2010.02.19. 09:07| Szerző: pestipeti

A Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) 1964-ben épült, eredetileg úttörőháznak szánták. A masszív, nem túl attraktív épület erősen szocreál jellegű (Kádár kedvence) és korlátozott a befogadóképessége. A "Művházat" hamar befogadta a Haller utca, majd Budapest népe. Ma már többen látogatják rendezvényeiket, mint ahányan beférnének. Lelkesen daloló úttörők helyett napjainkban miséket, táncelőadásokat, török táncházat és sakk klubbot tartanak, központi bejáratuk mellett pedig a Haller Piac utóda működik. Miután megszüntették az "ős-Hallert", ide települt át a zöldségpiac. A kirakott standokat csak őstermelő nénikék és bácsikák használhatják-répát, almát, savanyúságot árulva. Változtalan népszerűséggel, ugyanis a Haller Piac ferencvárosi fogalom lett, a helyiek körműk szakadtáig ragaszkodnak hozzá és hangulatához, ismerős arcaihoz.

Az évek során annyira népszerűek és ismertek lettek az FMK rendezvényei, hogy építészeti beavatkozás, bővítés nélkül nem lehet több embert befogadni. Emellett ki szeretnék cserélni elöregedett nyílászáróikat és korszerűsíteni energiafelhasználásukat. 

Gasparik Róbert műszaki vezetőtől megtudom, hogy "fölfelé" szeretnének terjeszkedni, növelve az épület befogadóképességét. Könnyűszerkezetes tetőtéri beépítéssel, modern gallériákkal bővítenék a legfelső szintet, amely "alternatív térként" működne. Kiállításokat, színházat és koncerteket, számos rendezvényt terveznek az új helyszínre. Összetett művészeti komlexumban gondolkodnak, amelyben jól megférne egymással a kamaraszínház pódiuma és a családi találkozó. 

Az FMK kinézetén modern, külső megvilágítással sokat lehetne javítani. Több mint 300 fő befogadására képes színháztermüket oldalszínpadokkal és zsínórpadlással, öltözőkkel és közlekedővel szeretnék bővíteni. Érdekesség, hogy színháztermüket elsősorban nem rendezők és színészek használják, hanem hagyományos és modern táncversenyeket és előadásokat tartanak benne. Országosan is jegyzik eseményeiket.

Az FMK-ba anno tornatermet is építettek, amelyben kora reggel szívbeteg tornát szerveznek, esténként pedig lakossági focicsapatok mérkőznek meg falai között. Egész Budapestről jönnek rugni a bőrt. Tehát népszerű a pálya, jövője mégis bizonytalan: teteje be van ázva és ha befolyik a víz, könnyen elcsúszhatnak a focisták. Remélik, hogy az FMK-t fenntartó Ferencvárosi Önkormányzat segíteni fog.

Hatalmas udvaruk egy része füvesített és parkként használják. Az épülethez tartozik egy nyári időszakban üzemelő camping is. Bár messze van a nagy turisztikai célpontoktól, mégis népszerű-főként a Forma1 és a Sziget Fesztivál idején. Elsősorban németek és franciák használják, de új-zélandiak és japánok is vendégeskedtek már náluk. Sok vándorló életmódot űző, külföldi nyugdíjas campingezőjük van. Hasonlóan a Schmidt története című film hőséhez.  

Az FMK tehát népszerű és kapós (nemcsak Ferencvárosvan), de számos további fejlesztést igényel. Minőségi és épületbiztonsági szempontból egyaránt. Ha egyébként is rendbehozzák a kerületet, miért pont a "művház" lenne a kivétel?

Szilágyi Iván Péter

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr421772444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása