2010.01.26. 20:45| Szerző: zoldadmin1

 

„Élhető és biztonságos Ferencvárost építünk”
-interjú Hardi Róberttel, Ferencváros alpolgármesterével
 
-Hogy látja a kerület elmúlt 3 évét?
-Átlagos ciklust zárunk, voltak már jobbak is az elmúlt 20 évben. Egy gazdasági válság közepette nem lehet csodákat tenni. Ahhoz képest, hogy mekkora bajban került a világ és Magyarország, úgy érzem, hogy kerületünkben nincs miért szégyenkeznünk. Jól átvészeltük ez a nehéz időszakot. Legfontosabb eredményünk, hogy sikerült fenntartanunk a Ferencváros működését-napjainkban már is sikernek számít. Míg más kerületekben, városokban intézményeket, bölcsődéket és iskolákat kellett bezárni, Ferencváros nem kényszerült ilyen fájdalmas lépésekre. Fennakadás és intézménybezárások nélkül működhettek tovább iskoláink, oktatási és szociális rendszerünk. Emellett -ha az előző évekhez képest alacsonyabb költségvetéssel is-, de fenntartottuk kiváló munkát végző művelődési házunkat (FMK) és kulturális programjainkat.
 
 
-Mi a helyzet a tömbrehabilitációval, ebben nehéz gazdasági helyzetben tovább lehet folytatni ezt a Ferencváros szimbólumává vált programot?
-A város megújításának motorja az önkormányzati aktivitás mellett a magántőke. 
A magántőke „megpadlózott” a világban, csökkent a befektetői aktivitás és érdeklődés-maradt az önkormányzat, amely saját forrásból nem tudja az egész projektet finanszírozni. A ciklus második felében ezért csökkent a rehabilitáció sebessége, de nem olyan radikális mértékben, mint várható volt. Ezen a téren is sikerült mérsékelnünk a visszaesés és a gazdasági válság hatásait, azért, hogy kulcsfontosságú programunk folytatódhasson. Ebben óriási szerepe volt polgármester úr jó értelemben vett makacsságának. Annak ellenére, hogy mindig felmerültek ötletek és javaslatok, hogy mi másra lehetne költeni a pénzt-ő mindig megóvta a rehabilitációra szánt forrásokat.
 
Be kell ismerni, hogy a ciklus elején elindított nagyobb projektek felemásra sikeredtek. Mélygarázs léthehozását és parkbővítési programot kezdeményeztünk a Bakáts téren. Célunk a belvárosi övezetet sújtó parkolási problémák megoldása és kerületünk legfontosabb közterének rendbetétele, parkosítása. Finanszírozási problémák és néhány lakó jogi kifogásai miatt érvényes és eredményes pályázatunk sajnos nem indulhatott el az eredeti ütemtervnek megfelelően, pedig a képviselőtestület egységesen támogatta a javaslatot. A bíróság nemrég elutasította az építési engedély ellen beadott lakossági panaszokat, remélem, hogy nemsokára elindulhat az építkezés.
 
-Mennyiben változna a Bakáts tér kinézete?
-Teljesen abnormális és felháborító állapot, hogy egy ilyen gyönyörű téren, szeretett templomunk előtt olajos macskaköveken koszos autók állnak. Valljuk be, koszos és parkoló üzemel egy olyan helyen, ahol semmi keresnivalója nem lenne! Máshol a világban az ilyen központi és városképileg fontos övezetekből ki szokták tiltani az autókat, vagy építenek egy mélygarázst számukra.
 
Mi ezt a kulturáltabb, európai megoldást támogatjuk. Többszintes mélygarázst építünk, az autók lekerülnek a föld alá, a Bakáts teret pedig teljesen felújítjuk. Szökőkúttal, díszburkolattal és friss növényzettel. Az új park nemcsak a Bakáts térre korlátozódna, egészen a Ferenc körútig szeretnénk kibővíteni.
-Kik parkolnának a mélygarázsban és miért lenne ez jó a kerületieknek?
-Az esti időszakban a Bakáts téren lakók kedvezményesen parkolhatnának. Napközben pedig fizetős parkolóként működne, amelyre nagy igény van. A leendő mélygarázs környékén működik az önkormányzat, a Ráday utca és a templom is.
-A Csarnok téren mit terveznek? Nem könnyű parkolóhelyet találni.
-Tudjuk és ismerjük a problémát, amelyet a egy parkolóház és mélygarázs megépítésével szeretnénk enyhíteni. A mélygarázs fölé közparkot építünk díszburkolattal, fásítással és sok zöld növénnyel. Az Elektromos Művek trafóháza és finanszírozási problémák miatt még nem indulhatott meg a munka.
 
-Ha már Belső-Ferencvárosról beszélünk, mi lesz a kopasz-kopár, kutya vizeltetőnek használt Markusovkszy térrel?
-Tényleg rendbe kell tenni, mert elviselhetetlen állapotban van. Az Üllői felöli részen beépül az ott lévő telek, felújítjuk és kibővítjük a parkot a Kinizsi utca felé is. A tervek már megvannak és a többkörös közbeszerzés is folyamatban van. A ciklus végéig,2010. őszéig látványos eredmények várhatóak.
 
 
-Hogy fog kinézni a Markusovszky park és mi lesz a kutyásokkal?
-Számukra beterveztünk egy külön kutyafuttatót. A park kialakítása során arra törekszünk, hogy igényes, de ne luxusparkot hozzunk létre. A parképítők ugyanis hajlamosak belelkesülni és irreális beruházásokat, fejlesztéseket javasolni. Először fél milliárdos költségvetésekkel dobálóztak, de sikerült visszarángatni őket a földre.
-A tervezett parkokban játszóterek is lesznek?
-Természetesen gondolunk a családosokra is, ahogy kerítés és „csősz” is lesz új parkjainkban. Vigyázni kell a rendre. Bár nem olyan mértékben, mint a tervezett a Bakáts-téri mélygarázs, Középső-Ferencvárosban is levezényeltünk fontos közterületi fejlesztéseket. Új zöldövezeteket, parkokat alakítottunk ki, hogy minél élhetőbbé tegyük a várost. Jó példa erre a Salkaházi-park, a Ferenc tér, vagy a Lenhossek-park megépítése.
 
Szilágyi Iván Péter
 
(Hardi Róberttel készített interjúnk következő részében a közbiztonság megerősítéséről és a tömbrehabilitáció folytatásáról beszélgetünk.)  

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr561704833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása