, például a táncművészet területén.

A Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) folytatva a nagysikerű Ferencvárosi Kulturális Fórum hagyományait és tematikáját, pályázatírási szemináriumot tartott a kerületi kulturális és oktatási intézmények vezetői számára. A megjelent intézményvezetőknek Virág Zsuzsanna programigazgató (Pinceszínház, Ráday Kultucca) adott rövid tájékoztatót a Nemzeti Oktatási és Kulturális Minisztérium által kiírt TÁMOK-pályázatok részleteiről. Mire és kik pályázhatnak, és főként: milyen feltételeknek kell megfelelniük?

Az Európai Unió által finanszírozott pályázatok célja, hogy ösztönözzék az oktatási és kulturális intézmények együttműködését, közös programokat megrendezését. Szeretnék elérni, hogy a diákok minél többször találkozzanak a színházak, tárlatok és könyvtárak világával. Minimum 5 millió forintra lehet pályázni, amely nagy lehetőséget jelent a forráshiányban szenvedő kulturális és oktatási életnek. Cserébe az unió alapos és pontos adminisztrációt ír elő, szigorúan ellenőrzi a pályázatok végrehajtását. Mivel egy uniós pályázat megírása külön szakértelmet és nagy precizitást igényel, sok művészembernek nehézséget jelent. Segítve munkájukat az FMK tájékoztató konferenciát hívott össze a Haller utcai művelődési ház szalonjában.

Virág Zsuzsanna alapos és informatív előadása után, a megjelent igazgatók és társulatvezetők kérdezhettek. Néhányuk kulturális vezetőt láthatóan szorongással és aggodalommal tölt el a pályázatírás ténye, nem igazán jártasak ezen a területen, míg más intézmények (például a József Attila-lakótelepi „Weöres-iskola”) már most is több nagy társulattal, színházzal működnek együtt.
 

Zubornyák Zoltán FMK igazgató elmondta, hogy új szellemű, kreatív művészeti rendezvényekre lenne szükség, amely a fiatalokat közelebb hozza a kultúrához. A kerületi oktatási intézmények vezetői nyitottak a kezdeményezésre, többek között kihelyezett színházi előadásokat tartanának, amelyeken a diákok megtekintenének egy színdarabot, majd drámapedagógus bevonásával átbeszélnék tanulságait, üzenetét. Nemcsak a nagy társulatokat és múzeumokat, hanem a kisebb kulturális intézményeket és színházakat is helyzetbe fogják hozni. Pénzügyi támogatást és megjelenési lehetőséget adva nekik. Zubornyák Zoltán elmondta, hogy az FMK szívesen pályázik együtt a kerületi kultúra képviselőivel, ernyőszervezetként nyitott közös pályázatok beadására. A ferencvárosi kulturális intézmények részéről várják a megkereséseket és ötleteket: hogyan és milyen rendezvények keretében szeretnének pályázni?

A TÁMOK-pályázatok során 5 évre előre kell tervezni, amelyből az első év költségeit fedezi a pályázati forrás. Kerületi iskoláinkban rendhagyó irodalomórákat, szavalóversenyeket és tematikus napokat terveznek. (A témanapok lebonyolításában kiváló és bizonyított partnernek számít többek között a Nevesincs Színház, amely gyakran tart emlékelőadásokat nemzeti ünnepeinkről és gyásznapjainkról.) A kerületi oktatás és kultúra találkozását és együttműködését a jövőben is segíteni szeretné az FMK.

A Pinceszínház pedig nyitott diákelőadásokra, sőt hosszú távon óvodás darabokat is terveznek.

Szilágyi Iván Péter


 

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr61794209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása