2010.02.24. 09:37| Szerző: pestipeti

A budapesti kerületek közül Ferencvárosban működik a legtöbb civil szervezet. Egy részük bejegyzett, míg mások csak úgy összegyűlnek és élik mindennapjaikat-sokszor magánlakásokban találkozva. A lényeg, hogy legyen egy közös érdeklődési pont (pl. bridzs mánia), amely összeköti az embereket. ...és persze egy lelkes "aktíva", aki kézbe veszi a szervezést. Az ejtőernyősöktől a pipásokig, a lokálpatriótáktól a KÖZÉRT Egyesületig sokszínű palettát alkotnak. Magyarország egyik első civil szervezete, az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesülete is Ferencvárosból indult és azóta is az FMK-ban működik. Nemcsak apáknak, hanem anyáknak és gyermekeiknek is ingyen adnak tanácsot elhelyezési perekben és egyéb családjogi ügyekben.  Kerületünkben működik még a nagymúltú Garabonciás Együttes, valamint horváth és török táncházak. Nem is beszélve Budapest egyik legnagyobb és legaktívabb görök közösségéről (a Jóska, József Attila lakótelep egyik választókerületében szinte csak áttelepült görökök laknak. Minden hónapban összegyűlnek, táncolni, beszélgetni, valamint ouzoval és fetával kényeztetni magukat.)  A kulturális és "'életmód" alapján szerveződő egyesületeken kívül jónéhány katolikus, zsidó, roma és sváb közösség is a kerületet erősíti.

Számos civil kezdeményezésnek a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) és kapcsolt intézményei adnak otthont, helyiséget, ahol találkozhatnak. Zubornyák Zoltán, a Haller Utcában lévő FMK igazgatója szerint egy művelődési háznak nem az a dolga, hogy kultúrát "csináljon".

A kultúrális életet inkább támogatni, helyzetbe hozni szeretnék, lehetőséget adva a bemutatkozásra a kerületi és azon kívüli kulturális egyesületeknek-akár konkrét helységgel és annak rezsi költségei átvállalásával segítve őket. Emellett saját együtteseik, tánc és színiiskoláik is vannak, de nyitottak újabb lakossági megkeresésekre is. Az FMK alkalmas kulturális, tánc és könnyűzenei rendezvények, versenyek helyszínéül-színházterme, szalonja és több kis helysége van. Nyaranta kertjükben még a hobbi-boszokrkányok is összegyűlnek lobogó tüzek mellett megünnepelni Szent Iván-éjjelét. Van más is: aktív kórusélet és teremfoci, nosztalgia táncház "szépkorúaknak" és persze joga, az új  magyar népsport.

A helyi közösségi és civil életet összefogó Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület (FLE) kutatásai azt mutatták, hogy sokkal több civil szervezet és klub működik a kerületben, mint ahányról tudnak. Csak hivatalosan nem jelentkeztek be, mert nem tudták, mi ennek az útja-módja. Mások egyszerűen nem akartak kimenni a fényre, jól elvoltak törzstagjaikkal. Számos civil szervezetnek a szükséges infrastruktúra megteremtése is komoly gondot jelent: hol nyomtassanak, internetezzenek, és persze miből? 

Az FMK vezetése ezért úgy döntött, hogy egyik termét "Civil Kuckóvá" alakítja át, számítógéppel, nyomtatóval és netkapcsolattal. Előzetes bejelentkezés alapján az érdeklődő civilek ingyen használhatnák a helyiséget és technikai eszközeit.

Ezzel párhuzamosan a Pinceszínház -szintén az FMK intézménye- meglévő előadásaira épülő drámapedagógiai órák beindítását tervezi. A sajátos alkalmakon a diákok megtekintenének egy elődást, majd másfél órában kielemeznék a látottakat drámapedagógus vezetésével. Nem titkoltan az a céljuk, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz a színházak világát. Tekintettel az iskolák szűkös költségvetésére, a Pince kedvezményes áron biztosítana lehetőséget erre, és színészeivel akár ki is települ az iskolákba.

Szilágyi Iván Péter 

(A boszorkányos fotó csak illusztráció! Ha bárki magára ismer... Nézzen magába és semmiképpen se szóljon a férjének! Az élő boszik ugyanis rejtőzködnek, illetve seprűjük miatt csak légifelvételek készíthetők róluk. Ehhez sajnos nincs elég szondánk, infrastruktúránk.)

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr11786034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása