2009.12.31. 14:01| Szerző: zoldadmin

 

avagy szemetet újévre
 
Kishazánkban népi hagyománynak számít a közterület felügyelők korholása és szidalmazása, itt az ideje, hogy kicsit megdicsérjük őket. A szilvesztert épp bőrrel és halláskárosodás nélkül túlélni szándékozóknak új év napjaiban kötelező olvasmány a Fővárosi Közterület-Felügyelet honlapja:
 
Nem elsősorban az új munkatársakat toborzó címoldal miatt (némi Kossuth Lajost is megszégyenítő hevületű toborzó mellett egy snájdig közterület felügyelőt láthatunk, arcán olyan elszánással és rendíthetetlenséggel, amely Chuck Norris legszebb napjait idézi). Ő a mintaellenőr, Budapest névtelen őrzője, a fővárosi batman.
 
A honlap baloldalán „Hírek” címmel rövid, de annál hasznosabb felhívások találhatók. Felelős kutyatartókhoz szól a „Kutyáknak dráma, ami nekünk ünnep?” című felhívás, amelynek hangütése első hallásra kicsit túlzó és pánikkeltő. Kivéve azoknak, akik maguk is kutyások vagy látták már házi kedvencüket a mellette eldurranó petárdák miatt rettegve összegörnyedni, szűkölni vagy bepisilni. Kétségbeejtő és szívszaggató látvány, és jó poén néhány kő és főbunkó petárdásnak, akik heccből direkt a kutya mellé dobják robbanószerüket.                           
 
Szilveszterkor este 6 és reggel 6 között ne vigyük ki kutyáinkat az utcára, a kertben tartott ebeket pedig vigyük be a házba. Fedezékbe. Azok pedig, akiknek mindenképpen sétáltathatnékjuk van, legalább tegyenek kutyájukra azonosító bilétát! Köszönet a felhívásért Vigyél Haza Alapítványnak és a Kutya-Segélyszolgálat Közhasznú Alapítványnak.
 
 
 
A honlap másik ékessége kicsit szájbarágós stílusú, de annál fontosabb infókat közlő „Mit szabad és mit nem szabad Szilveszter éjszaka?” című híradása. Az I. pirotechnikai osztályba tartozó rakéták, röppentyűk, római gyertyák, kisbombatelepek egész évben megvásárolhatóak, december 28-a és 31-e között pedig még ún. kis tüzijáékkal is szórakoztathatjuk magunkat-csak be kell tartani a használati utasítást. (Mármint, ha az árus ad hozzá.) A petárda azonban robbanószernek minősül és forgalmazását szigorúan ellenőrzik. Kivéve Ferencváros egyes részein: a Mester utcai Spar előtti ad hoc stand bővelkedik (idényjellegű kínálattal), amelynek készséges fenntartói az asztal alól árusítják a petárdákat. Mint a szesztilalom idején az alkoholt. Kár, hogy egy közterület fenntartó sem lézeng a környéken, kutya és ember viszont van bőven. Bezzeg karácsonykor meg tudták ráncigálni őket néhány nyomorult szaloncukor akasztó és csillagszóró miatt.
 
 
 
Mielőtt még túldicsérném a közterület felügyeletet, meg kell jegyezni, hogy szemét-téren van mit behozniuk! A IX. kerületi Berzenczey utca csinos járólapokkal újrakövezett járdájának közepéről két napja nem tudják/akarják eltakarítani az oda kiömlött szeméthegyet, amely egyre különösebb formákba rendeződik, erősen illatozva. Anno egy szerencsétlen sorsú háziasszony zacskója kioldódott és annak tartalma (eper joghurt, szeletelt kenyerek) valami elképesztően gusztustalan utcai svédasztalt képezve kiömlött az utcára. A környék lakói azóta is kerülgetik a halmot, eltakarítani azonban senki sem tudja. Hol vannak ilyenkor a közterület-fenntartók? Miért kell mocsokban szambázva tölteni a szilvesztert?
 
Egyszóval 1-1 a közterület fenntartóknak, akiknek elvei jók, de néha a gyakorlatra is figyelhetnének.
 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr411635104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása