2010.01.02. 15:23| Szerző: zoldadmin

 

Túlélhető újévet, Ferencváros!
 
Boldog újévet? Ez komoly? Nem éppen úgy áll a helyzet, hogy 2010-től különösen sokat várhatnánk. Legalábbis jó értelemben.
 
Kicsit ambivalens és ellentmondásos érzés az előttünk álló évet, 2010-t boldognak nevezni vagy remélni. Miért lenne boldog egy olyan időszak, amelyben 2 választás, 2 kampány, megszorítások, növekvő szegénység és politika radikalizálódás várható…? Az ország nagy bajban van és senkinél sincs ott a bölcsek köve. Az egyik oldal már rég eladta, elzálogosította, míg a másik csak beszél róla. A puttonyuk üresek, mint a reform télapóé-aki nem tesz semmit az ablakban lévő cipőkbe, viszont elviszi és százasért eladja őket.
 
Ferencvárosnak az országos arénához és üvöltőversenyhez képest meglepően jó eredményeket, kézzel fogható fejlődést és elkötelezett, vagy legalábbis nem annyira kártékony politikusokat sikerült produkálnia az elmúlt 20 évben. Kiderült, hogy a kerületnek nincs jobb vagy baloldala-viszont vannak közös ügyei, melyek köré konszenzus teremthető. Gegesy Ferenc polgármester és csapata újjáépítette a hosszú évtizedekig lebecsmérelt és leírt kerületet.
Felújított és új házak, rendbetett sétálóutcák, parkok és zöld szigetek jelentek meg, miközben egyre kevesebb lett a rossz ház, szag és arc. Persze van még mit tenni, de elindult valami. A kerületet vezető erők fontos ügyekben sokszor számíthattak az ellenzék együttműködésére. Új országgyűlési képviselőnk is nyitott erre és ez a konstruktív mentalitás továbblendíthet a nehéz, megosztást és ellenségeskedést hozó időkön is.
 
 
Nagyobb botrányok és leleplezések nélkül sikerült átvészelni az elmúlt 20 évet, miközben egyre emelkedett az életszínvonal és részben kicserélődött a kerület lakossága. Utcáink többségére ma már sötétedés után, harci kutya vagy gazspray nélkül is ki lehet menni-megszaporodtak a fiatal arcok, egyre több babakocsis látható és mintha a kutyások is megváltoztak volna. 
 
2010. döntő év lehet a kerület életében és nem elsősorban a bal és jobb harca miatt. Ezt a meccset hagyjuk meg az országos politikusoknak, rászolgáltak. Helyi szinten mindkét térfélen felfedezhetők elkötelezett politikusok, akik nagyjából egyetértenek a kerület továbbfejlesztésében. Tragédia, népítélet illetve étel, lakás és áldásosztás egyik oldal diadalmaskodása esetén sem várható. A csodák sajnos el szokták kerülni országunkat.
 
 
Nem szabad azonban elfeledkezni új megváltóinkról, akik hazánkat jó és rossz, nemzeti és idegenszívű emberekre osztják. Nagy szégyene kerületünknek, hogy ők is innen szabadultak el. Ferencvárosban érték el első sikerüket, pont ott, ahol eddig jól megfért egymással magyar cigány, zsidó, sváb, bolgár, katolikus, református, liberális és konzervatív.
 
Az időközi választások megmutatták, hogy kerületünkben is számos ember dühös, elkeseredett és elege van az egész politikai elitből-jegyezzük meg, teljesen jogosan! Röhej és felháborító, hogy hazánk egyes politikusai, pártjai és lebilincselő kerületi vezetői inkább egy gengszterfilmbe vagy Alcatrazra valók, mint egy nyugat-európai országba. Ettől azonban még helyi szinten, Ferencvárosban nem változik semmi. A rendszerváltás nekünk eredményeket és városépítést hozott, sikerült kikecmeregni a gödörből és újra büszkék lehetünk Ferencvárosra, még akkor is, ha sok hibával és hiányossággal küszködünk. Ezeket az eredményeket nincs miért lerombolni, semmissé tenni, reméljük és hisszük, hogy kerületünk a jövőben sem fog a radikális igazságosztók, nyilas házmesterek és megélhetési hőzöngők felvonulási terepévé válni. Párbeszéd és korrekció kell, de szakmai érvek és nem indulatok alapján. Az elmúlt évtizedek megmutatták, hogy sem a vörös zászlók, sem a vörös fejek nem hoznak jót. 
 
Ferencváros nagy változások előtt áll, kérdés, hogy ezek milyen irányúak lesznek.
 
Elsősorban rajtunk, választónkon múlik, hogy kik és hová fogják vezetni kerületünket. Helyi szinten van mit félteni és megőrizni, éljünk hát választójogunkkal és minél többen menjünk el szavazni! Nem elég élvezni az új Ferencvárost, néha meg is kell védeni közös eredményeinket.
 
Boldog új évet, Fejlődő Ferencváros!
 
A szerk.

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr571639566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása