2010.02.14. 09:04| Szerző: pestipeti
 
Ferencvárosban tartja magát a lakások ára

Budapesten a használt lakáspiac forgalma mintegy tizedére esett vissza, az ingatlanok közel 20-30 százalékkal érnek kevesebbet, mint a válság előtt. Ez a készpénzzel rendelkező vevőknek jó hír, akár 1-2 millió forint is le lehet alkudni a lakások árából. Az új lakások iránti kereslet is jelentősen megcsappant, jó néhány külföldi építőipari cég berekesztette beruházásait vagy kivonult az országból. Az ingatlanberuházók 2009-ben budapesti ingatlanfejlesztéseik közel 90 százalékát állították, vagy lassították le. 
 
 
Ferencvárosban a megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint a válság hatása jóval kevésbé érzékelhető, főként a felújított vagy új építésű Középső-Ferencvárosi ingatlanok árai tartják magukat. A szakértők mindezt annak tudják be, hogy a kerületi pártok egységes támogatásával jelentős költségvetési megvonások nélkül folytatódhatott a tömbrehabillitáció és a kerületi közintézmények megújítása. Az élet más területein persze itt is voltak megvonások és költségvetési szigor, azonban egyetlen kerületi intézményt sem kellett bezárni.
 
A IX. kerületben még az ingatlanpiaci szempontból holt időszaknak számító februárban is több nagyberuházás kezdődött illetve került átadásra: a Lechner Ödön fasoron elhelyezték a K&H Csoport új székházának alapkövét. Pár napra bejárták a mind szerkezetileg, mind külsejében teljesen felújított Balázs Béla utca 5. szám alatti társasházat. A következő nagyobb esemény kedden a Molnár Ferenc Általános Iskola felújított részeinek avató ünnepsége és bejárása lesz. 

 
  
Gegesy Ferenc Ferencváros polgármestere a Balázs Béla utcai –részben önkormányzati, részben magán forrásokból felújított- ház átadóján elmondta: a tömbrehabilitáció során eddig több mint 200 milliárd forintnyi tőke érkezett a kerületbe. Az elkövetkező hónapokban még legalább 6 új vagy felújított ház átadását tervezik. Mindez nemcsak kampányidőszakban jellemző, a két választás között is számos házat, egyetemi intézményt, játszóteret és közparkot adtak át. A családbarát fejlesztéseknek és játszótér építési programnak köszönhető, hogy a többi kerülettel szemben Ferencváros „átlagéletkora” folyamatosan csökken. Fiatalodik a kerület. 
 
Tovább növeli a keresletet és a lakások árait, hogy szinte már alig van beépítetlen telek a kerület középső részén. Míg más kerületekben iskolákat kellett bezárni és teljesen leálltak az ingatlanfejlesztések, Ferencvárosban lelassult, de tovább folytatódik a tömbrehabilitáció. A folyamat 10 éven belül elérhet a Haller utcáig, amelyben már szintén épültek lakóparkok. 
 
A kerület sikereiben és stabil működésében nagy szerepe van Gegesy Ferenc polgármester és Bácskai János országgyűlési képviselő jó együttműködésének, és annak, hogy egyetértés van köztük a rehabilitáció folytatásának szükségességét illetően. Külön-külön mindketten népszerűek és nincsenek rászorulva a másik támogatására, a fontos és stratégiai kerületi ügyekben mégis össze tudtak fogni. Lehet, hogy mégsem a mez a legfontosabb, hanem Fradi-város?
 

Szilágyi Iván Péter
 

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr221756462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása