2009.12.30. 20:48| Szerző: zoldadmin

 „Színjátszást tanítunk és ezzel nevelünk”

 

„A Szivárvány Színiskola egyben közösség is, kicsik és nagyok együtt tanulnak, egymásra vannak utalva és számíthatnak társaikra: nagy szeretet uralkodik köztünk. Sok hosszan tartó barátság szövődött már iskolánkon belül. A színjátszás jó szülőknek és gyermekeiknek egyaránt, ugyanis a fiatalok így nem az utcán lébecolnak, hanem értelmes és építő jellegű feladatokat kapnak ”-nyilatkozta honlapunknak Illésné Unti Margit, a Szivárvány Színiiskola vezetője.  1976. óta dolgozik Ferencvárosban., munkáját a helyi közigazgatásban művelődési és közoktatási területen kezdte, majd 1999-ben a Ferencvárosi Művelődési Központba (FMK) került.

 

 

 

 

- Átvettem az akkor még „Musical Stúdióként” ismert színiiskola vezetését. Két nagy név fémjelezte tevékenységüket, a Magyar Rádió Gyermekkórusának volt vezetői, Botka Valéria és Csányi László. Ők hozták létre a színiiskolát- elsősorban musical oktatásra. 1999-ben korukra való tekintettel hátrébb léptek és azóta vezetem én a társulatot, immár „Szivárvány Színiiskola” néven. Nevünk is jelzi, hogy sokszínűek vagyunk. Évente körülbelül 60 növendékkel dolgozunk, felmenő rendszerben oktatjuk őket. Vannak olyan huszonéveseink, akik már 8 éves koruk óta nálunk tanulnak-játszanak.  

-Honnan és hogyan tudják megszólítani, elhívni a fiatalokat?

-Minden évben felvételit tartunk, ezt előre meghirdetjük. Emellett sokan, „szájhagyomány” hatására keresik meg iskolánkat. Szerencsére igen jó hírünk van, tanulóink egymásnak is ajánlják az iskolát. Honlapunkon meg lehet találni a jelentkezés feltételeit: www.szivarvanysziniiskola.hu 

 

 

Kép

-Kik érdeklődnek a színjátszás iránt?

-Minden korosztály, kicsi, közepes és nagycsoportokban dolgozunk. Legfiatalabb növendékünk 5 éves, míg a legidősebb 20-as éveiben jár. Hallgatóinkat koruk és éppen aktuális képességeik szerint osztjuk be. Kitűnő tanáraink vannak. A színészmesterséget a közepes és nagycsoportoknak Medgyessi Mária Jászai Mari-díjas színművésznő, az Operettszínház örökös tagja, míg a kicsiknek Kofller Gizella színművész tanítja. A táncot Ascher Ágnes balettművész oktatja, aki egyben koreográfus és jelmeztervező is. Az énekórákat Holló Gyula tanár úr vezeti, aki a Zrínyi Kórus karnagya is.  A  bemutatandó darabokat Bachraty Gábor rendezi. Növendékből nőtte ki magát, és ma már meghatározó szerepet tölt be iskolánk életében.

 Alapelvünk, hogy nemcsak tanítani, hanem nevelni is kell a gyerekeket, szeretettel és odafigyeléssel.    

 

-Hogy néz ki az oktatás a gyakorlatban?

-A gyerekeknek hét közben iskolába kell menniük, erre tekintettel hétvégén, szombat reggeltől késő délutánig tartjuk óráinkat. Minden félév és év végére újabb és újabb vizsgaprodukcióval készülünk. Legközelebb Békés Pál „Félőlény” című darabját fogjuk bemutatni. Olyan műveket igyekszünk keresni, amelyekben az egész társulat színpadra léphet és megmutathatja magát. A „Félőlény” című mesejátékot tavasszal mutatjuk be. Kedves darab, amely egy erdőben játszódik, ember és természet kapcsolatáról szól.

-Miért jönnek a fiatalok színiiskolájukba, mik a motivációik?

-Mindenkiben van egyfajta megmutatkozási vágy. Fontos, hogy iskolánk elsősorban nem kis színészeket szeretne képezni! A művészeti ágak (ének, tánc, színészmesterség) segedelmével személyiséget fejlesztünk. Persze ha valakiben ott rejlik a tehetség, közös munkánk során úgyis elő fog jönni belőle és megtalálhatja helyét a művészvilágban. Az Operettszínház tagjai között is fel lehet fedezni volt tanítványunkat. Gyerekeink hétköznapi életük során is nagy hasznát veszik az itt tanult és fejlesztett képességeknek. 

 

 

A színpad fegyelemre tanít, tartást, fellépést és magabiztosságot ad, amely nagyon hasznos a mai világban.

-Tanítványaik maguktól vagy szülői ösztökélésre jönnek?

-A nagyobbak saját akaratukból jelentkeznek, míg a kicsiket szüleik hozzák. Ebben sokszor a szülők meg nem valósult álmai is szerepet játszanak. Azonban a köztünk felcseperedő kicsik többsége nagyon jól érzi magát és később is szívesen jön.

-Milyen darabokat mutattak be eddig?

-Nagy sikerrel játszottuk a Dzsungel könyvét (más kerületünkbe is meghívtak bennünket), a Valahol Európában-t, a Légy jó mindhalálig és a Hamupipőke című ifjúsági műveket. 

Jelenleg a Molnár Ferenc Vörös Malom című műve van színpadon, melyet Kocsák Tibor és Miklós Tibor zenésített meg.

 -Napjaink fiataljai lelkileg és tudásszintben fel vannak készülve olyan súlyos darabokra, mint a Valahol Európában?

-Kuksi szerepét egy hétéves kisfiúra osztottuk, akinek szülei először nagyon megrémültek, hogy gyermekük ilyen kicsin fog szembesülni hallállal, drámával… Szerencsére nagyon jól megértette a darabot és azokat az időket, levonva a szörnyű évek tanulságait. A fiataloknak az iskolában csak a tényeket, dátumokat tanítják meg, de a beleérző képességet nem.                    

Kis közösségünkben igyekszünk erre is rávezetni őket és az új tapasztalattól más lesz tanítványaink élete, felfogása.

-Mikor lesz következő előadásuk?

-2010. január 30. este 6 órára tervezzük a Vörös malom következő bemutatóját, itta Ferencvárosi Művelődési Központban. Az emberré válást, a gonosz és a jó értünk való harcát dolgozza fel a darab, amely nem csak  tanulságos, de nagyon élvezhető, mind a zenéje, tánca, mind a látványa.

Minden korosztálynak csak ajánlani tudom.  

 

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr381633701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása