2010.01.07. 18:01| Szerző: zoldadmin


Budapest egyik legnívósabb és legaktívabb kerületi gyűjteménye a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ráday u. 18.-bejárat Erkel utca 15. felől), amely az elkövetkező hetekben is izgalmas kiállításokkal várja azokat, akik a hideg téli otthonülős és sokszor egyhangú hétköznapokat fel szeretnék pezsdíteni egy kicsit-szórakozva és tanulva egyszerre. A Gönczi Ambrus által vezetett gyűjtemény kultúrált és nívós környezetben, a megújult és ünnepi ruhába öltöztetett Ráday utca mellett izgalmas és érdekes programokkal zárja az évet és köszönti az új esztendőt. Az érdeklődők egy látogatás alkalmával 3 kiállítást is megnézhetnek, amelyek a család minden tagjának kikapcsolódást és örömöt tartogatnak:

 

-Nagy érdeklődésnek örvend és éppen ezért meghosszabbított nyitvatartását az Üllői úton lévő Örökimádás-templom építéstörténetéről szóló kiállításnak. A szervezők napjainkig dokumentálták a nagyhírű és mindmáig igen aktív hitélettel büszkélkedő, minden nap nyitva tartó élő templom sorsát. A tárlat legérdekesebb és igazi ritkaságnak számító tárgya az úgynevezett „Pius-szék”, amelyen még Angelo Pacelli pápai nagykövet ült az 1938-as eucharisztikus világkongresszus alkalmából az Örökimádásban tartott szentmisén. Korabeli felvételek láthatók a templom II. világháború során megsemmisült részeiről: a Róth Miksa világhírű műhelyében készült színes üvegablakokról és a sajnos szintén megsemmisült márványból készült egész alakos Erzsébet királynő szoborról.

 

-Nemrég nyílt meg „Ferencváros-Újpest rangadó” című sporttörténeti kiállításuk, amely a két legpatinásabb és legnagyobb szurkolótáborral rendelkező hazai focicsapat egymás elleni meccseit dolgozza fel. Rengeteg fotóval és egy -csak a kiállítás keretében megtekinthető- exkluzív filmösszeállítással, amely a bajnokcsapatok egymás elleni mérkőzéseinek legizgalmasabb pillanatait foglalja össze, hatalmas gólokkal és bravúros cselekkel fűszerezve. Kiállították a Fradi-pálya arányosan lekicsinyített makettjét is. Futballrajongóknak kötelező!

 

-A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény „Balázs Béla és az Eötvös Kollégium” című kiállítása is megtekinthető. A híres elitképző intézményként működő kollégiumot Ferencvárosban alapították és Balázs Béla első hallgatói között volt. 1896-től látogatta a kor legnagyobb tudósainak szemináriumait, előadásait.

 

A gyűjtemény nemcsak kiállítási hely: minden hónapban tartanak egy-egy aktuális kiállításaikhoz kapcsolódó beszélgetést vagy vetítést, közérdeklődésre számot tartó és kerületünkhöz kötődő témákról. Következő programjaik:

 

2010. január 22-én „Ferencváros-Újpest rangadó” című kiállításuk kísérő eseményeként négy sokszoros válogatott labdarugó: Göröcs János, Káposzta Benő, Rákosi Gyula és Várhidi Pál fogják visszaidézni a Fradi és az Újpest egymás elleni meccseit. Hangsúlyozottan nem a mai „magyar focit” és annak vandalizmusát, hanem azokat az időket szeretnék bemutatni, amikor még világszínvonalú volt a hazai labdarúgás.

 

Filmes estéik keretében februárban mutatják be a Budapest Retró 2. című dokumentumfilm-válogatást, amely folytatása a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben korábban bemutatott Balaton Retró és Budapest Retró 1. című nagysikerű, a szocializmus évtizedeinek hangulatát felelevenítő válogatásoknak. Sajátos hangvételű, kedves és humoros múltidéző felvételek az elmúlt évtizedekből. Hajdani hétköznapokról és ünnepnapokról, amelyek mind a szülők, mind gyermekeik korosztályát érintik és érdekelhetik. Sok fiatal azért jön el, hogy megnézze: hogy és hol élt szüleik korosztálya? A Budapest Retró a korabeli filmhíradók és dokumentumfilmek alapján készült, bemutatja a Kádár-rendszer Budapestjének lakáskultúráját, öltözködését, városképét. Annyira népszerűek ezek a vetítések, hogy sokszor nincs elég hely.

Filmplakát kiállítást nyílik február 5-én, amely az 50-es, 60-as évek NDK-ban bemutatott magyar filmjeinek német nyelvű plakátjait mutatja be.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményt meglátogatni, programjait figyelemmel kísérni igazi élmény és színvonalas kikapcsolódás, főként azóta, hogy az önkormányzat gyönyörű és igényesen felújított épületbe költöztette át a kerületünk történetét feldolgozó tárlatot. Művelődjenek, szurkoljanak vagy éppen nézzenek filmeket, majd üljenek be egy finom puncsra, forró borra a szomszédos Ráday Kultucca egyik kávézójába!

 

Címkék: kiállítás fradi  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr401654680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása